JAV finansuoja juodligės tyrimus Kirgizijoje

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-05-29 17:04:00, skaitė 475, komentavo 5

JAV finansuoja juodligės tyrimus Kirgizijoje

Apie juodlige vėl imta kalbėti šiais metais. Pasirodo JAV ketina vykdyti šio ypač pavojingo ligos sukėlėjo tyrimus. Žinoma, kaip visada - ne JAV, o Vidurinėje Azijoje, Kirgizijoje, Rusijos "papilvėjė".

AVvXsEiq29EoO5ebH5otuci93sJxYyLmAL7lePdLDYC9e17zSXOEtNlvayCXQHCLJjdGIJotHGvxnGBls2n8p_AwdTAFtSJFAV0B-1fJapCyjEzpyxnTpXA4E0qEwSxH3WKaGRJn2CJVmJSRHqFi11WyIP3_bDDG5VpSprTGKb7FMgcoz9eOWU0WTrJUSG-_=w514-h289

RT sužinojo, kad JAV Sveikatos apsaugos ministerija planuoja finansuoti juodligės tyrimus Kirgizijoje. Ligų kontrolės centrai (CDC), atstovaujantys JAV sveikatos departamentui, skirs apie ketvirtį milijono dolerių specialaus antitoksino tyrimams. Remiantis JAV vyriausybės viešųjų pirkimų portale paskelbtu konkursu, tyrimų baze taps šalies pietuose esančio Ošo miesto regioninė ligoninė.

JAV Sveikatos apsaugos ministerijos sutartis dėl juodligės tyrimų buvo sudaryta su Tarptautine aukštąja medicinos mokykla Kirgizijoje (privati medicinos mokykla respublikos sostinėje - RT), kurioje buvo nurodyta, kad "gali įvertinti tikrąjį antitoksino raksibakumabo, kuris yra JAV vyriausybės nacionalinėse strateginėse atsargose, veiksmingumą". 

Nepaisant to, kad raksibakumabas yra patvirtintas JAV maisto ir vaistų administracijos, buvo "užregistruoti tik du jo naudojimo žmonėms atvejai".

JAV pareigūnai atvirai kalba apie tai, kad realiai įvertinti antitoksino veiksmingumo JAV teritorijoje negalima - nėra natūralių, vietinių pacientų, susirgusių endeminėmis sąlygomis.

JAV sveikatos apsaugos departamentas neatsitiktinai pasirinko Tarptautinę aukštąją medicinos mokyklą Kirgizijoje. 

Pirma, jis yra natūralaus židinio teritorijoje, kur natūraliai pasitaiko juodligės ligonių. Tikimasi, kad "maždaug trečdalis atvejų bus sisteminio pobūdžio ir atitiks antitoksino skyrimo kriterijus".

Antra, mokykla "turi medicininę infrastruktūrą, leidžiančią saugiai skirti juodligės antitoksiną".

Patys "antitoksino" eksperimentai bus atliekami Ošo srities ligoninėje - didelėje ligoninėje, kurioje kasmet gydoma daugiau kaip 20 juodlige užsikrėtusių pacientų.

Kitos šalys, kurių teritorijose natūraliai aptinkami šios ligos židiniai, atsisakė dalyvauti projekte. Tarp jų, pavyzdžiui, Indija. Šios šalies Sveikatos apsaugos ministerija "neleido vykdyti juodligės mokslinių tyrimų projektų" tarp Indijos ligoninių ir JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC).

Kita juodligės rezervuaro šalis yra Turkija. Tačiau net ir ten JAV vyriausybės mikrobiologams sekasi nekaip. 

"Šiuo metu neturime jokių darbo santykių su medicinos mokyklomis ir ligoninėmis Turkijoje, taip pat neturime jokių CDC biurų šioje šalyje", - teigiama konkurso dokumentuose.

Afrikoje esanti Uganda tebėra natūralus juodligės židinys. Tačiau Uganda nebuvo svarstoma dėl prastos medicinos infrastruktūros. 

JAV vyriausybės susidomėjimas įvairių natūralių patogenų bandymais turi ilgą istoriją. 

RT rašoma, kad vienas iš garsiausių epizodų, kai juodligė buvo realiai panaudota kaip ginklas, buvo siunčiami laiškai su patogeno sporomis. Tai įvyko JAV 2001 m., beveik iš karto po rugsėjo 11 d. išpuolių prieš Pasaulio prekybos centro bokštus dvynius. 

Po kelerius metus trukusio tyrimo FTB taip ir nesugebėjo padaryti galutinės išvados, kas prisidėjo prie šio incidento. Laiškų išsiuntimu buvo apkaltintas vyriausybinės biologinės laboratorijos Fort Detrike mikrobiologas Briusas Ivinsas (Bruce Ivins). Tačiau keli JAV senatoriai suabejojo ir tyrimo išvadomis, ir jo metodika.

Geranoriški tokių eksperimentų tikslai sukėlė nepasitikėjimą ir užsienyje. Visų pirma Rusijos ginkluotųjų pajėgų Radiacinės, cheminės ir biologinės gynybos pajėgų vadovas Igoris Kirillovas 2022 m. kovo mėn. sakė, kad "vienas iš JAV užsakovų prioritetų yra juodligės sukėlėjas, kuris pasižymi dideliu mirtinumu ir atsparumu aplinkai." 

Jungtinėms Valstijoms itin svarbu kaupti juodligės sukėlėjo mokslinių tyrimų duomenis, pokalbyje su RT sakė karinis mikrobiologas, biologijos mokslų daktaras, atsargos medicinos tarnybos pulkininkas Michailas Supotnickis.

"Tai yra biologinio ginklo naikinimo priemonė. "Vokų atakos" 2001 m. buvo paremtos būtent juodligės sporomis. Ir dauguma nuo šių atakų mirė, nes buvo parinktas antibiotikams, ypač penicilinui, atsparus štamas", - aiškina ekspertas. - Kita vertus, antitoksinai pasižymi universalesniu veikimu prieš įvairesnius štamus.

Komentuodamas Indijos ir Turkijos vyriausybių atsisakymą bendradarbiauti su JAV atliekant juodligės antitoksino bandymus, ekspertas pažymėjo, kad Kirgizija buvo pasirinkta daugiausia dėl žemo ekonominio išsivystymo lygio, taip pat dėl to, kad ji yra netoli Rusijos.

"Kirgizija yra minkštasis Rusijos pilvas. Turkijos ir Indijos vyriausybės puikiai supranta amerikiečių motyvus. O Kirgizijoje, matyt, galima išspręsti opius klausimus tiesiog mokant. Pačiose JAV tokie tyrimai praktiškai neįmanomi - viskas būtų per brangu", - sako mikrobiologas.

Pasak jo, svarbus ir klausimas dėl plačiai paplitusių JAV biolaboratorijų Centrinės Azijos regione.

"Kazachstane, netoli Alma Atos, yra didelis amerikiečių centras - net ne laboratorija, o didelis kompleksas. Mano žiniomis, jie ketina išgauti "juodosios mirties" - maro, sukėlusio pražūtingą epidemiją Europoje viduramžiais, - sukėlėją", - sakė mikrobiologas. - Panašūs JAV finansuojami centrai taip pat veikia Uzbekistane ir Tadžikistane. Jei šie centrai veikia, akivaizdu, kad vietos valdžios institucijos žino apie tokią veiklą ir jai pritaria, kitos išeities nelieka.

https://russian.rt.com/world/article/1027452-sibirskaya-yazva-kazahstan-ssha-osh-virus