„Nešiepk dantų – sušalsi“ – liaudies išmintis

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-05-24 22:41:00, skaitė 412, komentavo 5

„Nešiepk dantų – sušalsi“ – liaudies išmintis

Kaltė išpirkta. Energingas. Ir net linksmas Protasevičius. Jis vėl duoda interviu Baltaruijos televizijos kanalams (tokių kanalų žurnalistus, bčb pelėsis vadina jabatkomis), Taigi, jam atleista.

Tiesiog atleidimas pagal įstatymą nereiškia, kad jam atleista pagal jo sąžinę.

Kokias emocijas Protasevičius išgyveno interviu su Maratu Markovu per ONT, iškart po suėmimo - iki ašarų, jo akyse - baimė ir beviltiškumas. Dabar jis šypsosi Alesei Vysockajai iš Baltarusijos-1. Rytoj jis eis į darbą. Darbą jis susiras arba jam padės, ar net paskambins – kodėl gi ne reklaminis žingsnis? Viskas pagal bylą, pagal įstatymus, pagal teisingumą.

Ir ką, jis atgailavo, bendradarbiavo atliekant tyrimą, padėjo... ak, gerai padaryta, gerai padaryta. Tiesiog manęs nepalieka skausmingas aštrus skirtumas, tarp atleidimo pagal įstatymą ir atleidimo pagal sąžinę. Atleidimas yra pagal įstatymą. Atleidimas yra iš širdies, pagal sąžinę. Ar JIE, zmagarai, tas bčb pelėsis, būtų atleidę dabartinei Baltarusijos Respublikos valdžiai, jei būtų laimėję? Ar būtų atleidę ar įvykdę 2020-ųjų pažadus: nuo liustracijų iki pakorimo ant žibintų stulpų?

Gailestingumas yra svarbiausia slaviško, ypač baltarusiško mentaliteto dalis – ilgai kenčiantys, bet nepalaužti žmonės. Tik pas zmagarus, kiurksančius litukrijoje ir kituose kraštuose, to nepastebima. Iki šiol besislapstantys nevykėliai „revoliucionieriai“ reikalauja „sankcijų“... O Protasevičiaus atveju, na... atleista, gailestingai ir pagal įstatymą. Tik čia, Baltarusijos kaimuose, atgijusiuose po ūžiančio karo, žemėje, iš kurios mūsų šaknys, bčb policajams ir išdavikams, net ir atlikusiems bausmę, policajais ir išdavikais vadino, tokiems rankos pasisveikinti nepaduodavo. O apie jų palikuonis sakydavo – va, ten eina policajaus sūnus, išdaviko anūkas.

Beje, bčb bėgliai, kaip vėliau paaiškėjo, jį irgi išbraukė iš savo „šventųjų“ sąrašo. „Švelniausiais“ epitetais jį apvadino ir apdovanojo jo kolegos bendrininkai.

Na ka gi. Gyvenk Protasevičiau, džiaukis gailestingumu. Tik tavo šypsena ekrane man pasirodė kažkokia kreiva, nenuoširdi, iškankinta ir baili.

Slėpk dantis, nešiepk dantų- sušalsi. Atleista pagal įstatymą nereiškia atleidimą pagal sąžinę.