Landsbergio kantrybė dėl Kinijos galutinai išseko: atėjo metas garsiai ištarti

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/landsberg... 2023-04-24 15:10:00, skaitė 467, komentavo 9

Landsbergio kantrybė dėl Kinijos galutinai išseko: atėjo metas garsiai ištarti

Savaitgalį Vilniuje vyko istorinė konferencija, pirmą kartą subūrusi NATO valstybių narių ir partnerių iš Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono atstovus bendrai diskusijai apie daugialypius saugumo iššūkius ir glaudesnio bendradarbiavimo gaires. Apie tai skelbiama ministerijos pranešime visuomenei „Ministras G. Landsbergis: Atėjo metas garsiai ištarti – ar tikrai vis dar norime būti pavojingai priklausomi nuo Kinijos?“.

„Nauja saugumo situacija, vis didėjantis autokratinių valstybių bendradarbiavimas, siekiant perrašyti tarptautinės tvarkos taisykles, reikalauja mūsų vieningo atsako. Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono šalys, kartu su Japonija, Pietų Korėja, Australija ir Naująja Zelandija, yra natūralios NATO partnerės, su kuriomis mus sieja bendros vertybės, ekonominiai ir saugumo interesai. Naujų iššūkių laikais ši partnerystė turi būti stiprinama, nes mūsų regionų saugumas yra nedalomas“, – konferencijos atidarymo kalboje pasakė Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis.

Vyriškis taip pat akcentavo ir tai, kad ekonominiai santykiai neatsiejami nuo geopolitinių interesų.

„Ekonominis ir diplomatinis bendradarbiavimas su autokratijomis gilina Europos priklausomybę nuo autokratijų. Naujausių laikų istorija rodo, kad šios priklausomybės atėjus laikui gali būti panaudotos prieš mus. Ar tikrai norime būti pavojingai priklausomi nuo Kinijos dėl išteklių, kuriuos naudojame kurdami savo tvarią ateitį?“, - aštrų klausimą iškėlė G. Landsbergis.

Konferencijos viešoje sesijoje pranešimus skaitė viceministras Egidijus Meilūnas bei NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas Dan Mircea Geoană, taip pat Pietų Korėjos viceministras globaliais ir daugiašaliais santykiais Park Yong-Min, JAV valstybės departamento Kinijos klausimų koordinatorius Rick Waters, Europos Sąjungos specialusis pasiuntinys Indijos ir Ramiojo vandenynų regionui Richard Tibbels ir Japonijos ambasadorius Lietuvoje Tetsu Ozaki.

Uždarose sesijose dalyviai aptarė partnerysčių stiprinimo galimybes ir įvardino prioritetines sritis, tokias kaip taisyklėmis grįstos tvarkos palaikymas ir stiprinimas, atsparumas ekonominei prievartai, kibernetinis saugumas, hibridinės grėsmės, klimato kaitos padariniai, jūrų saugumas.

Susiję:

VSD dar kartą patvirtino – Kinija yra grėsmė Lietuvos nacionaliniam saugumui