Baltijos jūra turėtų tapti alternatyva Juodajai jūrai, gabenant Ukrainos grūdus

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/baltijos-... 2023-07-25 21:40:00, skaitė 363, komentavo 5

Baltijos jūra turėtų tapti alternatyva Juodajai jūrai, gabenant Ukrainos grūdus

Gabrielius Landsbergis.

Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis, kartu su susisiekimo ministru Mariumi Skuodžiu ir žemės ūkio ministru Kęstučiu Navicku, bendru laišku kreipėsi į Europos Komisijos (EK) vadovus siūlydami stiprinti transporto maršrutą tarp Ukrainos ir Baltijos šalių, siekiant užtikrinti alternatyvių kelią Ukrainos grūdų ir kitų produktų išvežimui.

Laiške ES užsienio politikos vadovui Josepui Boreliui, EK vykdomojo pirmininko pavaduotojui Valdžiui Dombrovskiui, EK transporto komisarei Adinai Valean ir EK žemės ūkio komisarui Januszui Wojciechowskiui pabrėžiama, kad Rusijos sprendimas nutraukti Juodosios jūros grūdų iniciatyvą ir Odesos uosto bombardavimas pablogina ir taip sudėtingą maisto saugumo situaciją pasaulyje.

Ministrai pažymėjo, kad transporto maršrutas tarp Ukrainos ir Baltijos šalių – Baltijos kelias – gali tapti perspektyvia ir ilgalaike alternatyva Ukrainos grūdų išvežimui.

„Baltijos šalių infrastruktūra gali tapti perspektyviu ir patikimu Ukrainos produktų tranzito maršrutu. Baltijos šalių jūrų uostai turi didelius krovos pajėgumus žemės ūkio produktams - 25 mln. tonų per metus vien tik grūdams“, - atskleidžiama laiške.

Ministrai laiške kviečia Komisiją aktyviai bendradarbiauti su visomis ES šalimis narėmis siekiant užtikrinti Ukrainos produktų tranzitą ir įvertinti Lietuvos pasiūlytas konkrečias priemones, stiprinti alternatyvų Baltijos kelio maršrutą.