BRICS nukirpo Prancūzijos režimo bambagyslę

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://new.thecradle.co/artic... 2023-09-03 10:06:00, skaitė 506, komentavo 2

BRICS nukirpo Prancūzijos režimo bambagyslę

Praėjusią savaitę Johanesburge vykusiame aukščiausiojo lygio susitikime, kuriame buvo paskelbta apie išsiplėtusią BRICS 11 grupę, į jos sąrašą įtrauktos dvi naujos Afrikos valstybės narės, dar kartą parodyta, kad Eurazijos integracija neatsiejama nuo Afrikos.

Baltarusija dabar siūlo surengti bendrą BRICS 11, Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) ir Eurazijos ekonominės sąjungos (EAES) aukščiausiojo lygio susitikimą.  Prezidento Aleksandro Lukašenkos vizija dėl šių daugiašalių organizacijų suartėjimo ilgainiui gali tapti visų daugiapoliškumo aukščiausiojo lygio susitikimų motina.

Tačiau Afroeurazija yra daug sudėtingesnis pasiūlymas. Afrika vis dar smarkiai atsilieka nuo savo Eurazijos giminaičių kelyje į neokolonializmo pančių atsikratymą.   Šiandien žemynas susiduria su baisiomis kliūtimis kovodamas su giliai įsišaknijusiomis kolonizacijos finansinėmis ir politinėmis institucijomis, ypač kai kalbama apie Prancūzijos monetarinės hegemonijos, kurią sudaro CFA frankas, arba Afrikos finansų bendrija (Communauté Financière Africaine), sutriuškinimą.

Vis dėlto domino kaladėlės krenta viena po kitos: Čadas, Gvinėja, Malis, Burkina Fasas, Nigeris ir dabar Gabonas. Šis procesas jau pavertė Burkina Faso prezidentą kapitoną Ibrahimą Traoré naujuoju daugiapolio pasaulio herojumi, nes apstulbę ir sutrikę kolektyviniai Vakarai net nesugeba suvokti, kokį atgarsį sukėlė 8 perversmai Vakarų ir Centrinėje Afrikoje per mažiau nei trejus metus.

Bongo denacifikacija

Kariškiai nusprendė perimti valdžią Gabone po to, kai už Prancūziją pasisakantis prezidentas Ali Bongo laimėjo abejotinus rinkimus, kurie "nebuvo patikimi". Institucijos buvo paleistos. Buvo uždarytos sienos su Kamerūnu, Pusiaujo Gvinėja ir Kongo Respublika. Panaikinti visi saugumo susitarimai su Prancūzija. Niekas nežino, kas bus su Prancūzijos karine baze.

Visa tai buvo kaip ir populiaru: kareiviai išėjo į sostinės Librevilio gatves džiaugsmingai dainuodami, palaikomi žiūrovų. Bongo ir jo tėvas, kuris buvo prieš jį, Gaboną valdo nuo 1967 metų. Jis mokėsi privačioje prancūzų mokykloje ir baigė Sorbonos universitetą. Gabonas yra nedidelė 2,4 mln. gyventojų valstybė, turinti nedidelę 5 000 karių armiją, kuri galėtų tilpti Donaldo Trumpo penthauze. Daugiau nei 30 proc. gyventojų gyvena už mažiau nei 1 JAV dolerį per dieną, o daugiau nei 60 proc. regionų neturi jokių galimybių naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis ir geriamuoju vandeniu.

Kariuomenė kvalifikavo 14 metų trukusį Bongo valdymą kaip lėmusį "socialinės sanglaudos nuosmukį", dėl kurio šalis "nugrimzdo į chaosą". Po perversmo Prancūzijos kasybos bendrovė "Eramet" sustabdė savo veiklą. Tai beveik monopolija. Gabonas - tai gausūs naudingųjų iškasenų turtai: aukso, deimantų, mangano, urano, niobio, geležies rūdos, jau nekalbant apie naftą, gamtines dujas ir hidroenergiją. OPEC priklausančio Gabono beveik visa ekonomika sukasi apie kasybą.  

Nigerio atvejis dar sudėtingesnis. Prancūzija eksploatuoja uraną ir didelio grynumo benziną, taip pat kitas naudingąsias iškasenas. Be to, Nigeryje veikia trys amerikiečių bazės, kuriose dirba iki 4 000 kariškių. Svarbiausias strateginis jų "bazių imperijos" mazgas yra bepiločių orlaivių bazė Agadeze, vadinama Nigerio oro pajėgų baze 201, antra pagal dydį Afrikoje po Džibučio. 

