Taivanas gins TSMC nuo JAV bombardavimo Kinijos specialiosios operacijos atveju

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.tomshardware.com/n... 2023-05-11 08:31:00, skaitė 490, komentavo 0

Taivanas gins TSMC nuo JAV bombardavimo Kinijos specialiosios operacijos atveju

Pirmadienį Taivano nacionalinės gynybos ministras Chiu Kuo-chengas (邱國正) padarė pareiškimą apie šalies teritorinį vientisumą. Pasak "Taiwan News", Taivano ministras sakė, kad salos ginkluotosios pajėgos netoleruos jokių JAV bandymų sunaikinti TSMC karo su Kinija atveju. Paprastai žodžių karas būna karštas, kai kalbama apie Taivaną ir Kiniją, tačiau Taivanas ir JAV yra geriausios draugės, tad kas vyksta?

Geopolitinė įtampa tarp JAV, Taivano ir Kinijos yra iš esmės paini, nes įvairūs principai, susitarimai, dviprasmybės ir politika skirtingoms šalims reiškia skirtingus dalykus. Esame įpratę JAV ir Taivaną laikyti sąjungininkais, tačiau galbūt neseniai JAV kongresmeno Setho Moultono išsakytas teiginys peržengė ribas.

Kalbėdamas apie JAV lustų politiką ir Kiniją, Moultonas neseniai politinės konferencijos dalyviams sakė, kad "JAV turėtų aiškiai pasakyti kinams, kad jei įsiveršite į Taivaną, mes susprogdinsime TSMC". Atrodo, kad Taivane atvirai kalbėti apie šią politiką yra smerkiama, kaip aiškiai matyti iš gynybos ministro Chiu pareiškimo, kuriuo jis pirmadienį atsakė į Taivano žiniasklaidos klausimus. Taivano ministras žurnalistams aiškiai pasakė, kad ginkluotosios pajėgos yra atsakingos už Taivano (ir jo žmonių, medžiagų bei strateginių išteklių) gynybą nuo bet kokios agresijos, nepriklausomai nuo jos šaltinio. "Jei jie nori bombarduoti tą ar aną", ginkluotosios pajėgos to netoleruos, tvirtino Chiu.

JAV kongresmenas Setas Moultonas yra buvęs jūrų pėstininkų korpuso karininkas ir Demokratų partijos narys, todėl svarbu prisiminti, kad jo komentarai apie TSMC mikroschemų gamybos fabrikų Taivane sunaikinimą nėra be precedento.

Praėjusiais metais rašėme apie TSMC valdybos pirmininką Marką Liu, kuris interviu metu sakė, kad "niekas negali kontroliuoti TSMC jėga". Jis samprotavo (atveriamas naujame skirtuke), kad "jei prireiks karinės jėgos ar invazijos, TSMC gamyklos taps neveikiančios". Tačiau, pasak Liu, sprogmenų neprireiktų, nes tiksliai sureguliuotos TSMC operacijos paprasčiausiai sugriūtų, nes išgaruotų realaus laiko ryšiai su išoriniu pasauliu. Tačiau turėtume prisiminti, kad Kinijos motyvų nereikėtų vertinti pagal verslo racionalumą. Vietoj to, jos politiką gali lemti šlovės, likimo, palikimo ir pan. siekiantis lyderis.

Panašiai praėjusių metų spalio mėn. pranešėme apie Taivano nacionalinio saugumo biuro generalinio direktoriaus Chen Ming-Tong pareiškimą. Remiantis pranešimais, Chen Taivano įstatymų leidėjams sakė, kad TSMC iš esmės turės užsidaryti be tokių įmonių kaip ASML ir kitų užsienio tiekėjų indėlio. "Net jei Kinija ir gautų į rankas auksinę vištą, ji negalės dėti auksinių kiaušinių", - apibendrino (atsidaro naujame skirtuke) nacionalinio saugumo vadovas.

Tikėkimės, kad pirmiau minėtos situacijos niekada nepasikartos, todėl faktinė politika dėl strategiškai svarbių įrenginių, tokių kaip TSMC, sunaikinimo (arba gynimo) niekada nebus įgyvendinta.