Neteisėta ekspertai.eu veikla yra teisėta, nutarė Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/neteiseta... 2023-07-31 16:17:00, skaitė 288, komentavo 0

Neteisėta ekspertai.eu veikla yra teisėta, nutarė Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija

LRTK byloje prieš ekspertai.eu vykdomą neteisėtą veiklą, buvo minimas ir garsus Lietuvos komikas Artūras Orlauskas.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija, susidedanti iš teisėjų Laimučio Alechnavičiaus, Arūno Sutkevičiaus (kolegijos pirmininkas) ir Dalios Višinskienės (pranešėja), liepos 26 d. teismo posėdyje apeliacine rašytinio proceso tvarka išnagrinėjo administracinę bylą pagal pareiškėjos Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) apeliacinį skundą dėl Vilniaus apygardos administracinio teismo 2023 m. birželio 9 d. sprendimo administracinėje byloje pagal pareiškėjo LRTK prašymą atsakovei viešajai įstaigai „Ekspertai.eu“ dėl neteisėtos veiklos nutraukimo.

LRTK apeliaciniame skunde teigė, kad prašymas nutraukti ekspertai.eu neteisėtą veiklą turėtų būti tenkinamas, kadangi LRTK prašymas yra proporcingas, motyvuotas, ir tokią teisę LRTK suteikia Įstatymas.

LRTK taip pat atrėmė Vilniaus apygardos administracinio teismo priekaištą, esą byloje minėtas Artūras Orlauskas už savo prasižengimus buvo LRTK tik įspėtas, o ekspertai.eu norima uždrausti iš viso.

„Artūro Orlausko ir ekspertai.eu atvejai yra skirtingi, kadangi Artūras Orlauskas bent iš dalies bendradarbiavo su Komisija, teikdavo atsakymus į LRTK raštus, kuriuose išdėstydavo savo poziciją, taip pat skiriasi ir šių subjektų veikla bei skleidžiama informacija. Ekspertai.eu visiškai nebendradarbiavo su Komisija, į raginimus pateikti pranešimą apie užsakomųjų audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų teikimą nereagavo. Priešingai, ekspertai.eu savo veikloje nuolatos šmeižia Komisiją, vadina ją ir jos darbuotojus žeminančiais žodžiais. Atsakovė tiek anksčiau, tiek ir šiuo metu viešai ragina „LRTK naikinti, uždaryti“, nes ji, pasak ekspertai.eu, „vykdo politinius užsakymus“. LRTK atstovas teismo posėdyje akcentavo, kad LRTK yra pasiruošusi susitikti su ekspertai.eu atstovais gyvai, atsakyti į klausimus, diskutuoti, bet ekspertai.eu atstovas tiek anksčiau, tiek šiuo metu tokias galimybes atmeta*“, - teigė LRTK.

LRTK taip pat nurodė, kad „YouTube kanalo ekspertai.eu veiklą reikėtų vertinti platesniame kontekste, t. y. atsižvelgti į pareiškėjos viešai skelbiamą informaciją, kad ekspertai.eu valdomos visuomenės informavimo priemonės pagalba yra skleidžiama dezinformacija, propaganda bei antivalstybiniai teiginiai, Rusijos Federacijai palankus naratyvas“.

LRTK atkreipė dėmesį, kad „tokių subjektų reguliavimas ypatingai svarbus karo Ukrainoje akivaizdoje, vykstant tarptautiniams renginiams (NATO, Europos Sąjungos ir kt.) Lietuvoje“.

LRTK nurodė, kad „susidarė situacija, kuomet subjektas yra neprižiūrimas rinkos reguliuotojo (Komisijos) ir toliau skleidžia Rusijos Federacijai palankią informaciją bei tokiu būdu kelią grėsmę Lietuvos Respublikos nacionaliniam saugumui“.

„Tokios bylos yra nagrinėjamos ypatingos skubos tvarka, kad būtų užkirstas kelias situacijai, kuomet reguliuotojo neprižiūrimi subjektai skleidžia draudžiamą informaciją“, - teismą perspėjo LRTK.

