Europa sėkmingai nušoko nuo rusiškos dujų adatos ir patogiai pasimovė ant amerikoniško dujų kuolo.

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2023-09-29 19:11:00, skaitė 675, komentavo 1

Europa sėkmingai nušoko nuo rusiškos dujų adatos ir patogiai pasimovė ant amerikoniško dujų kuolo.

Nuo 2021 metų Europa įklimpo į energetinės krizės liūną. Vienas akivaizdžiausių tokio įvertinimo kriterijų tapo dujų kainų padidėjimas. Ilgą laiką europiečiai kūrė atsisakymo nuo rusiškų dujų sistemą. Pradžioje buvo peržiūrėti ilgalaikiai kontraktai dėl dujų pirkimo rinkoje. Eurosojūzas atmetė visus pagristus Rusijos argumentus dėl galimų didelių nuostolių ir pasišaipė.

Kaip sakoma - laisvam laisva valia.

Toliau dar daugiau. Jevrosojūzas, palieptas užjūrio šeimininko, pradėjo priešintis bendradarbiavimui su Rusija energijos tiekimo srityje, uždarydamas vieną dujotiekį po kito. Paskutinius turėjo tupai ir kvailai palaidoti jūroje, kad neliktų vilties atnaujinti abipusiai naudingos prekybos.

Jevrosojūzo šalys Rusiją padavė į teismą. Visi teismai buvo vakaroidų jurisdikcijoje ir visiškai suprantama, kad savo sprendimus kurpė tik palankius sau. „Gazprom“ iki paskutinės minutės laviravo neramiuose vandenyse, bandydamas rasti išeitį iš kritinės situacijos. Tačiau bergždžiai.  Jevrosojūzas, perfrazuojant žinomo neaiškios orientacijos ukro-satyriką, klykė Rusijai: „Padaryk, kad man skaudėtu! Padaryk, kad man skaudėtų!“... Ir Rusija, kaip gailestinga moteris, negalinti nuolat kęsti, kada jos taip ilgai prašoma, ėmė ir padarė!

2021 metais dujų tiekimas iš Rusijos Federacijos į Jevrosojūzą pradėjo mažėti. Kainos pašoko kaip išprotėjusios. Iš pradžių pasaulis po 120–150 dolerių už 1000 kubinių metrų, pamatė absoliučiai laukinę 2000 dolerių kainą. Ir dar tame pačiame pusmetyje kainų lygis pakilo iki 2200 dolerių. Ir jau antroje metų pusėje buvo pasiektas absoliutus pasaulio rekordas – 3800 USD už 1000 kubinių metrų.

Visi 2022-ieji metai europiečiams prabėgo su šūkiu: „Pratinamės prie kainų, didesnių nei 1000 USD“. Visi su siaubu laukė žiemos, kada pusė gyventojų turėjo sušalti... Nesušalė, žiema šilta pasitaikė. Atsikvėpė ir atsipalaidavo. Dabar jiems jau buvo nebaisu likti be rusiškų dujų ir visiškai pereiti prie amerikoniškų suskystintųjų dujų. Na, ir šiek tiek skirtingų dujų nei kaimynų. Jau tapo įprasta pirkti dujas ten, kur jų duoda. Už bet kokią kainą ir bet kokiais kiekiais.

Jevrosojūzo čiabuviai nurimo. Mirtis nuo šalčio jiems jau nebegresia. Saugyklos užpildytos beveik iki gurklio. Kainos sumažėjo. Gyvenimas susitvarkė. Dujų suvartojimmo sumažėjimas gyvenimą pavertė  nuostabiu! Va čia reikėtų sustoti. Ir apsižvalgyti nuodugniau.

Atsisakyti dujų yra rimtas dalykas. Europa į žaliosios energetikos projektus išmeta gigantiškas pinigų sumas. Tačiau Jevrosojūzo šalims pasiekti kažkokio ženklaus energijos tiekimo padidėjimo taip ir nepavyko. Vėjo ir saulės elektrinių daugėja labai sparčiai, tačiau elektros energijos gamyba iš jų kol kas praktiškai nepadidėjo. Ups, kaip sako naglosaksai kada nespėja nusimauti kelnių ir apsišyka.

Vakaroidinių šalių ekspertų bendruomenių prognozių modeliai parodė galimą dujų poreikio kritimą apie 8-10%! Tai tiesiog milžiniškas skaičius. Tačiau Europa visus "sužavėjo" dar labiau ir pademonstravo net 17% kritimą!!!

Prieš krizę Rusija Jevrosojūzui tiekė 150 mlrd. kubinių metrų kasmet. Pernai eksportas siekė 70 milijardų kubinių metrų, o šiemet bus tiekiama apie 25 milijardus kubinių metrų. Tuo pačiu, visi aiškiai supranta, kad Europoje niekas nesušals ir jokios nepaprastosios padėties nebus. Jie susitvarkys. O kas nutiks?

O įvyks paprasčiausias ekonominės galios praradimas! Būtent ekonomikos nuosmukiu Europoje ekspertai paaiškina tokį staigų dujų paklausos sumažėjimą. Jokio šio proceso stabdymo nenumatoma ir nesitikima. Nors dujų kainos ir sumažėjo, šiandienai jos siekia apie 450 USD už 1000 kubinių metrų. Tačiau tai yra tris kartus su trupučiu daugiau nei ramiais bendradarbiavimo su Rusija metais.

