CŽV negali nustoti žaginti vaikų

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.buzzfeednews.com/a... 2023-09-06 07:42:00, skaitė 338, komentavo 2

CŽV negali nustoti žaginti vaikų

Per pastaruosius 14 metų Centrinė žvalgybos valdyba slapta surinko patikimų įrodymų, kad mažiausiai 10 jos darbuotojų ir rangovų įvykdė seksualinius nusikaltimus, susijusius su vaikais.

Nors dauguma šių bylų buvo perduotos JAV prokurorams dėl baudžiamojo persekiojimo, tik vienam iš šių asmenų buvo pateikti kaltinimai dėl nusikaltimo. Likusias bylas prokurorai grąžino atgal CŽV, kad ši jas išnagrinėtų savo viduje, o tai reiškia, kad tik nedaugeliui iš jų teko patirti kokių nors pasekmių, išskyrus tai, kad jie galėjo prarasti darbą ir leidimą dirbti su slapta informacija. Tai yra ryškus nukrypimas nuo to, kaip seksualiniai nusikaltimai, susiję su vaikais, buvo nagrinėjami kitose federalinėse agentūrose, pavyzdžiui, Vidaus saugumo departamente ir Narkotikų kontrolės administracijoje. CŽV informatoriai teigia, kad agentūra priešinasi savo darbuotojų persekiojimui baudžiamąja tvarka, nes baiminasi, kad šios bylos atskleis valstybės paslaptis.

Šie duomenys pateikti šimtuose agentūros vidaus ataskaitų, kurias "BuzzFeed News" gavo pagal Informacijos laisvės akto ieškinius. Vienas darbuotojas lytiškai santykiavo su dvejų ir šešerių metų vaikais. Jis buvo atleistas. Antrasis darbuotojas įsigijo tris seksualinio pobūdžio vaizdo įrašus su mažomis mergaitėmis, kurias nufilmavo jų motinos. Jis atsistatydino. Trečiasis darbuotojas apskaičiavo, kad vykdydamas agentūros užduotis peržiūrėjo iki 1 400 seksualinio pobūdžio vaikų vaizdų. Įrašuose nenurodoma, kokių veiksmų CŽV prieš jį ėmėsi, jei ėmėsi. Sutartininkas, kuris organizavo lytinius santykius su slaptuoju FTB agentu, apsimetusiu vaiku, buvo atšauktas. Tik vienas iš šiuose dokumentuose minimų asmenų buvo apkaltintas nusikaltimu. Šiuo atveju, kaip ir vieninteliu anksčiau žinomu atveju, kai CŽV darbuotojas buvo apkaltintas seksualiniais nusikaltimais prieš vaikus, buvo atliekamas tyrimas dėl netinkamo įslaptintos medžiagos tvarkymo.

CŽV neatsakė į išsamius klausimus, tik pasakė, kad agentūra "rimtai vertina visus įtarimus dėl galimų darbuotojų nusikalstamų nusižengimų". Virdžinijos rytinės apygardos, į kurią buvo išsiųsta daug baudžiamųjų pranešimų, atstovas spaudai taip pat neatsakė į išsamius klausimus, tačiau teigė, kad apygarda "rimtai žiūri į savo atsakomybę patraukti atsakomybėn federalinės vyriausybės darbuotojus, kurie pažeidžia mūsų jurisdikcijoje esančius federalinius įstatymus".

Keturi buvę pareigūnai, susipažinę su tuo, kaip vyksta vidaus tyrimai žvalgybos agentūrose, "BuzzFeed News" sakė, kad yra daugybė priežasčių, dėl kurių prokurorai gali nepradėti baudžiamosios bylos. Vienas iš jų, susipažinęs su CŽV generalinio inspektoriaus biuro darbu, sakė, kad agentūra nerimauja, jog baudžiamojoje byloje ji gali prarasti slaptos informacijos kontrolę. Buvęs pareigūnas, kuris peržiūrėjo išslaptintas generalinio inspektoriaus ataskaitas, CŽV teisininkų susirūpinimą apibūdino taip: "Negalime, kad šie žmonės duotų parodymus, jie netyčia gali būti priversti atskleisti šaltinius ir metodus."

Pareigūnas, kuris pažymėjo, kad agentūra jau kelis dešimtmečius turi problemų su vaikų išnaudojimo vaizdais, sakė, kad jie supranta, jog reikia apsaugoti "jautrią ir įslaptintą informaciją". Tačiau "už tam tikros klasės nusikaltimus, nesvarbu, ar tai būtų žvalgybos agentūra, ar ne, tiesiog reikia sugalvoti, kaip patraukti šiuos žmones baudžiamojon atsakomybėn".

