„Dingusių be žinio“ Kolumbijoje žemėlapis

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-04-18 21:18:00, skaitė 372, komentavo 0

„Dingusių be žinio“ Kolumbijoje žemėlapis

Dingusių žmonių žemėlapis Kolumbijoje nuo 1958 iki 2018 m

 „Dingusieji“ Lotynų Amerikoje reiškia tuos, kuriuos pagrobė saugumo pajėgos ir sukarintos civilių (dažniausiai politinių oponentų ir jų šeimų) grupės, kurie buvo nužudyti, o jų kūnai buvo paslėpti. Dešimtys tūkstančių artimųjų dešimtmečius ieškojo slaptų kapų.

Jei anksčiau Nacionalinės atminties institutas kalbėjo apie 265 000 aukų nuo 1958 iki 2020 m., tai Tiesos komisija, kuri savo darbą baigė praėjusių metų liepą, įvardijo dar baisesnį skaičių: vien 1985–2018 m. žuvo 450 666 žmonės. Prie to pridedami „dingę“, tie, kurių kūnai nebuvo ir greičiausiai niekada nebus rasti. Tai dar 121 768 žmonės. 90% aukų yra civiliai. Norint geriau suprasti košmaro mastą, šalies gyventojų skaičius per šį laikotarpį vidutiniškai siekė 40 mln.

Ir šie skaičiai toli gražu nėra galutiniai. Kalbame tik apie įrodytus ir dokumentais pagrįstus atvejus. Didelės dalies aukų iš Kolumbijos gilumos, kur nėra kelių, valstybės buvimo ir ryšio kanalų, niekas niekada neužregistravo.

8 milijonai žmonių pabėgo iš savo žemių norėdami išgelbėti savo gyvybes, o apie milijoną buvo priversti palikti šalį dėl politinių priežasčių.

45% aukų yra kraštutinių dešiniųjų kovotojų „paramilitare“ rankose, kuriuos sukūrė ir apmokė armija ir vyriausybė. 27% - kairiųjų partizanų ir 12% - valstybės agentų rankose. Atsakomybė už kitų aukų mirtį nenustatyta.

Kolumbija yra artimiausia JAV karinė sąjungininkė ir vienintelė asocijuota NATO narė Lotynų Amerikoje.

Įdomu palyginti publikacijų apie Kolumbiją skaičių pasaulio žmogaus teisių spaudoje per šį laikotarpį, su straipsnių skaičiumi apie Kubą ir Venesuelą, dėl kurių ji taip rūpinosi.

Ir pakartokite retorinį klausimą apie sankcijas, kad civilizuotas pasaulis, kaip žinia, visada baudžia pačius žiauriausius laisvių ir žmogaus teisių pažeidėjus.