LRTK nepraleido progos priminti, kad ekspertai.eu taip pat siejami su tarptautinio terorizmo rėmimu ir pinigų plovimu.

Tačiau nežiūrint į tai, kas išdėstyta aukščiau, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo 144 straipsnio 1 dalies1 punktu, teisėjų kolegija nutarė LRTK komisijos skundą atmesti.

„Pareiškėjo Lietuvos radijo ir televizijos komisijos apeliacinį skundą atmesti. Vilniaus apygardos administracinio teismo 2023 m. birželio 9 d. sprendimą palikti nepakeistą. Nutartis neskundžiama“, - rašoma teismo nutarime, kurį pasirašė jau minėti teisėjai L. Alechnavičius, A. Sutkevičius ir D. Višinskienė.

ekspertai.eu_komentaras3-07.png

*PASTABA

LRTK teiginys, kad „LRTK atstovas teismo posėdyje akcentavo, kad LRTK yra pasiruošusi susitikti su ekspertai.eu atstovais gyvai, atsakyti į klausimus, diskutuoti, bet ekspertai.eu atstovas tiek anksčiau, tiek šiuo metu tokias galimybes atmeta“ yra melas.

LRTK niekada nesiūlė nei susitikti gyvai, nei diskutuoti, todėl tokio siūlymo ekspertai.eu net negalėjo atmesti.

Tačiau kaip ten bebūtų, nors teismas ir nustatė, kad neteisėta ekspertai.eu veikla yra teisėta, dabar ekspertai.eu kviečia LRTK lyderį Rimantą Bagdzevičių ir jo bendražygius gyvam susitikimui, kuris būtų transliuojamas tiesiogiai. Tikrai bus apie ką padiskutuoti ir ko paklausinėti.

Keli susiję:

Ką prokurorams pavyko nuveikti po Žalimo teisėsaugai pateiktos informacijos apie ekspertai.eu nusikaltimus?

prokuratura.jpg

Poetas Landsbergis ragina nenukreipti dėmesio su įvairiais paminklais nuo svarbesnių Lietuvai klausimų

Tyrimas atskleidė – Paleckis naudoja Hitlerio, Musolinio ir Putino naratyvo formą

„Ekspertai.eu“ sulaukė policijos rašto dėl Paleckio paniekinto ir pažeminto Kasčiūno


Teismas atmetė Bagdzevičiaus vadovaujamos LRTK prašymą uždrausti ekspertai.eu veiklą

Iki teismo atblokuotas ekspertai.eu kanalas Youtube

Teismas dėl neteisėtos VšĮ „Ekspertai.eu“ veiklos nutraukimo įvyks gegužės 30 d.

keliu-erelis-bagdzevicius.jpg

Iš naujo bus svarstoma byla dėl „Youtube“ kanalo „ekspertai. TV“ uždraudimo

Apeliacija: pornografija nedaro žalos Lietuvos vyriausybei

Bagdževičiaus vadovaujamai kontorai teismas nurodė pateikti atsiliepimą ir turimą medžiagą

Ekspertai.eu primena, kad daugiau negu milijoninio biudžeto Rimanto Bagdzevičiaus vadovaujama kontora (LRTK) labiausiai pagarsėjo tuo, kad darbo metu tiesiog nedirba:

Bagdzevičiaus vadovaujamos kontoros biužetas padidintas iki vieno milijono 150 tūkst. eurų

Parazitų šėrykla: mažomis algomis Bagdzevičiaus vadovaujama LRTK nesiskundžia

Teismo prašoma įpareigoti Bagdzevičių paneigti dezinformaciją

Dėl valstybinio transliuotojo skleidžiamos dezinformacijos kreiptasi į LRTK lyderį Bagdzevičių

Dainiaus Žalimo išaiškinimai (dokumentą pasirašė Gražina Ramanauskaitė)