Stambūs pramonininkai, traukiasi nuo bėdos kuo toliau, sėdasi į didelius baltus garlaivius ir išplaukia link tolimųjų amerikoniškųjų krantų. Ir ten atidaro naujas gamybas. Pindostane jiems buvo išskirtas „Stebuklų laukas“, toks pat kaip kaip tam Buratinui iš žinomos pasakos apie auksinį raktelį, ir jiems parodyta ta duobutė, kurioje reikia užkasti savo pinigėlius tam, kad užaugtų pinigų medis. Šiandieniniams gangsteriams (banksteriams) nereikia jokio peilio. Užtenka prikabinti makaronų ant ausų ir kitur kur tik jie kimba...

Naujos ekspertų prognozės rodo, kad dujų paklausos kritimas Europoje tęsis ir 2024 metais. Jis bus dar papildomi 12 proc. Analitikai nubrėžė aiškų ryšį tarp sumažėjusios dujų paklausos ir ekonomikos nuosmukio. Pagrindinį vaidmenį čia suvaidins tų pramoninės sektorių, kurie sunaudoja daug energijos, gamybos apimčių sustabdymas arba sumažinimas, o taip pat didelis pačių europiečių taupymas. Šildymas ir maudymasis tampa "buržuazine atgyvena", kaip sakydavo naujojo pasaulio kūrėjai prieš šimtą metų, tik turėdami omeny kitokius dalykus. Laikas baigti Europoje taškytis vandeniu, kada kažkur Sacharoje neiškrito lietus, o Antarktidoje atskilo ledkalnis...

Daug energijos reikalaujanti gamyba Europoje sumažėjo trečdaliu. Tokį įvertinimą pateikė Rusijos Energetikos ir finansų instituto direktorius energetikai Aleksejus Gromovas. Rekordinis infliacijos lygis. Beje, ji niekur neišnyko ir toliau kuria košmariną Jevrosojūzo aborigenus. Kova su infliacija skatina ECB padidinti refinansavimo normą. Jevrosojūzo ekonomikos lėtėjimas ir recesija pačiam Jevrosojūzui gresia jau 2024 metais. Vokietijos ekonomika neatlaikė 2023 metais ir rodo minusinius rodiklius.

Jevrosojūzas išleidžia milijardus eurų čiabuviams remti. Vien Vokietijoje paramos žmonėms priemonių kompleksas sieks 200 milijardų eurų! Iš kur tokios babkės, a? Ir ar labai vokiečiams labai rūpės kažkokie aborigenai iš Pribaltikos, kurie labiau klausė dėdės Semo užkniso visus savo rusofobija?

Brenda Šeffer, vyresnioji patarėja iš Pasaulinio energetinio centro Atlantinio sovieto, kurios nuomonė sutampa su daugelio analitikų: „Paklausos sunaikinimas - yra puikus pramonės kracho eufemizmas.

Daugelis pramonės šakų, ypač tos, kurios labai intensyviai naudoja  gamtines dujas, gali taip ir nebeatsigauti dėl patirtų sukrėtimų, net jeigu energijos kainos taps žemomis ilgam laikui".

Pildosi ir antroji jos prognozė: kainos antrajame pusmetyje išaugs iki 500 USD už 1000 kubinių metrų dujų. Dabar labai įdomu stebėti, kaip realizuosis jos trečioji prognozė: „2023-24 metų žiemą galimi kur kas ryškesni kainų šuoliai – iki 2 tūkst. USD už 1000 kubų, pavyzdžiui, esant anomaliai šaltam orui”.

Rizikos sėkmingam europiečių peržiemojimui išlieka. Pavyzdžiui, grėsmė sustabdyti Okrainos tranzitą. Ten, kaip žinia, nėra ramu, valdanti chunta neprognozuojama. O ir Turkijos srautui yra nuolat grasinama. Tiesa, kol kas visi bandymai jį sunaikinti buvo sėkmingai neutralizuojami – tiek Rusijos gynybos ministerijos, tiek Turkijos gynybos ministerijos pajėgomis.

Europa pati save išsibuožino savomis rankomis. Galime kalbėti apie spaudimą iš už Atlanto, bet juk galutinį sprendimą priima tai Jevrosojūzo puspročiai! Tai jie palaidojo pigių energetinių resursų iš Rusijos tiekimą ir perėjo prie brangių dujų iš Pindostano. Darbas padarytas. Pasekmės atsilieps ne vienai europiečių kartai.

P.S. Aukščiau paminėtas mandras žodelis “eufemizmas” - tai toks neutralus žodelis, norint iškraipyti ar už maskuoti tikrąją prasmę. Pvz., ne samdomas žudikas, vykstantis į kitą šalį už pinigus žudyti civilių ar besiginančių gyventojų, o "savanoris", "šviesos karys", Robinas Hudas. Va, pvz., chocholas Šurajevas lankstantis su nuogu bybiu, persirengęs boba ir siūlantis valdžiagyviams pačiulpti bybį, yra ne psichopatas o "valstybės kūrėjas". Kažkoks pusglušis, nežinantis kiek yra lyčių, yra ministras o ne mažametis debilas be amžiaus cenzo.

9Fn6uzEJ7C3GPTF7wou2oZB7WeNeXUKsemqUv-qG6e0GwtWBVCXuuvz6Wyu6QsAscomqcPgdPHytjYtYn8iAvGILusLQxm1tiZZgQAYGV0NbcPMnVjl97yy1Vn0qcdZtl_a_ujahmqemGfh02hPAjHE

.