Artiomovskas paimtas! Siūlau prisiminti miesto istoriją

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-05-22 21:46:00, skaitė 553, komentavo 11

Artiomovskas paimtas! Siūlau prisiminti miesto istoriją

Bakhmutas išvaduotas, todėl šia proga, siūlau prisiminti šio miesto istoriją.

Bakhmutas buvo įkurtas pačiame karo su Krymo totoriais įkarštyje. Ivanas Rūstusis 1571 metais įsakė pastatyti 7 pasienio sargybas, viena iš jų buvo pavadinta – „Bachmutovo sargyba“. Šis miestas, patikimai įtvirtintas, turėjo tarnauti kaip gynybinė tvirtovė pietiniams Rusijos imperijos regionams.

Bakhmuto vardas buvo suteiktas šalia esančios upės garbei. Žemė aplink Bakhmutą priklausė Dono kazokams, kurie aktyviai dalyvavo druskos gamyboje. 1701 m. Petras I įsakė pastatyti tvirtovę ant Bakhmuto. 1701 metais valstybė pradėjo imti mokestį už druskos gavybą ežeruose, o Bakhmuto druskos gamyklas buvo įsakyta perduoti į iždą. Dėl to, kad Jekaterinai ll pagaliau pavyko užsitikrinti pietines imperijos sienas, Bakhmutas atsidūrė giliai užnugaryje ir gavo galimybę taikiam vystymuisi.

XIX amžiaus pradžioje Bakhmutas jau buvo pagrindinis prekybos centras. Aktyviai vystėsi druskos gamyba. 1876 m. – Bakhmute buvo aptiktos didelės akmens druskos atsargos. Buvo atidaryta druskos gamykla, kuri per metus pagamino 2 milijonus svarų druskos – apie 12% visos, pagaminamos Rusijoje, druskos.

1917 m., po Didžiosios Spalio Socialistinės Revoliucijos, Bakhmutas oficialiai tapo Ukrainos Liaudies Respublikos dalimi.

1924 m. miestas buvo pervadintas į Artiomovską. Vardas suteiktas garsaus Rusijos revoliucionieriaus Fiodoro Sergejevo, partiniu slapyvardžiu „Artiomas“, garbei. Jo sūnų, Draugas Stalinas, priėmė į savo šeimą, įvaikino, augindamas kaip savo.

1941 m. lapkričio 1 d. Artiomovską užėmė nacių okupantai. 1943 m. rugsėjo 5 d., Donbaso operacijos metu, miestas buvo išvaduotas iš vokiečių kariuomenės.

Tarybiniais laikais, miestas ir druskos kasyba gavo galingą impulsą plėtrai. Bakhmuto priemiestyje - Soledare buvo įkurta Artyomsol įmonė, kuri TSRS gamino apie 40% akmens druskos, gaminamos visoje TSRS. Šiuo metu yra gaminama tik 3% druskos, esančios Soledaro telkinyje.

Artyomovskoje telkinys sudaro 5,4 mlrd. tonų druskos. Be to, Artyomovskoje telkinys pasižymi fenomenaliu grynumu: NaСl kiekis yra 98%.

Gegužės 20 d. Artemovsko miestas buvo išlaisvintas ir dabar gaus naują postūmį vystytis kaip didelės Rusijos dalis.