Viską paaiškinanti diagrama

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-07-17 01:57:00, skaitė 798, komentavo 7

Viską paaiškinanti diagrama

Atidžiai pažvelkite į aukščiau pateiktą diagramą. Ką matote?

Matote, kad kuriama greitųjų geležinkelių sistema, kuriai nėra lygių niekur kitur žemėje. Matote, kaip įgyvendinamas planas sujungti visas šalies dalis šiuolaikine infrastruktūra, kuri sumažina vežimo išlaidas, pagerina judumą ir padidina pelningumą. Jūs matote XXI a. viziją, kurioje valstybės nukreiptas kapitalas sujungia kaimo gyventojus su miestų centrais ir kelia gyvenimo lygį visose šalyse. Jūs matote naujo ekonominio modelio, kuris 800 milijonų žmonių padėjo išbristi iš skurdo ir kartu nutiesė kelią pasaulinei ekonominei integracijai, išraišką. Matote į visas puses besiplečiantį pramoninį žongliruojantį milžiną, klojantį pamatus naujam ekonominės integracijos, spartesnio vystymosi ir bendros gerovės šimtmečiui.

Ar Jungtinėse Amerikos Valstijose yra greitųjų geležinkelių sistema, kuri galėtų prilygti tai, ką šiandien matome Kinijoje?

Ne, nėra. Iki šiol Jungtinėse Valstijose nutiesta mažiau nei 50 mylių greitojo geležinkelio. ("Amtrak's Acela", kuri 49,9 mylios ilgio trasoje pasiekia 150 mylių per valandą greitį, yra vienintelė JAV greitojo geležinkelio paslauga). Kaip visi žino, Amerikos transporto tinklas yra pasenęs ir yra apgriuvęs.

Bet kodėl? Kodėl Jungtinės Amerikos Valstijos taip smarkiai atsilieka nuo Kinijos svarbiausios infrastruktūros plėtros srityje?

Taip yra todėl, kad Kinijos valstybės valdymo modelis yra gerokai pranašesnis už Amerikos "kiliminės dangos" modelį. Kinijoje vyriausybė tiesiogiai dalyvauja ekonomikos valdyme, o tai reiškia, kad ji subsidijuoja tas pramonės šakas, kurios skatina augimą ir plėtrą. Priešingai, Amerikos kapitalizmas yra laukinis laisvasis verslas, kuriame privatūs savininkai gali nukreipti dideles pinigų sumas į neproduktyvų akcijų supirkimą ir kitas aferas, kurios niekaip nepadeda kurti darbo vietų ir stiprinti ekonomikos. Nuo 2009 m. JAV korporacijos išleido daugiau kaip 7 trilijonus JAV dolerių akcijų išpirkimui - tai veikla, kuria didinamos išmokos turtingiems akcininkams, bet nesukuriama jokios materialinės vertės. Jei šis kapitalas būtų investuotas į ypatingos svarbos infrastruktūrą, kiekvienas Amerikos miestas būtų sujungtas su milžinišku greitojo geležinkelio tinklu, besidriekiančiu nuo "jūros iki spindinčios jūros". Tačiau taip neatsitiko, nes vakarietiškas modelis skatina kapitalo išgavimą asmeniniam praturtėjimui, o ne bendram labui skirtų projektų vystymą. Kinijoje matome, kaip greitai gali įvykti permainų, kai tautos turtas panaudojamas skurdui naikinti, gyvenimo lygiui kelti, moderniai infrastruktūrai kurti ir naujam šimtmečiui kurti.

Štai daugiau iš Kongreso tyrimų tarnybos ataskaitos "Kinijos ekonominis kilimas...".

