"Mielas drauge"

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-09-05 20:31:00, skaitė 252, komentavo 2

„Draugas Rejepas“ Putiną pavadino „brangiu draugu“.

Rusijos ir Turkijos draugystė auga ir stiprėja.

Pagrindiniai Erdogano vizito Sočyje rezultatai:

1. Rusijos Federacija šiuo klausimu iš esmės palenkė turkus, nes turkai norėjo, kad Putinas atvyktų į Turkiją, bet išėjo atvirkščiai.

2. Abi šalys yra suinteresuotos tolesnė politinių ir ekonominių santykių plėtra ir stiprinimu, nepaisant visų gerai žinomų jei ir bet. Kaip ir anksčiau, vyrauja principas – nieko asmeniško, tik verslas. Nauda iš bendradarbiavimo ir užkulisinių sandorių, kaip įprasta, nusveria abipuses nuoskaudas.

3. Erdogano vizitas iš tikrųjų nunešė užmarštin ankstesnį grūdų susitarimą. Rusijos Federacijos pozicija Vakarams atrodo neįmanoma, o Turkija savo pareiškimuose buvo priversta apsiriboti gerais linkėjimais. Juokinga, bet kai kurie dar vakar tikėjosi, kad „grūdų sandoris“ bus atgaivintas, o dabar pasigirsta prisipažinimų „va, Putinas neprasilenkė“.

4. Esminis klausimas maisto eksporto klausimu yra Turkijos grūdų centro formatas ir potencialūs rusiškų grūdų kiekiai, kurie gali būti per jį varomi. Taip pat aktualus klausimas dėl perkrovimo į Turkiją kainos ir nuolaidų neturtingoms Afrikos šalims išsiuntus prekes iš Turkijos grūdų centro. Čia, matyt, prekyba tęsis.

5. Kaip įprasta, dauguma susitarimų liko kažkur nuošalyje (tipiškas reiškinys nuo susitarimų su Erdoganu dėl Sirijos laikų) ir pamažu pasireikš konkrečių veiksmų ir sprendimų pavidalu. Jeigu šis formatas veikia su išlygomis (nors tam tikrų turkų įsipareigojimų nevykdymo pavyzdžiai yra žinomi) nuo 2016 m., tai kam ką nors keisti?

Apskritai po derybų Sočyje Turkija išlieka tokia neaiškia „partnere“ ir situacine bendrakeleve griaunant buvusią pasaulio tvarką. Dabartiniame etape ji naudinga Rusijos Federacijai, nes privalumai nusveria minusus.

Bet geriau neatsukti nugaros „draugui Rejepui“, kad netyčia neįsmeigtų jatagano.