Tačiau Prancūzijos ir Amerikos interesai susikerta, kai kalbama apie Transsaharos dujotiekio sagą. Po to, kai Vašingtonas nutraukė Rusijos ir Europos bambagyslę, bombarduodamas "Nord Streams", ES, ypač Vokietijai, labai reikėjo alternatyvos. Alžyro tiekiamos dujos vos padengia Pietų Europą. Amerikietiškos dujos yra siaubingai brangios. Idealus sprendimas europiečiams būtų Nigerijos dujos per Sacharą, o paskui giliai Viduržemio jūra.

Nigerija, turinti 5,7 trilijono kubinių metrų, turi net daugiau dujų nei Alžyras ir galbūt Venesuela. Palyginimui, Norvegija turi 2 trilijonus kubinių metrų. Tačiau Nigerija susiduria su problema, kaip perpumpuoti dujas tolimiems vartotojams, todėl Nigeris tampa svarbia tranzito šalimi.

Kalbant apie Nigerio vaidmenį, energetika iš tikrųjų yra daug svarbesnis žaidimas nei dažnai minimas uranas, kuris iš tikrųjų nėra toks strategiškai svarbus nei Prancūzijai, nei ES, nes Nigeris yra tik penktas pagal dydį tiekėjas pasaulyje, gerokai atsiliekantis nuo Kazachstano ir Kanados. Vis dėlto didžiausias Prancūzijos košmaras - prarasti sultingus urano sandorius ir dar vieną Malio variantą: Rusija po Prigožino atvyksta į Nigerį visa jėga ir tuo pat metu išsiunčia Prancūzijos kariuomenę.

Gabono pridėjimas tik dar labiau apsunkina situaciją. Didėjanti Rusijos įtaka gali paskatinti tiekimo linijų Kamerūno ir Nigerijos sukilėliams stiprinimą ir privilegijuotą prieigą prie Centrinės Afrikos Respublikos, kurioje Rusija jau dabar aktyviai dalyvauja.  Nenuostabu, kad 41 metus Kamerūne valdantis frankofilas Paulas Biya po perversmo Gabone nusprendė išvalyti savo ginkluotąsias pajėgas. Kamerūnas gali būti kitas krintantis domino.

ECOWAS susitinka su AFRICOM

ECOWAS kolonijinis bankas

Šiuo metu amerikiečiai žaidžia Sfinksą. Kol kas nėra įrodymų, kad Nigerio kariuomenė nori uždaryti Agadezo bazę. Pentagonas į savo bazes investavo nemažai lėšų, kad galėtų šnipinėti didelę dalį Sahelio regiono ir, svarbiausia, Libiją. Vienintelis dalykas, dėl kurio sutaria Paryžius ir Vašingtonas, yra tai, kad prisidengus Vakarų Afrikos valstybių ekonomine bendrija (ECOWAS), vienai skurdžiausių pasaulio valstybių (kurioje tik 21 proc. gyventojų turi prieigą prie elektros energijos) turėtų būti taikomos kuo griežtesnės sankcijos - jos turėtų būti daug griežtesnės nei 2010 m. Dramblio Kaulo Krantui taikytos sankcijos.

Be to, kyla karo grėsmė. Įsivaizduokite, koks absurdas būtų, jei ECOWAS įsiveržtų į šalį, kuri jau kariauja du karus su terorizmu dviem atskirais frontais: Prieš Boko Haram pietryčiuose ir prieš ISIS Trijų sienų regione.

ECOWAS, viena iš 8 Afrikos politinių ir ekonominių sąjungų, yra tariama netvarka. Jai priklauso 15 valstybių narių - frankofoniškų, anglakalbių ir viena lusofoniška - Vidurio ir Vakarų Afrikoje, ir joje vyrauja vidiniai nesutarimai.

Pirmiausia prancūzai ir amerikiečiai norėjo, kad ECOWAS įsiveržtų į Nigerį kaip jų "taikos palaikymo" marionetė. Tačiau tai nepasiteisino, nes prieš tai pasisakė liaudis. Todėl jie perėjo prie tam tikros diplomatijos formos. Vis dėlto kariuomenė tebėra pasirengusi, o invazijai paskirta paslaptinga "D diena".