Nuo 1979 m., kai Kinija atsivėrė užsienio prekybai ir investicijoms bei įgyvendino laisvosios rinkos reformas, ji yra viena sparčiausiai augančių ekonomikų pasaulyje - iki 2018 m. realusis metinis bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas vidutiniškai siekė 9,5 %, o Pasaulio bankas šį tempą apibūdino kaip "sparčiausią ilgalaikį didžiųjų ekonomikų augimą istorijoje". Toks augimas leido Kinijai vidutiniškai kas aštuonerius metus padvigubinti savo BVP ir padėjo 800 mln. žmonių išbristi iš skurdo. Kinija tapo didžiausia pasaulio ekonomika (pagal perkamosios galios paritetą), gamintoja, prekiautoja prekėmis ir užsienio valiutos atsargų turėtoja..... Kinija yra didžiausia JAV prekybos prekėmis partnerė, didžiausias importo šaltinis ir didžiausia JAV iždo vertybinių popierių, padedančių finansuoti federalinę skolą ir išlaikyti žemas JAV palūkanų normas, turėtoja užsienyje.

... Kinijos ekonominis kilimas: istorija, tendencijos, iššūkiai ir poveikis Jungtinėms Valstijoms, Kongreso tyrimų tarnyba

Štai daugiau iš Strateginių ir tarptautinių studijų centro straipsnio "Confronting the Challenge of Chinese State Capitalism" ("Susidūrimas su Kinijos valstybinio kapitalizmo iššūkiu"):

Šiuo metu "Fortune Global 500" sąraše yra daugiau įmonių nei Jungtinėse Amerikos Valstijose, o beveik 75 proc. iš jų yra valstybinės įmonės. Trys iš penkių didžiausių pasaulio bendrovių yra Kinijos (Sinopec Group, State Grid ir China National Petroleum). Didžiausios Kinijos valstybinės įmonės užima dominuojančias pozicijas daugelyje svarbiausių ir strategiškai svarbių pramonės šakų - nuo energetikos, laivybos iki retųjų žemės cheminių elementų. Remiantis Freeman Chair skaičiavimais, bendras 96 didžiausių Kinijos valstybinių įmonių turtas sudaro daugiau kaip 63 trilijonus JAV dolerių, t. y. beveik 80 proc. pasaulio BVP. Kinijos valstybinio kapitalizmo iššūkis, Strateginių ir tarptautinių studijų centras

O štai dar viena iš TVF ataskaitos "Asia Poised to Drive Global Economic Growth, Boosted by China's Reopening" ("Azija pasirengusi skatinti pasaulio ekonomikos augimą, kurį skatina Kinijos atsivėrimas"):

Prognozuojama, kad šiais metais Kinija ir Indija kartu sukurs apie pusę pasaulio ekonomikos augimo. Azijos ir Ramiojo vandenyno regionas yra santykinai šviesus taškas niūresniame pasaulio ekonomikos atsigavimo kontekste.

Kaip rodo savaitės diagrama, šiemet šis regionas prisidės prie pasaulinio augimo apie 70 proc. - tai daug didesnė dalis nei pastaraisiais metais." Azijos šalys gali būti pasaulio ekonomikos augimo varomoji jėga, kurią skatina atsigaunanti Kinija, TVF

Trumpai tariant, Kinijos valstybės valdomas modelis sparčiai lenkia JAV beveik visose pramonės ir prekybos srityse, o jo sėkmę daugiausia lemia tai, kad vyriausybė gali laisvai derinti reinvestavimo strategiją su savo ateities vizija. Tai leidžia valstybei nekreipti dėmesio į trumpalaikį įvairių projektų pelningumą, jeigu jie sudaro pagrindą stipresnei ir ekspansyvesnei ekonomikai ateinančiais metais. Kinijos reformatorius Chen Yun šį reiškinį pavadino "paukščio narvelio ekonomika", o tai reiškia, kad ekonomika gali "laisvai skraidyti" platesnės politinės sistemos ribose. Kitaip tariant, Kinijos vadovybė ekonomiką laiko priemone, padedančia įgyvendinti bendrą ateities viziją.

