OKUPANTAI TRAUKIASI

Autorius: Tiesos keliu Šaltinis: https://www.youtube.com/post/U... 2023-09-06 15:16:00, skaitė 870, komentavo 4

OKUPANTAI TRAUKIASI

Europiečiai toliau praradinėja pozicijas Afrikoje: Prancūzija jau tariasi su Nigeriu dėl prancūzų karių pasitraukimo iš šalies, - rugsėjo 5 d. pranešė naujienų portalas "Al Džazira" (Al Jazeera).

Kaip žinia, Nigeryje liepos 26 d. įvyko valstybinis perversmas, nušalinęs nuo valdžios provakarietišką arabų kilmės prezidentą, Muhamadą Bazumą. Kariškių įvesta laikinoji vyriausybė iš karto pareiškė, kad jos prioritetas - realus Nigerio suverenumas, kurio pagrindų pagrindas - ekonomika (o būtent - milžiniški ir urano, ir aukso rezervai, kuriuos lig šiolei pusvelčiui eksploatuodavo prancūzai).

Atitinkamai, prancūzams buvo pasiūlyta ramiai ir taikingai - bet išsinešdinti. Tiesa, anot buvusio Prancūzijos ambasadoriaus Malyje ir Senegale, Nikolo Normando (Nicolas Normand), prancūzai kol kas neketina pripažinti teisėta naujosios valdžios, bet tiktai "techniniu" požiūriu derasi dėl dalinio prancūzų karių išvedimo iš šalies.

Mat, kaip ir kitos vakarų Afrikos šalys, Nigeris - buvusi prancūzų kolonija; viena iš eilės šalių, kuriose prancūzai faktiškai šeimininkauja. Iki šiol Nigeryje dislokuota 1500 prancūzų karių, atseit, kovai "prieš terorizmą" Sahelio regione. Nors realiai tai - okupacinės pajėgos.

N. Normandas priduria, kad, nepaisant prancūzų įtikinėjimų, Nigerio atstovai kategoriškai reikalauja ne dalinio, bet visiško ir galutinio prancūzų pasitraukimo iš šalies. Na, o atsižvelgiant į kaimyninių šalių (Malio ir Burkina Faso) palaikymą Nigeriui, panašu, jog okupantai visgi pasitrauks.

Be to, šalyje tęsiasi antiprancūziškos demonstracijos, remiančios naująją vyriausybę. Taipogi, per masines demonstracijas keliamos Rusijos vėliavos, tuo būdu išreiškiant konkretų Nigerio liaudies apsisprendimą persiorientuoti iš Vakarų (ES ir JAV) į bendradarbiavimą su Rusija ir Kinija.

O tai - ne smulkmena, bet dalis itin reikšmingo proceso, kuriuo Afrika pamažu, bet nuosekliai tolsta nuo ją šimtmečiais plėšusių ir išnaudojusių Vakarų kolonialistų, atsisukdama į alternatyva tampantį BRICS bloką, kuriame pirmu smuiku groja būtent Kinijos ekonominė galia.

Na, o afrikiečiams "užsukus kranus" Europai, pasekmės bus rimtos: štai, apie 70% Prancūzijos elektros energijos teikia atominės jėgainės. Šių veikimui būtinas uranas. Tuo tarpu, 20% savo urano atsargų Prancūzija gaudavo iš Nigerio (2022 m. duomenimis).

Taigi, okupantai traukiasi. O pigių išteklių "kraneliai" Europon toliau užsisukinėja. Ir tai - sveikintina.

https://www.aljazeera.com/news/2023/9...