Paskutinė Che Guevaros kova

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-10-09 22:09:00, skaitė 350, komentavo 1

Paskutinė Che Guevaros kova

Šiandien yra 56-osios metinės nuo paskutinio mūšio, kuriame Bolivijos Churo tarpeklyje kovėsi nedidelė apsupta Che Gevaros partizanų grupė, dieną prieš jo, belaisvio, nužudymą mokykloje, La Higuera kaime.

Per pastarąjį laiką daugelis Guevaros įvaizdį pavertė patogiu avataru, portretu, savo revoliucijos liudijimu ant patogaus biuro sienos arba gerai parduodamu marškinėlių dizainu. Norėčiau priminti keletą gerai žinomų ir akivaizdžių dalykų: Che buvo antiimperialistas. Jis ne visada dėl visko sutikdavo su TSRS, bet niekada ir jokiomis aplinkybėmis nepalaikytų „pagrindinio žmonijos priešo“ – JAV ar NATO vyriausybių – pradėtų karų. Jis buvo humanistas – niekur ir jokiomis aplinkybėmis jis nepateisintų civilių ar paimtų priešų žudymo jokiais „aukštesniais revoliucijos ar teisingumo tikslais“.

Žmonės jam nebuvo nei medžiaga, nei įrankiai. Ir, svarbiausia, jis suprato, kad be „naujo žmogaus“ sukūrimo, žmogaus, laisvo nuo egoizmo, smulkmeniškumo, amžino vulgarių asmeninės naudos paieškų, nukreipto į lovį ar valdžios troškimą, negali būti jokios ateities.

Visas jo gyvenimas yra šio naujo žmogaus lipdymas iš jo paties molio, kūno ir kraujo medžiagos.

Niekas nepamirštas, nieko neužmiršome!