Kinijos sėkmę tik iš dalies lemia tai, kad ji kontroliuoja svarbiausias pramonės šakas, pavyzdžiui, bankininkystę ir naftą. Nepamirškite, kad "valstybės valdomų įmonių (VVĮ) dalis bendrame šalies įmonių skaičiuje sumažėjo tik iki 5 %, nors jų dalis bendroje gamybos apimtyje išlieka 26 %". Ir nors per pastaruosius du dešimtmečius valstybinis sektorius smarkiai sumažėjo, Kinijos prezidentas Xi Jinpingas įgyvendino trejų metų veiksmų planą, kuriuo siekiama padidinti valstybinių įmonių konkurencingumą, pertvarkant jas į "rinkos subjektus", valdomus "mišrios nuosavybės" principu. Paprasčiau tariant, Kinija, nepaisant aštrios Vakarų kritikos, ir toliau laikosi liberalizavimo kelio.

Taip pat verta paminėti, kad vadinamasis Kinijos stebuklas niekada nebūtų įvykęs, jei Kinija būtų įgyvendinusi programas, kurias rekomendavo vadinamieji "Vakarų ekspertai". Jei Kinija būtų vykdžiusi radikalias reformas (pavyzdžiui, "šoko terapiją"), kokias Rusija vykdė po Sovietų Sąjungos iširimo 1991 m., ji būtų patyrusi tokį pat pražūtingą rezultatą. Laimei, Kinijos politikai nepaisė Vakarų ekonomistų patarimų ir parengė savo pačių laipsniškų reformų programą, kuri atnešė sėkmę, apie kurią niekas net nesvajojo. Ši istorija apibendrinta You Tube vaizdo įraše "Kaip Kinija (iš tikrųjų) praturtėjo". Dalį teksto perrašiau toliau. Visos klaidos yra mano:

Pastarųjų kelių dešimtmečių stulbinanti ekonominė istorija - Kinijos iškilimas. Nuo 1980 m. iki 2020 m. Kinijos ekonomika išaugo daugiau nei 75 kartus.... Tai buvo didžiausias ir sparčiausias materialinių sąlygų pagerėjimas šiuolaikinėje istorijoje.... Kinija buvo viena skurdžiausių šalių žemėje, tačiau dabar ji yra ekonomikos galiūnė... Ekonomistai prognozuoja, kad iki dešimtmečio pabaigos ji aplenks JAV ir taps didžiausia pasaulio ekonomika. Žmonės tai vadina Kinijos stebuklu. Kai kas šį stebuklą apibūdina kaip paprastą "laisvosios rinkos" istoriją. Jie sako: "Tai paprasta istorija. Kinija buvo neturtinga (bet) tada ekonomika išsilaisvino iš valstybės gniaužtų. Dabar Kinija yra turtinga". Tačiau tai klaidina. Kinijos iškilimas NĖRA laisvosios rinkos triumfas. ...

Nuo XX a. devintojo dešimtmečio laisvosios rinkos politika apėmė visą pasaulį. Daugelyje šalių įvyko toli siekiančios permainos. Liberalizuotos kainos, privatizuotos ištisos pramonės šakos ir atvertos laisvajai prekybai. Tačiau daugelis ekonomikų, kurioms rinka buvo pritaikyta per vieną naktį, nuo to laiko stagnuoja arba žlunga. Nė viena iš jų nepasižymėjo tokiu augimu kaip Kinija. Afrikos šalys patyrė žiaurų ekonomikos nuosmukį. Lotynų Amerikos šalys patyrė 25 metus trukusią stagnaciją. Jei palygintume Kiniją su Rusija, kita XX a. komunizmo milžine, kontrastas būtų dar labiau stulbinantis.