Afrikos Sąjungos (AS) vaidmuo dar miglotesnis. Iš pradžių ji pasisakė prieš perversmą ir sustabdė Nigerio narystę. Paskui apsigręžė ir pasmerkė galimą Vakarų remiamą invaziją. Kaimyninės šalys uždarė savo sienas su Nigeriu. Be JAV, Prancūzijos ir NATO paramos ECOWAS žlugs. Jau dabar ji iš esmės yra bekojis čihuahua, ypač po to, kai Rusija ir Kinija per BRICS aukščiausiojo lygio susitikimą pademonstravo savo švelniąją galią visoje Afrikoje.

Atrodo, kad Vakarų politiką Sahelio sūkuryje sudaro siekis išgelbėti viską, kas įmanoma, nuo galimos nesėkmės, net jei stoiškai nusiteikę Nigerio gyventojai yra neatsparūs bet kokiam pasakojimui, kurį bando sukurti Vakarai. Svarbu nepamiršti, kad pagrindinę Nigerio partiją - "Nacionalinį tėvynės gynimo judėjimą", kuriam atstovauja generolas Abdourahamane'as Tchiani - nuo pat pradžių rėmė Pentagonas (ir rengė karinius mokymus).

Pentagonas yra giliai įsitvirtinęs Afrikoje ir susijęs su 53 valstybėmis. Pagrindinė JAV koncepcija nuo 2000-ųjų pradžios visada buvo militarizuoti Afriką ir paversti ją karo su terorizmu pašaru. Kaip 2002 m. teigė Dickas Cheney režimas: "Afrika yra strateginis kovos su terorizmu prioritetas. Tuo grindžiama JAV karinė vadovybė AFRICOM ir nesuskaičiuojama daugybė dvišaliais susitarimais nustatytų "bendradarbiavimo partnerysčių". Visais praktiniais tikslais AFRICOM nuo 2007 m. okupuoja dideles Afrikos teritorijas.

Koks saldus yra kolonijinis frankas

Visiškai neįmanoma, kad kas nors iš pasaulinių pietų, pasaulinės daugumos ar "pasaulinio gaublio" (autorinės Lukašenkos teisės) suprastų dabartinę Afrikos suirutę, jei nesupranta prancūziškojo neokolonializmo esmės. Raktas, žinoma, yra CFA frankas, 1945 m. Prancūzijos Afrikoje įvestas "kolonijinis frankas", kuris vis dar gyvuoja net po to, kai CFA - su įmantriu terminologiniu posūkiu - pradėjo reikšti "Afrikos finansinę bendriją".

Visas pasaulis prisimena, kad po 2008 m. pasaulinės finansų krizės Libijos lyderis Muamaras Kadafis paragino sukurti visos Afrikos valiutą, susietą su auksu. Tuo metu Libija turėjo apie 150 tonų aukso, laikomo namuose, o ne Londono, Paryžiaus ar Niujorko bankuose. Turint šiek tiek daugiau aukso, ši visos Afrikos valiuta turėtų savo nepriklausomą finansų centrą Tripolyje - ir viskas būtų pagrįsta suvereniomis aukso atsargomis. Daugeliui Afrikos valstybių tai buvo galutinis planas B, kaip apeiti Vakarų finansų sistemą.

Visas pasaulis taip pat prisimena, kas nutiko 2011 m. Pirmąjį oro smūgį Libijai sudavė prancūzų naikintuvas "Mirage".  Prancūzijos bombardavimo kampanija prasidėjo dar nepasibaigus nepaprastosioms Vakarų šalių vadovų deryboms Paryžiuje. 2011 m. kovo mėnesį Prancūzija tapo pirmąja pasaulio šalimi, pripažinusia sukilėlių Nacionalinę pereinamąją tarybą teisėta Libijos vyriausybe. 2015 m. liūdnai pagarsėję nulaužti buvusios JAV valstybės sekretorės Hillary Clinton elektroniniai laiškai atskleidė, ką Prancūzija veikė Libijoje: "Taip pat buvo siekiama padidinti Prancūzijos įtaką Šiaurės Afrikoje ir blokuoti M. Gaddafio planus sukurti visos Afrikos valiutą, kuri pakeistų Prancūzijoje spausdinamą CFA franką.

Nenuostabu, kad kolektyviniai Vakarai bijo Rusijos Afrikoje - ir ne tik dėl sargybos pasikeitimo Čade, Malyje, Burkina Fase, Nigeryje, o dabar ir Gabone: Maskva niekada nesiekė apiplėšti ar pavergti Afrikos. Rusija elgiasi su afrikiečiais kaip su suvereniais žmonėmis, nedalyvauja amžinuosiuose karuose ir nesiima iš Afrikos išteklių, mokėdama už juos menkus pinigus. Tuo tarpu Prancūzijos žvalgybos ir CŽV "užsienio politika" reiškia Afrikos lyderių korumpavimą iki pamatų ir nepaperkamų lyderių sunaikinimą.

