Orbanas šiandien: turime sustabdyti karą, infliaciją

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-07-28 21:01:00, skaitė 500, komentavo 4

Orbanas šiandien: turime sustabdyti karą, infliaciją

Šiandien Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas pasisakė tradicinėje "Kossuth" radijo stoties "Good Morning Hungary" laidoje. 

"Kai vyksta karas, visada prasminga kalbėti apie taiką. Po karo šimtams tūkstančių žmonių bus sunku gyventi visavertį gyvenimą, todėl turime kalbėti apie taiką. Jei taikos balsas nebus pakankamai stiprus, visuomenė manys, kad karas yra išeitis. Šią situaciją galima išspręsti tik diplomatijos ir derybų būdu, ir mes to laikomės. Tai nebėra Ukrainos karas, Ukrainos suverenitetas praktiškai jau seniai nebegalioja. Karas labai brangiai kainuoja, o karas yra labai sunki ekonominė našta. Ukrainai pritrūko jėgų tai daryti", - sakė V. Orbanas, abejodamas, ar Vašingtonas nori savo rinkimus paversti paliaubomis ir taika, ar tarpiniu karu.

"Kitas klausimas - kiek ilgai Europa gali atlaikyti karą. ES gali generuoti pinigus, valstybėms narėms metant juos į bendrąsias lėšas", - pažymėjo premjeras, kritikuodamas Europos Komisiją už tai, kad ji prašo valstybių narių daugiau pinigų, nors nevykdo savo įsipareigojimų valstybėms narėms.

"Mes vykdome savo įsipareigojimus, mokame tai, ką esame skolingi, o jie mums skolingi", - sakė V. Orbanas ir pridūrė, kad ES yra skolinga Vengrijai 800 mlrd. forintų už pasienio tvorą, taip pat skolinga mokytojams ir lėšas iš atstatymo fondo. "Ar jie nėra mums skolingi, nes pinigai, kuriuos jie mums skolingi, buvo išleisti kažkam kitam, pavyzdžiui, Ukrainai?" - pridūrė jis.

"ES tikimasi, kad valstybės narės lojaliai bendradarbiaus, nedera sieti dalykų, kurie tarpusavyje nedera. Tačiau yra laiko sutapimas. Jei derybos vyks taip, kaip dabar, sutapimą reikės valdyti", - pridūrė jis.

"Angela Merkel lokalizavo Ukrainos ir Rusijos nesantaiką. Būtent tai ir reikėjo padaryti dabar. Būtent tam mes ir atstovavome. Vakarai dabar to nedaro. Jie siunčia pinigus, ginklus - kovoti, žinoma, ukrainiečiai kovoja. Vakarai kovoja iki paskutinio ukrainiečių kareivio", - sakė Ministras Pirmininkas.

ES galėtų būti palikta viena su karu kaimynystėje, pažymėjo premjeras ir pridūrė, kad vis daugiau žmonių mano, jog jei pergalė vis labiau tolsta, reikėtų kviesti derybas ir paliaubas, net jei politikai taip nemano. "Kadangi žmonių pakeisti negalima, demokratiškai išrinktiems politikams liko nedaug laiko prisitaikyti prie pasikeitusios visuomenės nuomonės", - pabrėžė V. Orbanas ir pridūrė, kad jei Europa įsitrauks į šį konfliktą, visas konfliktas taps globalus, pasaulinis.

"Visas Rusijos ir Ukrainos karas veikia pasaulio ekonomiką. Mes esame konkurencingi. Ir tada atsiranda toks karas, kaip šis, ir užuot jį izoliavę, leidžiame jam primesti save visai pasaulio ekonomikai. Jie atjungia visą Europą nuo rusiškų dujų, ir tai plinta, atsiranda kažkoks izoliacionizmas, getoizacija. Visas šis reiškinys nuo pat pirmos akimirkos buvo netinkamai valdomas. Turime grįžti į pradžią ir pradėti iš naujo: grįžti prie derybų stalo".

ES taip pat siekia, kad būtų nustatytos migrantų kvotos. "Jei įsileidžiate migrantus, įsileidžiate žmones, apie kuriuos nieko nežinote, žmones, kurių neatrinkote. Jie atvyksta iš kultūros, kurioje šeimos yra stipresnės nei krikščioniškoje kultūroje. Ir tam tikru momentu pastebėsite, kad užsieniečių vis daugėja, ir tada pradėsite jaustis kaip čiabuviai, o jūsų niekas neklausia, ar to norėjote. Norėčiau, kad ir migrantus palaikančios šalys neturėtų problemų, bet mes nenorime dalyvauti tokiame eksperimente, nenorime migrantų kvotų. Ir jei nenorime, tai jos ir neturėsime", - baigė interviu radijui premjeras.

Vengrijos premjeras savo monologe dar palietė ir vietinės reikšmės Vengrijos ir jos kaimyninių valstybių problemas.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20230728-orban