Valstybinio socializmo laikais Rusija buvo pramoninė supervalstybė, o Kinija tebebuvo daugiausia žemės ūkio ekonomika. Tačiau tuo pačiu laikotarpiu, kai Kinijos reformos lėmė neįtikėtiną ekonomikos augimą, Rusijos reformos sukėlė žiaurų žlugimą. Tiek Kinijoje, tiek Rusijoje ekonomika buvo iš esmės tvarkoma valstybės įsakymais. ....Rusija vadovavosi tuo metu "moksliškiausios ekonomikos" rekomendacijomis, vadinamosios "šoko terapijos" politika. Pagrindinis principas buvo tas, kad senoji planinė ekonomika turi būti sunaikinta, kad atsirastų vietos rinkai atsirasti.... Buvo tikimasi, kad Rusija per vieną naktį taps visaverte ekonomika. ...Atėjęs į valdžią Borisas Jelcinas panaikino visą kainų kontrolę, privatizavo valstybines įmones ir turtą ir iš karto atvėrė Rusiją pasaulinei prekybai. Rezultatas buvo katastrofa. Rusijos ekonomika ir taip jau buvo sutrikusi, tačiau šoko terapija buvo mirtinas smūgis. (Vakarų ekonomistai) numatė trumpalaikį skausmą, bet jie nenumatė, koks stiprus ir destruktyvus bus jos poveikis. Vartotojų kainos tapo nekontroliuojamos, įsivyravo hiperinfliacija, BVP sumažėjo 40 %.

Šoko terapijos nuosmukis Rusijoje buvo didesnis ir ilgesnis nei Didžioji depresija. Tai buvo katastrofa paprastiems rusams.... Alkoholizmas, prasta vaikų mityba ir nusikalstamumas smarkiai išaugo. Vidutinė Rusijos vyrų gyvenimo trukmė sutrumpėjo 7 metais - daugiau nei bet kurioje pramoninėje šalyje taikos metu. Rusijoje laisvoji rinka neatsirado per vieną naktį. Vietoj to, ji iš stagnuojančios ekonomikos tapo tuščiaviduriu oligarchų valdomu griuvėsiu. Jei vien tik atsikratymas kainų kontrolės ir vyriausybės įdarbinimo nesukėlė gerovės, bet sugriovė ekonomiką ir pražudė daugybę žmonių, tuomet akivaizdu, kad greitas perėjimas prie "laisvosios rinkos" nebuvo išeitis. ...

Aštuntajame dešimtmetyje Kinija svarstė galimybę įgyvendinti tokias pat staigias reformas, kokių vykdė Rusija. Idėja pradėti viską nuo nulio buvo patraukli, o šoko terapiją plačiai propagavo (gerbiami) ekonomistai... Tačiau galiausiai Kinija nusprendė neįgyvendinti šoko terapijos. ...Užuot iš karto išjudinusi visą (ekonomiką), Kinija reformas vykdė palaipsniui ir eksperimentiniu būdu. Rinkos veikla buvo toleruojama arba aktyviai skatinama neesminėse ekonomikos dalyse. Kinija vykdė dvejopą kainų nustatymo politiką.... Kinija mokėsi iš labiausiai išsivysčiusių pasaulio valstybių, tokių kaip JAV, Jungtinė Karalystė, Japonija ir Pietų Korėja. Kiekviena iš jų valdė ir planavo savo ekonomikos plėtrą. ir rinkas, saugojo ankstyvosios pramonės šakas ir kontroliavo investicijas.

Vakarų laisvosios rinkos ekonomistai manė, kad ši sistema bus katastrofa .... Tačiau Kinijos vadovai neklausė, ir, nors Rusija žlugo po "šoko terapijos" programos, Kinija sulaukė nepaprastos sėkmės. Valstybė išlaikė pramoninės ekonomikos pagrindą, taip pat žemės nuosavybės kontrolę. Kinijai augant ir įsisavinant naują ekonomikos dinamiką, valstybės institucijos nevirto praeities fosilijomis, bet dažnai buvo naujų pramonės šakų pasienio varikliai, saugantys ir užtikrinantys savo augimą. Šiandien Kinija nėra laisvosios rinkos ekonomika jokia šio žodžio prasme. Tai valstybės valdoma rinkos ekonomika. Vyriausybė faktiškai valdo visą žemę, o Kinija, siekdama valdyti ekonomiką, pasitelkia valstybės nuosavybę ir rinkos konkurenciją. Visame pasaulyje propaguotas šoko terapijos metodas buvo nesėkmingas. Rusija žlugo po staigių permainų, o Kinija dėl laipsniškų reformų sugebėjo išlikti. Ir tai turėjo lemiamos reikšmės." Kaip Kinija (iš tikrųjų) praturtėjo", You Tube.