Turite teisę nevykdyti pinigų politikos

Dėl CFA reketavimo mafija atrodo kaip gatvės pankai. Tai iš esmės reiškia, kad kelių suverenių Afrikos valstybių pinigų politiką kontroliuoja Prancūzijos iždas Paryžiuje. Iš pradžių buvo reikalaujama, kad kiekvienos Afrikos valstybės centrinis bankas ne mažiau kaip 65 proc. savo metinių užsienio valiutos atsargų laikytų "operacijų sąskaitoje" Prancūzijos ižde ir dar 20 proc. finansiniams "įsipareigojimams" padengti. Net po to, kai nuo 2005 m. rugsėjo mėn. buvo įgyvendintos kai kurios švelnios "reformos", šios šalys vis dar turėjo pervesti 50 proc. savo užsienio valiutos į Paryžių ir 20 proc. Ir dar blogiau. CFA centriniai bankai kiekvienai šaliai narei nustato kredito limitą. Prancūzijos iždas šias Afrikos užsienio atsargas savo vardu investuoja Paryžiaus biržoje ir už Afrikos pinigus gauna didžiulį pelną.

Faktas yra tas, kad nuo 1961 m. daugiau kaip 80 proc. Afrikos šalių užsienio atsargų buvo Prancūzijos iždo kontroliuojamose "operacinėse sąskaitose". Trumpai tariant, nė viena iš šių valstybių neturi suvereniteto savo pinigų politikos atžvilgiu. Tačiau tuo vagystė nesibaigia: Prancūzijos iždas Afrikos rezervus naudoja kaip Prancūzijos kapitalą, kaip užstatą įkeičiant turtą Prancūzijos mokėjimams ES ir ECB.

Visame "FranceAfrique" spektre Prancūzija ir šiandien kontroliuoja valiutą, užsienio rezervus, kompradorių elitą ir prekybos verslą. Pavyzdžių yra daugybė: Prancūzijos konglomeratas "Bolloré" kontroliuoja uostus ir jūrų transportą visoje Vakarų Afrikoje; "Bouygues" ir "Vinci" dominuoja statybose ir viešuosiuose darbuose, vandens ir elektros skirstyme; "Total" turi didžiulius akcijų paketus naftos ir dujų sektoriuje. Taip pat "France Telecom" ir stambioji bankininkystė - "Societe Generale", "Credit Lyonnais", "BNP-Paribas", AXA (draudimas) ir t. t. Prancūzija de facto kontroliuoja didžiąją dalį frankofoniškosios Afrikos infrastruktūros. Tai faktinė monopolija.

"FranceAfrique" - tai griežtas neokolonializmas. Politiką skelbia Prancūzijos Respublikos diktatorius ir jo "afrikiečių būrelis". Nuo Šarlio de Golio laikų jos neturi nieko bendra su parlamentu ar kitais demokratiniais procesais. "Afrikos skyrius" yra savotiška generalinė vadovybė. Jie naudojasi Prancūzijos kariniu aparatu "draugiškiems" kompradorų lyderiams diegti ir atsikratyti tų, kurie kelia grėsmę sistemai. Čia nėra jokios diplomatijos. Šiuo metu šis skyrius atsiskaito tik Le Petit Roi, Emmanueliui Macronui.

Narkotikų, deimantų ir aukso karavanai

1987 m. Paryžius visiškai prižiūrėjo Burkina Faso antikolonijinio lyderio Thomaso Sankaros nužudymą. Sankara 1983 m. per visuotinį perversmą atėjo į valdžią, o po ketverių metų buvo nuverstas ir nužudytas.

Kalbant apie tikrąjį "karą su terorizmu" Afrikos Sahelyje, jis neturi nieko bendra su Vakaruose parduodamomis infantiliomis fikcijomis. Sahelyje nėra jokių arabų "teroristų", tuo įsitikinau keliaudamas su kuprine po Vakarų Afriką likus keliems mėnesiams iki rugsėjo 11-osios. Tai vietiniai gyventojai, internetu atsivertę į salafizmą ir ketinantys įkurti Islamo valstybę, kad galėtų geriau kontroliuoti kontrabandos kelius Sahelyje. Tie legendiniai senoviniai druskos karavanai, keliaujantys Saheliu iš Malio į Pietų Europą ir Vakarų Aziją, dabar yra narkotikų, deimantų ir aukso karavanai. Būtent iš to buvo finansuojama, pavyzdžiui, Al-Qaeda Islamiškajame Magrebe (AQIM), kurią tada rėmė vahabitų lunatikai Saudo Arabijoje ir Persijos įlankoje.

