Nekenčiu „delfių“ ir skatinu neapykantą jumyse

Autorius: DARAU, BLĖ Šaltinis: https://darauble.wordpress.com... 2016-03-21 13:44:12, skaitė 3237, komentavo 0

Nekenčiu „delfių“ ir skatinu neapykantą jumyse

Nekenčiu delfio, lryto, 15min ir visų kitų šūdinų žiniasklaidos portralų. Tiksliau, purvasklaidos ir bailių. Mižnių, privariusių į batą, bet išpylusių ant kito. Jie elgiasi, kaip gydytojai, kurie be kyšio žmogui pakenkti stengiasi. Luditai prakeiktieji, užsėdę savo šikna patogiai ir bijantys ja truputį pamojuoti, dusinantys kitus.

Trumpai tariant, esu labai smarkiai nusivylęs tuo, kaip suprantamas terminas „žodžio laisvė“ ir kaip gąsdinami pažangūs jaunuoliai. Kalbu apie tai, kaip patyliukais, taikant teisinį reketą buvo sunaikintas skaitytojų įrankis „Siūlyk antraštę“.

Štai atsirado jaunuolis, ką tik iškeptas programuotojas Karolis, kuris sukūrė naudingą įrankį tiems, kam rūpi žiniasklaidos kokybė. Sukūrė kažką, kas turėjo poveikį pačiai žiniasklaidai. Jūs suprantate? Kokia tai novatoriška ir pažangi priemonė? Skaitytojai įtakoja žiniasklaidą — net nepajudėdami iš savo patogių fotelių. Tokia, blė, turi būti ateitis!

O dar kažkas skundžiasi, kad Lietuvoje per mažai inovatoriškų technologijų, nepažangus švietimas, milžiniškas atotrūkis tarp mokymo ir ateičiai reikalingų įgūdžių. Ir ne be reikalo skundžiasi, nes va, seni stori lopai paėmė ir užgniaužė dar vieną ateities siekiančią sielą. Nesistebiu, tikras lietuviškas biznis: sėdžiu monopolijoje ir bet ką, kaišantį pagalius į ratus, nužudau. O dar sako, Lietuvoje mafijos nėra. Va jums akivaizdi mafija. Prigąsdino protingą jaunuolį savo gerai apmokamais advokatais. Be abejo, jei jaunuolis būtų labiau patyręs, gal būtų padėjęs juos į vietą. Bet aš tokio amžiaus ir tokioje vietoje būčiau pasielgęs lygiai taip pat: o kam terliotis šūdu, net jei po to tave nupraus? Mano močiutė nuo vaikystės kaldavo: šūdo reikia lenktis ne iš baimės, o dėl smarvės.

Nepatinka man toks portalų požiūris. Kodėl? Todėl, kad jie vietoj to, jog ieškotų naujų būdų užsidirbti ar juo labiau, iš viso bandytų dirbti savo tiesioginį darbą, tiesiog užlenkė vieną sąlyginai nežymų ir net netiesioginį konkurentą. Net ne konkurentą, o pagalbininką, kuris jų turinį už dyką gerino. Nesuklyskite: portalų tikslas ne jus informuoti, o sugaudyti kuo daugiau antraščių paspaudimų. Todėl jos ir miglotos, ir apgaulingos, ir neinformatyvios. O kartais iš viso neatitinkančios turinio.

Taaaip, nesistebiu, kad didelį atotrūkį nuo pilkos realybės turinčios kryptys turi ir didžiausią pasipriešinimą…

Beje, tuose pačiuose portaluose apie jų pasiekimus sunaikinant „Siūlyk antraštę“ — ne žodžio. O ir kam?

O dabar kviečiu visus mąstančius ir patyrusius programuotojus skirti šiek tiek savo asmeninio laiko ir kurti alternatyvas. Tik dabar jas kurti taip, kaip tai turi daryti XXI a. knygnešys: patyliukais, miško takučiais ir kad nebūtų sąsajų su konkrečiais žmonėmis. Tegu portalai užsipisa tada, o mes galime padaryti viską taip, kad jie neturės prie ko prisikabinti. Jei reikės, tai ir serveris Seišeliuose bus, galės užsiverst jie ten.

Nekenčiu visokių „delfių“ savininkų, apsirijusių grobuonių, žudančių iniciatyvą ir tikrąją žodžio laisvę