Seksualiniai nusikaltimai, susiję su vaikais, įskaitant prievartos vaizdų peržiūrą, buvo atskleisti kitose agentūrose, kurios tvarko slaptą informaciją. 2009 m. lapkričio mėn. ataskaitoje Gynybos departamentas pripažino, kad dešimtys Pentagono darbuotojų ar rangovų turėjo tokių vaizdų. 2014 m. Žvalgybos bendruomenės generalinis inspektorius nustatė, kad du Nacionalinio žvalgybos biuro, prižiūrinčio Amerikos šnipinėjimo palydovus, pareigūnai pripažino, kad per tyrimus poligrafu žiūrėjo seksualinės prievartos prieš vaikus vaizdus.

2016 m. vykusiame simpoziume vyriausiasis Pentagono saugumo pareigūnas Danielis Payne'as teigė, kad, patikrinus darbuotojų kompiuterius, "matau neįtikėtinai daug vaikų pornografijos".

Vaikų išnaudojimo faktai atskleisti CŽV generalinio inspektoriaus biuro paskelbtose precedento neturinčiose ataskaitose. "BuzzFeed News" gavo prieigą prie šių dokumentų po dešimtmetį trukusių paieškų, kurių metu buvo pateikta 13 prašymų dėl viešų dokumentų ir trys atskiri ieškiniai pagal Informacijos laisvės įstatymą.

Šie prašymai, kurių pirmieji buvo pateikti 2012 m., buvo susiję su tyrimais, kuriuos baigė Generalinio inspektoriaus biuras, nepriklausomai nuo agentūros nagrinėjantis darbuotojų ar rangovų nusižengimus. Kiekvienais vėlesniais metais buvo teikiami nauji prašymai. Iš pradžių CŽV neatsakė į prašymus, vėliau teigė, kad prireiks metų, kol pateiks kokius nors dokumentus. Po šių prašymų 2014 m., 2015 m. ir 2020 m. buvo pateikti ieškiniai, ir agentūra pradėjo derybas dėl to, kokius dokumentus pateikti. Dėl koronaviruso pandemijos procesas užtruko metus, tačiau kovo mėn. agentūra pagaliau pradėjo teikti dokumentus, o galutinį dokumentų rinkinį paskelbs gruodžio mėn.

Tarp daugiau nei 3 000 puslapių, apimančių 2004-2019 m., yra didelių ir mažų tyrimų, susijusių su rangovų sąskaitų išrašymo pažeidimais, šnipu, kuris į išlaidas įtraukė apsilankymą užsienio "džentelmenų klube", ir darbuotoju, kuris naudojosi vyriausybės kompiuterių sistemomis, kad perparduotų daugiau nei 700 daiktų, įsigytų kiemo išpardavimuose. Apie kitus pranešimus jau rašyta anksčiau, pavyzdžiui, apie CŽV dalyvavimą filmo "Zero Dark Thirty" kūrime, kalinių kankinimą "juodosios zonos" kalėjimuose ir dešimtmečių senumo operaciją Peru, dėl kurios žuvo misionieriai.

Iš naujesnių ataskaitų matyti, kad 2018 m. spalio mėn. buvo pradėtas tyrimas dėl CŽV darbuotojos, kuri naudojosi agentūros kompiuterinėmis sistemomis ir duomenų bazėmis, kad atliktų "neoficialią paiešką" apie savo brolį, o generalinis inspektorius 2018 m. sausio mėn. memorandume pagrindė įtarimus, kad kita CŽV darbuotoja pažeidė Hatch Act, kuriuo ribojama vykdomosios valdžios institucijų valstybės tarnautojų politinė veikla.

Dokumentai taip pat atskleidžia seksualinio išnaudojimo bylų modelį, kai vidaus tyrėjai atskleidė seksualinių nusikaltimų, susijusių su vaikais, įrodymų, tačiau federaliniai prokurorai nepateikė jokių kaltinimų.

Kaip įprasta žvalgybos dokumentams, dokumentai buvo smarkiai redaguoti. Tarp paslėptos informacijos yra kaltinamų darbuotojų ir rangovų pavardės ir duomenys apie jų darbą CŽV. Agentūra nurodo privatumo, nacionalinio saugumo ir federalinio įstatymo, pagal kurį CŽV negali atskleisti informacijos apie savo veiklą, priežastis.

