Turtinga vandeniu Lietuva drėkinimui privalo pradėti naudoti išvalytas nuotekas

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/turtinga-... 2023-06-13 15:35:00, skaitė 583, komentavo 13

Turtinga vandeniu Lietuva drėkinimui privalo pradėti naudoti išvalytas nuotekas

Lietuva pasaulyje garsėja gėlo vandens ištekliais, o gerti naudoja tik požeminį vandenį ir tuo išsiskiria visoje Europoje.

Vanduo – milžiniškas Lietuvos turtas. Tiesa, ši sritis iki galo nesutvarkyta, dar ne viskas privatizuota.

Nusistovėjus itin sausiems orams, kai kurios vandens tiekimo įmonės jau prašo gyventojų vakarais naudoti mažiau vandens, laistyti augalus kitu laiku, nors maksimaliai kasdien išgaunami tik kokie 10-12 proc. turimų vandens išteklių.

Tačiau čia aiškiai reikalingos permainos.

Todėl Lietuvos mokslininkai atkreipia dėmesį, kad reikia ieškoti ir kitokių aplinkos drėkinimo būdu, labiausiai tam tiktų išvalytos nuotekos.

„Netgi tokios šalys, kurios puikiai žinomos dėl vandens išteklių, kaip Danija, Olandija, irgi pradėjo riboti vandens ribojimą, ypač želdynų ir atvirų erdvių laistymui. Pietų šalyse vanduo išvis uždraustas naudoti ir naudojamos išvalytos nuotekos“, - valstybinį transliuotoją informavo Kauno technikos universiteto Aplinkosaugos technologijos katedros docentė Inga Urniežaitė.

Ekspertai.eu, kaip jau minėta, primena, kad būtina spartinti visų Lietuvos vandens išteklių privatizavimą, kad jo valdymas būtų efektyvus.