Italai apie Ukrainos tuštėjimą: "Daugelis negrįžta, tai katastrofa"

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-07-23 14:48:00, skaitė 588, komentavo 6

Italai apie Ukrainos tuštėjimą:

Italų dienraštis "Corriere della Sera" paskelbė Lorenzo Cremonesi straipsnį, skirtą demografinei padėčiai Ukrainoje "Ukraina tuštėja: mažėja vaikų ir gyventojų. "Daugelis negrįžta, tai katastrofa".

Autorius rašo, kad gyventojų Ukrainoje sumažėjo nuo 52 milijonų nepriklausomybės dienomis iki mažiau nei trisdešimties šiandien. Jo žodžiais, Ukraina šiandien - "Tušti miestai ir ypač kaimai, iširusios šeimos, vieniši kareiviai fronte, kurių žmonos ir vaikai negrįžta į užsienį, gimstamumas pasiekė žemiausią lygį: Ukraina patiria katastrofiško masto demografinę krizę. "Gyventojų skaičiaus mažėjimas netrukus sukels labai rimtų ekonominių ir socialinių problemų". 

"1991 m., kai po Sovietų Sąjungos žlugimo buvo paskelbta nepriklausomybė, Ukrainoje gyveno apie 52 mln. gyventojų. 2001 m. nacionalinio gyventojų surašymo duomenimis, jų buvo 48,5 milijono, o per kelis mėnesius iki 2022 m. vasario 24 d. V. Putino įsakytos invazijos jų sumažėjo iki 42 milijonų. Šie skaičiai atitinka gyventojų skaičiaus mažėjimą visose buvusiose sovietinėse respublikose. Tačiau didžiausias smūgis buvo suduotas pirmosiomis paskutiniųjų 17 karo mėnesių savaitėmis, dėl kurių moterys ir vaikai masiškai bėgo į užsienį, atsižvelgiant į tai, kad vyriausybė iš karto uždraudė išvykti vyrams nuo 18 iki 65 metų. Ir šiandien nuolatinių gyventojų skaičius siekia 28-31 milijoną",- rašoma straipsnyje.

Kijevo politikos mokslų fakulteto rektorius Aleksandras Demenčiukas taip komentavo vadėtį: "nėra vaikų, taigi nėra ir ateities. Išvažiuoja jaunos moterys iš aukštesniųjų viduriniųjų klasių, puikiai besimokančios mokykloje. Dar rimčiau yra tai, kad daugiau nei pusė jų neketina grįžti į Ukrainą. Vaikai mokosi vokiečių, lenkų, austrų, austrų, prancūzų ar olandų mokyklose. Motinos iš karto susirado darbą. Europos priėmimo politika iš pradžių atrodė kaip dosnumo stebuklas, bet dabar ji pasirodė esanti prakeiksmas". Pasak Nacionalinės mokslų akademijos demografės Elos Libanovos, visa tai daro įtaką gimstamumo rodikliui, kuris nukrito iki 0,7 proc. ir yra vienas mažiausių pasaulyje.

Autorius taip aprašo padėtį šalyje: "Visi Donbaso miestų centrai yra pusiau apleisti: liko tik pagyvenę žmonės, ligoniai ir vargšai. Tačiau problema yra nacionalinė. "Dauguma geriausių mano darbuotojų greitai susirado darbą Lenkijoje ir Prancūzijoje. Mūsų pramonė neveikia, nėra rinkos. Nė vienas iš jų negrįš, - sako Sergejus, IT verslininkas, turintis biurų visoje šalyje. Pasitaiko, kad jis sutinka kareivių ir karininkų, kurie pasakoja likę vieni. "Mano žmona su dviem mūsų penkerių ir septynerių metų vaikais pirmosiomis karo dienomis išvyko į Vokietiją. Nuo to laiko vis rečiau palaikome ryšį. O dabar sužinojau, kad ji susirado sau naują draugą", - pasakoja Aleksejus, 40-metis kapitonas, tarnaujantis netoli Bachmuto. "Konfliktas padidins skyrybų skaičių. Moterys palieka vyrus, bet net ir kareiviai kartais randa naujų partnerių, - sako psichologė Džulija Komar, gydanti šeimyninius sunkumus. Diskusijos dėl galimo sugrįžimo yra atviros. Neseniai atlikto JTVPK tyrimo duomenimis, 76 proc. pabėgėlių ketina grįžti. Tačiau Ukrainos ekspertai išlieka labai skeptiški. Per ateinančius du mėnesius mūsų vyriausybė parengs programą, skirtą grįžimui remti, bandydama įtraukti Europos partnerius, - sako profesorius Demenčiukas. Jis tikisi, kad tai įvyks "kuo greičiau".

https://www.corriere.it/esteri/23_luglio_16/01-esteri-documentobcorriere-web-sezioni-fcf27f5a-2346-11ee-b502-ec4b73fb958b.shtml