Grasinimas? Zelenskis įspėja, kad nutraukus Vakarų pagalbą, ukrainiečiai Europoje gali elgtis neprognozuojamai

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: https://www.sarmatas.lt/09/gra... 2023-09-15 14:59:00, skaitė 411, komentavo 3

Grasinimas? Zelenskis įspėja, kad nutraukus Vakarų pagalbą, ukrainiečiai Europoje gali elgtis neprognozuojamai

Neįsprauskite ukrainiečių į kampą mažindami Vakarų paramą karui, kitaip milijonai pabėgėlių, kurie šiuo metu „gerai elgiasi” Europoje, gali pradėti elgtis neprognozuojamai, pareiškė prezidentas V. Zelenskis, praneša „Breitbart News” leidinys, remdamasis V.Zelenskio interviu britų „Economist” žurnalistams.

Kalbėdamas britų centro kairės pakraipos naujienų žurnalui, Ukrainos prezidentas išsakė pastabas, kurios kai kam gali nuskambėti kaip grasinimas ar bent jau baisus perspėjimas, nes jis kalbėjo apie galimas neigiamas pasekmes Europos valstybėms, jei jos sumažintų jo šaliai skiriamą paramą ir pagalbą.

Nors interviu žurnalui „Economist” Zelenskio žodžiai iš esmės perfrazuoti – jo, kaip ne gimtakalbio, anglų kalba gali būti šiek tiek paini, – iš jų rašymo prasmė atrodo aiški, nes žurnalas įspėja, kad pagalbos ribojimas „sukeltų riziką Vakarams jų pačių kieme”.

„Neįmanoma nuspėti, kaip milijonai Ukrainos pabėgėlių Europos šalyse reaguotų į tai, kad jų šalis būtų apleista”, – pranešama, kad V. Zelenskis pabrėžė, sakydamas, kad nors jie yra dėkingi už karo metu suteiktą prieglobstį ir iki šiol „elgėsi gerai”, matyt, negalima garantuoti, kad taip tęsis ir toliau.

Žurnalas praneša, kad Volodymyras Zelenskis pasakė bene blogiausius žodžius savo sąjungininkams iš Europos: Tai nebūtų „gera istorija” Europai, jei ji „įvarytų šiuos žmones į kampą”.

Šie komentarai buvo išsakyti diskusijoje apie tai, kaip greičiau užbaigti karą, ir Zelenskio nuojauta apie Vakarų lyderių „nuotaikų pasikeitimą”, t. y. atsisakymą be galo remti karą tiek laiko, kiek prireiks, nes kontrpuolimas silpsta. „Kalbėdamas matau, kad jo ar jos nėra čia, jie ne su mumis”, – sakė jis apie naują požiūrį į Ukrainą, kurį teigia aptikęs.

Viską vaizduodamas juodai-baltais terminais, panašiais į Džordžo Bušo (George W. Bush) žodžius, jis pareiškė žurnalui: „Jei nesi su Ukraina, esi su Rusija, o jei nesi su Rusija, esi su Ukraina. Ir jei partneriai nepadeda mums, vadinasi, jie padės Rusijai laimėti. Štai ir viskas.”

Nors šios pastabos kol kas yra bene griežčiausios, tai ne pirmas kartas, kai V. Zelenskis aiškiai leido suprasti manantis, kad Vakarų valstybių, kurios nepadės nukreipti Rusijos invazijos, laukia pasekmės.

Kaip pranešta šią savaitę, Zelenskis sakė  CNN, kad Europai geriau finansuoti ir apginkluoti jį dabar, nei leisti Rusijai laimėti ir palikti jai drąsos kitą kartą įsiveržti į Europos Sąjungos ir NATO valstybes nares.

Jis uždavė retorinį klausimą:

„Jūs galite tai pajusti, kai jūsų šeima yra puolama. Jūs tikrai norite tai išbandyti? Negaliu to rekomenduoti”.

Europos Sąjungos duomenimis, Europoje yra keturi milijonai ukrainiečių pabėgėlių, po milijoną vien Lenkijoje ir Vokietijoje, dar 210 000 – Jungtinėje Karalystėje. Nors plačiai manoma, kad dauguma jų norės grįžti namo, kai karas baigsis, kai kurie tyrimai ginčija šią nuomonę.