Vaikasvydis Pirėjo uoste

Autorius: Šauksmas.lt Šaltinis: http://sauksmas.lt/vaikasvydis... 2016-04-09 09:03:15, skaitė 2248, komentavo 0

Vaikasvydis Pirėjo uoste

„Norėdami primesti savo interesus, pabėgėliai naudoja vis žiauresnius metodus“, – rašo Austrų dienraštis Krone. Jau Makedonijos sienos šturmo metu, vasario pabaigoje, migrantai į pirmas šturmuojančiųjų sieną eiles buvo sąmoningai pastatę vaikus. Pirėjo uoste buvo sulaikytas vyras, kuris grasino į policiją mesti savo vaiką, jeigu šie neišlaisvins jo prasikaltusio giminaičio.

Jau kelios savaitė Pirėjo uoste gyvena 5000 nelegalių migrantų. Jie atsisako vykti į migrantų stovyklas, nes bijo, kad bus priversti visam laikui likti Graikijoje. Daugumos prieglobsčio prašytojų galutinis kelionės tikslas yra Vokietiją. Valdžia vis nesėkmingai stengiasi perkelti žmones į „profesionalias įstaigas“ ir tai sukelia dažnus ginčus ir susirėmimus.

Vienas iš migrantų daužė automobilį, kuris vingiavų per protestuojančių migrantų minią, ir buvo už tai sulaikytas. Tada kitas iš protestavusių sugriebė savo dviejų mėnesių kūdikį ir pagrasino policininkams sviesti jį, jeigu šie nepaleis jo draugo. “Pirmiausia aš ruošiuosi nužudyti savo penkis vaikus, tada save”, šaukė žmogus iš Afganistano.

Afganistanietis vėliau prisipažino, kad suimtasis buvo jo giminaitis, todėl neatlaikė jo nervai. Prieš afganą policija pradėjo tyrimą.

Tuo tarpu Graikijos valdžios institucijos bando įkalbėti migrantus palikti Pirėjo uoste atsiradusią nelegalią stovyklą.

„Pirėjo uostas turi būti išvalytas“, graikų valdžia rašo atbėgėliams skirtuose lapeliuose: “Nenusiminkite, mes palaikome jus, mes jus mylime”. Toks tekstas buvo parašytas keturiomis skirtingomis kalbomis ant bukleto, kuris turi būti paskirstytos pirmadienį tarp tūkstančių siekiančių prieglobsčio Pirėjo uoste.

Po kelių dienų uostas turi būti išvalytas, aiškina valdžia, nes artėja stačiatikių Velykos, kai laukiama atvykstant į Pirėjo uostą daugybės turistų.

„Uostas nebegali sutalpinti jūsų ir nieko nelaimėsite, jei čia pasiliksite“, – skelbia lapelis.

Nelegalūs migrantai skatinami keltis į kitus priėmimo centrus. „Neklausykite pervežėjų“. „Ten jūs galėsite prašyti prieglobsčio arba paskirstymo pagal ES programą“. „Neklausykite pervežėjų, kurie žada jums, kad nuveš į kitas Europos valstybes“, – sakoma lapelyje.

Petras Gulbinskas

Šauksmas