Tai, kad Kinijos valstybinės įmonės yra apsaugotos nuo užsienio konkurencijos ir gauna vyriausybės subsidijas, papiktino užsienio korporacijas, kurios mano, kad Kinija turi nesąžiningą pranašumą ir nesilaiko taisyklių. Tai, be abejo, teisinga kritika, tačiau tiesa ir tai, kad Vašingtono vienašališkos sankcijos, kurios šiuo metu taikomos maždaug trečdaliui visų pasaulio šalių, taip pat yra akivaizdus PPO taisyklių pažeidimas. Bet kokiu atveju Xi vadovaujamos Kinijos požiūris į rinką geriausiu atveju buvo dviprasmiškas. Ir nors "valstybinio sektoriaus dalis pramonės produkcijoje sumažėjo nuo 81 % 1980 m. iki 15 % 2005 m.", Xi taip pat užtikrino, kad KKP turėtų didesnę įtaką įmonių valdymui ir sprendimų priėmimui. Suprantama, kad visa tai nepatiko JAV ir ES verslo titanams, kurie tvirtai tiki, kad įmonės turi valdyti suinteresuotosios šalys. (kaip ir Vakaruose).

Tačiau svarbesnė problema yra ne tai, kad Kinija subsidijuoja savo valstybines įmones ar net ne tai, kad Kinija per ateinantį dešimtmetį taps didžiausia pasaulio ekonomika. Tai nėra problema. Tikroji problema yra ta, kad Kinija neįsitraukė į Vašingtono vadovaujamą "taisyklėmis grindžiamą tvarką", kaip iš pradžių buvo tikėtasi. Tiesą sakant, Kinijos lyderiai yra stipriai patriotiškai nusiteikę ir neketina tapti vasaline valstybe dėdės Semo pasaulinėje imperijoje. Šį svarbų dalyką politologas Alfredas McCoy'us nušviečia savo straipsnyje "Counterpunch" portale:

Didėjanti Kinijos kontrolė Eurazijoje akivaizdžiai reiškia esminį šio žemyno geopolitikos pokytį. Įsitikinusi, kad Pekinas pasaulinį žaidimą žais pagal JAV taisykles, Vašingtono užsienio politikos institucija 2001 m. padarė didelę strateginę klaidą, priimdama Pekiną į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO). "Visame ideologiniame spektre mes, JAV užsienio politikos bendruomenė, - prisipažino du buvę B. Obamos administracijos nariai, - dalijomės pagrindiniu įsitikinimu, kad JAV galia ir hegemonija gali lengvai suformuoti Kiniją taip, kad ji patiktų Jungtinėms Valstijoms... Visos politinių debatų pusės klydo". Praėjus kiek daugiau nei dešimtmečiui nuo įstojimo į PPO, Pekino metinis eksportas į JAV išaugo beveik penkis kartus, o jo užsienio valiutos atsargos nuo 200 mlrd. dolerių iki 2013 m. išaugo iki neregėtų 4 trln. dolerių. Kinijos iškilimas ir JAV nuosmukis, Counterpunch

