"Jadrion-baton" - dovanėlė NATOvcų tusovkei Vilniuje

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2023-06-10 15:35:00, skaitė 868, komentavo 19

Liko mažiau nei mėnuo iki dienos, kada Baltarusijoje bus dislokuota Rusijos taktinė branduolinė ginkluotė. Neformalaus susitikimo metu su Baltarusijos lyderiu Aleksandru Lukašenka, atskridusiu į "Bočarov Ručej" rezidenciją Sočyje, Vladimiras Putinas labai aiškiai įvardijo terminus. Ir šį pareiškimą išgirdo visas pasaulis.

„Viskas vyksta pagal planą. Liepos 7-8 dienomis bus baigtas atitinkamų objektų paruošimas ir nedelsiant pradėsime veiksmus, susijusius su atitinkamų rūšies ginkluotės dislokavimo jūsų teritorijoje“, – išsklaidė visas abejones Rusijos vadovas ir pažymėjo, kad situacija dėl Sąjunginės valstybės saugumo dabar yra stabili ir „netgi gera“.

Lukašenka dėl to nesiginčijo. „Svarbiausia - mes žinome, ką reikia daryti ir kuria kryptimi judėti“, – pridėjo savo tris kapeikas Baltarusijos prezidentas, kuris dieną prieš tai paskelbė, kad ketina pasiūlyti Vladimirui Putinui peržiūrėti naujos kolektyvinio saugumo strategijos koncepsiją  ODKB laikotarpiui iki 2035 metų.

Vladimiras Putinas neatsitiktinai paskelbė branduolinės ginkluotės dislokavimo pasienyje su Jevrosojūzu datą. Prezidentas nusprendė apraminti vakaroidinių Okrainos nacizmo rėmėjų užsidegimą, kurie renkasi Vilniuje įvyksiančią NATOvcų viršūnių tusovkę liepos 11 dieną. O kad šitie ponai nepriskaldytų dar daugiau malkų, besipuikuodami savo didybe viens prieš kitą, ir buvo pasiųstas šis konkretus įspėjimas. Vienas 152 mm branduolinis 2,5 kilotonos galios (silpniausias) artilerijos sviedinys  - ir nebėra Wilno. Be to, buvęs Šiaurės Atlanto aljanso generalinis sekretorius Andersas Fogas Rasmusenas, o jis yra labai gerai informuotas apie nuotaikas kadaise jam pavaldžioje organizacijoje, prasitarė apie kai kurių šalių norus atvirai sudalyvauti Okrainos konflikte ir pasiųsti savas kariuomenes.

Savaime aišku, kad pasaulyje jau ir taip buvo žinoma apie Maskvos planus dėl Baltarusijos. Kremliaus sprendimas pasienyje su Lenkija dislokuoti branduolinius ginklus buvo paskelbtas dar kovo pabaigoje. Dar po dviejų mėnesių A. Lukašenka pareiškė, kad Baltarusija parengė „saugojimo vietas ir visą kitą“, dar daugiau, jis tvirtino, kad „prasidėjo branduolinių ginklų perkėlimas“. Į patikslinantį klausimą, ar jie jau randasi Baltarusijoje, prezidentas atsakė miglotai: „Galimai gal“.

O dabar – jokio miglotumo, po Vladimiro Putino pareiškimo viskas yra labai aišku. Be to, Rusijos ir Baltarusijos gynybos ministrai Sergejus Šoigu ir Viktoras Chreninas Minske jau pasirašė dokumentus, kurie nustato branduolinės ginkluotės laikymo specialioje saugykloje tvarką.

Lukašenka džiaugiasi ir neslepia savo pasitenkinimo. Minskas jau seniai prašė dislokuoti branduolinius ginklus – nuo ​​2021 metų. Be to, 1996 metais išvedus paskutines tarybines raketas, Baltarusijos prezidentas apdairiai nesunaikino infrastruktūros, reikalingos branduolinei ginkluotei dislokuoti. Saugumo klausimas baltarusiams yra ypač aktualus akivaizdžios NATOvcų intervencijos grėsmės fone, apie kurią, be kita ko, liudija ir labai sparčiai militarizuojama Lenkija, kuri telkia galingą kontingentą (daugiau nei 172 tūkst. žmonių) prie rytinės savo sienos ir sutiko savo teritorijoje pastatyti pindosams savo karinę bazę.

Vakaroidai piktinasi, tipo, branduolinio ginklo dislokavimas Baltarusijoje - tai „neatsakingo elgesio pavyzdys“, kitaip tariant, kas leidžiama Jupiteriui, neleidžiama jaučiui. Tradiciškai jie taip pat gąsdina ir naujomis sankcijomis, ypač iškalbingas šiuo klausimu vyriausiasis Jevrosojūzo diplomatas Žozepas Borelis. Tačiau piktintis galima kiek tik nori - karavanas bet kokiu atveju eina. O kas liečia sankcijas, tai baltarusiai turi daug daugiau patirties joms pasipriešinant nei pati Rusija. Kaip susitikime su kolega iš Rusijos pažymėjo A. Lukašenka, nėra pagrindo tikėtis apribojimų panaikinimo, todėl reikia pasikliauti tik savo jėgomis.