Šimonytė su Japonijos premjeru aptarė Ukrainą ir kitus svarbiausius geopolitinius klausimus

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/simonyte-... 2023-07-14 18:38:00, skaitė 372, komentavo 9

Šimonytė su Japonijos premjeru aptarė Ukrainą ir kitus svarbiausius geopolitinius klausimus

Premjerė Ingrida Šimonytė susitiko su Lietuvoje viešinčiu Japonijos premjeru Fumio Kishida. Susitikime aptarti Lietuvos ir Japonijos dvišaliai santykiai, parama Ukrainai ir saugumo padėtis Europoje bei Indijos-Ramiojo vandenynų regione.

I. Šimonytė paaiškino japonui, kodėl Lietuva rūpinasi viso pasaulio saugumu, o ne tik artimiausia kaimynyste.

„Lietuva gerai supranta, kad saugumas ir stabilumas pasaulyje bus trapūs, jeigu mūsų rūpestis jų puoselėjimu apsiribos tik artimiausia kaimynyste. Rusijos brutalus karas prieš Ukrainą ir daugiasluoksnės jo pasekmės rodo, kad euroatlantinis ir Indijos-Ramiojo vandenynų regiono saugumas yra susiję“, - pasakė politikė.

Susitikime taip pat aptartos ne tik platesnio dvišalio, bet ir NATO-Japonijos bendradarbiavimo perspektyvos.

„Esame lūžiniame istorijos taške ir Rusijos karo prieš Ukrainą baigtis lems tai, kiek tvarus saugumas bus ir kituose regionuose, todėl demokratijų parama Ukrainai yra svarbi kaip būdas atgrasyti potencialius agresorius“, - atskleidė I. Šimonytė.

Lietuvos ir Japonijos Vyriausybių vadovai išskyrė ir paramos Ukrainos atstatymui aktualumą, kuriame abi šalys taip pat galėtų bendradarbiauti.

Susitikime dar buvo aptarti nestabilumo rizikas didinantys įvykiai Rusijoje bei Baltarusijoje, neatsakinga ir pavojų kelianti Rusijos branduolinė retorika, saugumo padėtis Indijos-Ramiojo vandenynų regione, Kinijos iššūkis, kiti svarbiausi geopolitikos klausimai.