Akivaizdu, kad JAV užsienio politikos mandarinai padarė katastrofišką klaidą Kinijos atžvilgiu, tačiau dabar nėra jokių galimybių atitaisyti padarytą žalą. Kinija ne tik taps didžiausia pasaulio ekonomika, bet ir pati kontroliuos savo likimą, priešingai nei Vakarų valstybės, kurios buvo pajungtos oligarchų valdomai sistemai (WEF), sprendžiančiai viską - nuo klimato politikos iki privalomo skiepijimo, nuo transseksualų tualetų iki karo Ukrainoje. Visą šią politiką nustato oligarchai, kontroliuojantys politikus, žiniasklaidą ir išsiplėtusią giliąją valstybę. Vėlgi, Kinijos problema yra ne dydis ar pinigai, o kontrolė. Kinija šiuo metu kontroliuoja savo ateitį nepriklausomai nuo "taisyklėmis grindžiamos tvarkos", todėl ji kelia grėsmę tai pačiai sistemai.

Dar kartą pažvelgę į pirmąją diagramą (aukščiau), galime suprasti, kodėl Vašingtonas paskubėjo įsitraukti į tarpinį karą su Rusija. Juk jei Kinija sugebėjo išplėsti savo greitųjų geležinkelių tinklą visoje Kinijoje vos per 12 metų, kas bus per kitus 12 metų? Štai kas kelia nerimą Vašingtonui.

Kinijos tapimas regioniniu hegemonu Azijos žemyne šiuo metu yra beveik neabejotinas. Kas gali ją sustabdyti?

Ne Vašingtonas. JAV ir NATO šiuo metu yra įklimpusios Ukrainoje, nors Ukraina turėjo tapti atspirties tašku JAV karinėms bazėms Centrinėje Azijoje išplėsti ir (galiausiai) apsupti, izoliuoti ir sulaikyti Kiniją. Toks buvo planas, bet jis kasdien atrodo vis mažiau tikėtinas. Ir prisiminkime, kokią svarbą Eurazijai savo klasikinėje knygoje "Didžioji šachmatų lenta" prieš beveik tris dešimtmečius skyrė patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Zbigniewas Brzezinskis. Jis sakė:

"Eurazija yra didžiausias žemynas pasaulyje ir geopolitiškai yra ašinis. Eurazijoje dominuojanti galia kontroliuotų du iš trijų pažangiausių ir ekonomiškai produktyviausių pasaulio regionų. ....Apie 75 proc. pasaulio žmonių gyvena Eurazijoje, ten pat yra ir didžioji dalis pasaulio materialinių turtų - tiek jos įmonėse, tiek po jos žeme. Eurazijai tenka 60 proc. pasaulio BNP ir maždaug trys ketvirtadaliai žinomų pasaulio energijos išteklių." (Didžioji šachmatų lenta: Amerikos viršenybė ir jos geostrateginiai imperatyvai, Zbigniew Brzezinski, p. 31)

Užsienio politikos specialistai vieningai sutaria, kad Jungtinės Valstijos turi tapti dominuojančia veikėja Centrinėje Azijoje, jei tikisi išlaikyti savo dabartinę aukštą padėtį pasaulinėje santvarkoje. Buvęs gynybos sekretoriaus pavaduotojas Polas Volfovicas (Paul Wolfowitz) teigė, kad Vašingtono "svarbiausias prioritetas" turi būti "užkirsti kelią naujo varžovo, kuris keltų tokią grėsmę, kokią anksčiau kėlė Sovietų Sąjunga, atsiradimui buvusioje Sovietų Sąjungos teritorijoje arba kitur". Wolfowitzo nuostatos vis dar kartojamos visuose naujausiuose JAV nacionalinio saugumo dokumentuose, įskaitant Nacionalinio saugumo strategiją ir Nacionalinę gynybos strategiją. Visi žinovai sutaria tik dėl vieno dalyko - kad JAV turi nugalėti vykdydamos savo planą kontroliuoti Centrinę Aziją.