Po to, kai 2011 m. pradžioje NATO sunaikino Libiją, "apsaugos" nebeliko, todėl Vakarų remiami salafitų džihadistai, kovoję prieš M. Gaddafį, pasiūlė Sahelio kontrabandininkams tokią pačią apsaugą kaip ir anksčiau - ir daug ginklų.

Įvairios Malio gentys ir toliau linksmai gabena kontrabandą, ką tik panorėjusios. AQIM vis dar renka neteisėtus mokesčius. ISIS Libijoje aktyviai prekiauja žmonėmis ir narkotikais. O "Boko Haram" veržiasi į kokaino ir heroino rinką. Kovojant su šiomis grupuotėmis Afrikoje vyksta tam tikras bendradarbiavimas. Buvo įkurta vadinamoji Sahelio G5 grupė, kurioje daugiausia dėmesio skiriama saugumui ir vystymuisi. Tačiau Burkina Fasui, Nigeriui, Maliui ir Čadui pasirinkus karinį kelią, liko tik Mauritanija. Naujoji Vakarų Afrikos chuntos juosta, žinoma, nori sunaikinti teroristines grupuotes, bet labiausiai nori kovoti su PrancūzijaAfrika ir su tuo, kad jų nacionaliniai interesai visada sprendžiami Paryžiuje.

Prancūzija dešimtmečius rūpinosi, kad Afrikos vidaus prekyba būtų labai menka. Sausumos sienų neturinčioms valstybėms labai reikia kaimynų tranzitui. Jos daugiausia gamina žaliavas eksportui. Beveik nėra tinkamų sandėliavimo įrenginių, silpnas energijos tiekimas ir siaubinga Afrikos vidaus transporto infrastruktūra: būtent tai Afrikoje siekia išspręsti Kinijos juostos ir kelio iniciatyvos (BRI) projektai. 2018 m. kovo mėn.

44 valstybių vadovai pateikė pasiūlymą dėl Afrikos kontinentinės laisvosios prekybos zonos (ACFTA) - didžiausios pasaulyje pagal gyventojų skaičių (1,3 mlrd. žmonių) ir geografiją. 2022 m. sausio mėn. jie įsteigė Visos Afrikos mokėjimų ir atsiskaitymų sistemą (angl. Pan-African Payment and Settlement System, PAPSS) - orientuotą į Afrikos įmonių mokėjimus vietinėmis valiutomis.

Taigi, neišvengiamai vėliau jie sieks bendros valiutos. Atspėkite, kas jiems trukdo: Paryžiaus įvesta CFA. Keletas kosmetinių priemonių vis dar garantuoja tiesioginę Prancūzijos iždo kontrolę bet kokiai galimai naujai sukurtai Afrikos valiutai, pirmenybės teikimą Prancūzijos bendrovėms viešųjų pirkimų konkursuose, monopolijas ir Prancūzijos karių dislokavimą. Perversmas Nigeryje reiškia savotišką "mes daugiau taip nebesielgsime".

Visa tai rodo tai, ką nepakeičiamas ekonomistas Maiklas Hadsonas (Michael Hudson) išsamiai aprašo visuose savo darbuose: ekstrakcionistinio modelio galią. Hudsonas parodė, kad svarbiausia yra pasaulio išteklių kontrolė; būtent tai apibrėžia pasaulinę galybę, o Prancūzijos atveju - pasaulinę vidutinio rango galybę.

Prancūzijos režimas parodė, kaip lengva kontroliuoti išteklius kontroliuojant pinigų politiką ir kuriant monopolijas šiose išteklių turtingose šalyse, kad būtų galima juos išgauti ir eksportuoti, naudojant faktinį vergų darbą ir nesilaikant jokių aplinkosaugos ar sveikatos apsaugos taisyklių. Be to, išnaudotojiškam neokolonializmui labai svarbu neleisti toms išteklių turtingoms tautoms naudoti savo išteklių savo pačių ekonomikai plėtoti. Tačiau dabar Afrikos domino kaladėlės pagaliau sako: "Žaidimas baigtas". Ar pagaliau artėja tikroji dekolonizacija?