"Nežinant įtariamųjų tapatybių, trukdoma nustatyti šias bylas ir priežastis, dėl kurių buvo atsisakyta jas nagrinėti", - sakė Virdžinijos rytinės apygardos atstovas spaudai.

Iš 10 darbuotojų, kurie, kaip nustatė generalinis inspektorius, įvykdė seksualinius nusikaltimus, susijusius su vaikais, penki buvo atleisti arba atsistatydino. Kiti keturi buvo perduoti personalo komisijai arba Saugumo biurui, kuris tiria įslaptintų duomenų nutekėjimą ir yra atsakingas už CŽV objektų saugumą. Vieno atvejo, kai be priežiūros paliktame CŽV kompiuteryje buvo aptikta 10 seksualinės prievartos prieš vaikus vaizdų, baigtis nežinoma. Darbuotojas, kuriam buvo priskirtas tas įrenginys, sakė, kad jis pakeitė kompiuterius, kai buvo užsienyje. Jis neigė, kad naudojo jį tokiai medžiagai peržiūrėti. Vienuoliktuoju atveju generalinis inspektorius 2016 m. lapkričio mėn. gavo skundą, kad darbuotojas naudojosi vyriausybiniu kompiuteriu vaikų seksualinės prievartos vaizdams peržiūrėti. Nors tyrėjai negalėjo patvirtinti šio kaltinimo, jie nustatė, kad jis rodė "nuoseklų susidomėjimą ir modelį [redaguota] pokalbių, susijusių su suaugusiųjų ir nepilnamečių seksualine veikla".

Generalinis inspektorius įspėjo saugumo pareigūnus ir Mokslo ir technologijų direktoratą, nes dėl šio kaltinimo kilo "galimų saugumo ir atskaitomybės problemų". Išsami informacija apie tai, kaip byla buvo išspręsta, ir apie visas darbuotojui taikytas nuobaudas yra redaguojama. Be to, kaip CŽV sprendė šias bylas, vis dar kyla klausimų, kodėl JAV prokurorai nusprendė niekam nepateikti kaltinimų, net jei atrodė, kad turi svarių įrodymų. Prokurorai paprastai turi plačią diskreciją spręsti, ar pateikti baudžiamąjį kaltinimą. Jie gali nuspręsti, kad įrodymai yra per seni arba silpni, atsižvelgti į nusikaltimo aukos norą tęsti baudžiamąjį persekiojimą ir apsvarstyti galimybes įtikinti prisiekusiuosius.

"Įtariamojo profesija ar darbdavys į šį vertinimą neįtraukiami", - sakė JAV Virdžinijos rytinės apygardos prokuratūros atstovas spaudai. "Nors negalime komentuoti priežasčių, dėl kurių buvo atsisakyta nagrinėti konkrečias bylas, labai rimtai vertiname bet kokius kaltinimus, kad mūsų prokurorai atsisakė nagrinėti galimą bylą remdamiesi netinkamu atitinkamų veiksnių vertinimu."

Atrodo, kad bent pusė seksualinės prievartos tyrimų prasidėjo nuo prisipažinimo. Dokumentuose nenurodoma, kokiomis aplinkybėmis šie prisipažinimai buvo duoti ir ar jie atsirado per varginančius "visapusiškus" tyrimus poligrafu, kurių metu galima ištirti visas CŽV darbuotojų ir rangovų gyvenimo sritis.

Vienas buvęs žvalgybos pareigūnas "BuzzFeed News" sakė, kad per šiuos patikrinimus neretai kandidatas prisipažįsta dėl neteisėto elgesio, norėdamas įrodyti, kad nemeluoja, o tik vėliau supranta, kad jo pareiškimas galėjo sužlugdyti galimybę dirbti agentūroje ir net sukelti teisinį pavojų. Tokie pareiškimai siunčiami generaliniam inspektoriui, kuris bando surinkti įrodymus, patvirtinančius, kad buvo padarytas nusikaltimas. Tačiau tai suteikia subjektui laiko ištrinti arba sunaikinti įrodymus, sakė buvęs pareigūnas.

Taip nutiko 2010 m. sausį, kai CŽV rangovas, naudodamasis agentūros IP adresu, prisijungė prie pokalbių kambario ir prašė FTB agentės, apsimetusios vaiku, sekso paslaugų. Rangovas prisipažino, kad buvo apsėstas seksualinės prievartos prieš vaikus vaizdų, tačiau iki to laiko, kai generalinis inspektorius gavo kratos orderį ir konfiskavo vyro kompiuterį, kažkas "pašalino kietuosius diskus ir juos išmetė", teigiama ataskaitose.