Tačiau kiek tai tikėtina dabar? Kiek tikėtina, kad Rusija bus išstumta iš Ukrainos ir jai bus užkirstas kelias priešintis JAV Eurazijoje? Kiek tikėtina, kad Kinijos diržo ir kelio iniciatyva neišsiplės per visą Aziją į Europą, Artimuosius Rytus, Afriką ir net Lotynų Ameriką? Peržiūrėkite šią trumpą ištrauką apie Kinijos "Diržo ir kelio" planą:

Kinija įgyvendina didžiausią pasaulyje kada nors vykdytą ekonomikos plėtros ir statybos projektą: Naujasis šilko kelias. Šiuo projektu siekiama ne mažiau nei revoliucingai pakeisti pasaulio ekonominį žemėlapį... Ambicinga vizija - atgaivinti senąjį Šilko kelią kaip modernų tranzito, prekybos ir ekonominį koridorių nuo Šanchajaus iki Berlyno. Kelias kirs Kiniją, Mongoliją, Rusiją, Baltarusiją, Lenkiją, Lenkiją ir Vokietiją, nusidrieks daugiau kaip 8 000 mylių ir sukurs ekonominę zoną, kuri drieksis per trečdalį Žemės rutulio.

Plane numatoma tiesti greituosius geležinkelius, kelius ir greitkelius, energijos perdavimo ir paskirstymo tinklus, šviesolaidinius tinklus. Maršruto trasoje esantys miestai ir uostai bus skirti ekonominei plėtrai.

Ne mažiau svarbi plano dalis yra jūrų "Jūrų šilko kelias" (JŠK), toks pat plataus užmojo kaip ir sausumos projektas, jungiantis Kiniją su Persijos įlanka ir Viduržemio jūra per Vidurinę Aziją ir Indijos vandenyną. Įgyvendinus šį projektą, jis, kaip ir senovinis Šilko kelias, sujungs tris žemynus: Aziją, Europą ir Afriką. (Infrastruktūros projektų grandinė sukurs didžiausią pasaulyje ekonominį koridorių, apimantį 4,4 mlrd. gyventojų ir 21 trilijoną JAV dolerių vertės ekonominę produkciją...

Visam pasauliui jo sprendimai dėl Kelio yra ne mažiau svarbūs nei lemtingi. Šis milžiniškas projektas gali tapti prekybos, pramonės, atradimų, minties, išradimų ir kultūros renesanso priežastimi, galinčia prilygti originaliajam Šilko keliui. Be to, su kiekviena diena darosi vis aiškiau, kad geopolitiniai konfliktai dėl šio projekto gali sukelti naują šaltąjį karą tarp Rytų ir Vakarų dėl dominavimo Eurazijoje. Rezultatas dar toli gražu neaiškus. ("Naujasis Šilko kelias gali visiems laikams pakeisti pasaulio ekonomiką", Robert Berke, Oil Price).

Ateitis yra Kinija

Xi Jinpingo "firminis infrastruktūros projektas" keičia prekybos santykius Centrinėje Azijoje ir visame pasaulyje. BRI ilgainiui apims daugiau nei 150 šalių ir daugybę tarptautinių organizacijų. Tai neabejotinai didžiausias istorijoje infrastruktūros ir investicijų projektas, kuris apims 65 proc. pasaulio gyventojų ir 40 proc. pasaulio BVP. Patobulinus kelių, geležinkelių ir jūrų kelius labai padidės susisiekimas, sumažės laivybos sąnaudos, padidės našumas ir klestės visuotinė gerovė. "Juosta ir kelias" - tai Kinijos bandymas pakeisti po Antrojo pasaulinio karo griūvančią "taisyklėmis grindžiamą" tvarką sistema, kurioje gerbiamas tautų suverenitetas, atmetamas vienašališkumas ir remiamasi rinkos principais, siekiant teisingesnio gerovės paskirstymo.

BRICS yra Kinijos naujosios pasaulio tvarkos projektas. Tai XXI a. kapitalizmo veidas, dėl kurio pasaulinės galios vieta bus perkelta į rytus, į Pekiną, kuris taps faktiniu pasaulio centru.

MIKE WHITNEY

https://www.unz.com/mwhitney/the-one-chart-that-explains-everything-2/