Kitas CŽV darbuotojas pasirašė pareiškimą, kuriame prisipažino, kad naudojosi vyriausybiniu nešiojamuoju kompiuteriu, kad peržiūrėtų nuotraukas ir vaizdo įrašus, kuriuose "vyresnis vaikinas" prievartauja 10 metų mergaites. Darbuotojas prisipažino, kad pirmą kartą pradėjo ieškoti vaikų seksualinės prievartos vaizdų, kai mokėsi koledže, o dirbdamas agentūroje peržiūrėjo net 1 400 vaizdų. CŽV tyrėjams jis sakė, kad "nuoširdžiai gailisi", tačiau taip pat teigė, kad "nesuprato, jog prieiga prie vaikų pornografijos yra agentūros politikos pažeidimas, kol neišklausė agentūros informacijos saugumo kurso". Tačiau kai generalinis inspektorius patikrino vyro kompiuterius, tokių vaizdų nebuvo matyti. Federalinis prokuroras atsisakė pareikšti kaltinimus vyrui "už CŽV administracinius veiksmus". Personalo valdybos rekomendacija redaguojama.

Tačiau keliais atvejais prokurorai turėjo kuo remtis. Per 2009 m. rugpjūtį pasibaigusį tyrimą saugumo leidimą turintis pareigūnas prisipažino, kad dirbdamas CŽV lytiškai santykiavo su dviem 2 ir 6 metų amžiaus mergaitėmis ir parsisiuntė neteisėtų vaizdų. Generalinis inspektorius pradėjo plataus masto tyrimą ir bandė nustatyti aukų tapatybes.

Tyrėjai nustatė, kad jis "gausiai" siuntėsi prievartos medžiagą, pavyzdžiui, 63 vaizdo įrašus su 8-16 metų amžiaus vaikais. Vyras reguliariai naudojosi vyriausybiniu belaidžiu internetu, kad parsisiųstų medžiagą, platino ją kitiems, o grįžęs iš kelionės užsienyje parsivežė nuotraukas į JAV.

Nepaisant prisipažinimų ir įrodymų, kuriuos tyrėjai rado jo įrenginiuose, Virdžinijos rytinės apygardos prokurorai atsisakė kelti baudžiamąją bylą. Generaliniam inspektoriui jie sakė, kad buvo "taint issues", terminas, kuris kartais vartojamas kalbant apie netinkamai tvarkomus įrodymus. Prokurorai taip pat sakė, kad mergaitės tuose vaizdo įrašuose nebuvo "anksčiau nustatytos vaikų pornografijos aukos", todėl buvo sunkiau įrodyti, kad jos buvo nepilnametės.

Priešingai, vieninteliais dviem žinomais atvejais, dėl kurių buvo pateikti baudžiamieji kaltinimai, abi šalys taip pat buvo kaltinamos sunkiais nusikaltimais, susijusiais su įslaptinta informacija.

Remiantis 2013 m. rugpjūčio 6 d. generalinio inspektoriaus ataskaita, tiriant CŽV rangovą, įtariamą turint vaikų seksualinio išnaudojimo nuotraukų, jo asmeniniame kietajame diske buvo rasta įslaptintos medžiagos, o nešiojamajame kompiuteryje - "daug techninių dokumentų, susijusių su Agentūros sistemomis". Rangovas buvo atleistas iš darbo ir iš jo buvo atimtas leidimas dirbti su slapta informacija. Vėliau jis pripažino savo kaltę dėl kaltinimų vaikų išnaudojimu ir užsiregistravo kaip seksualinis nusikaltėlis. Ataskaitoje teigiama, kad rangovas buvo nuteistas, tačiau informacija ir jo vardas bei pavardė buvo suredaguoti.

Kitoje byloje CŽV programinės įrangos inžinierius Džošua Šultė (Joshua Schulte) 2018 m. buvo apkaltintas seksualinės prievartos prieš vaikus vaizdų laikymu, vykdant daug platesnį tyrimą dėl didžiausio įslaptintos informacijos nutekinimo agentūros istorijoje. Dokumentų, žinomų kaip "Vault 7" ir paviešintų "WikiLeaks", aibė atskleidė slaptus įrankius, kuriuos CŽV naudojo įsilaužimui į kompiuterius. Už tai buvo iškelta baudžiamoji byla pagal Šnipinėjimo įstatymą.

Šulte'o laukia atskiras teismo procesas dėl kaltinimų seksualiniu vaikų išnaudojimu. Jis neprisipažino esąs kaltas.