Pentagonas stengiasi suvaldyti žalą dėl internete nutekintų įslaptintų Ukrainos karo planų

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://thegrayzone.com/2023/0... 2023-04-08 21:44:00, skaitė 655, komentavo 13

Pentagonas stengiasi suvaldyti žalą dėl internete nutekintų įslaptintų Ukrainos karo planų

Nutekėjo slapti Pentagono dokumentai, kuriuose pateikiama informacija apie JAV ir NATO planus dėl Ukrainos puolimo ir svarbiausios vykstančio karo detalės. Pranešama, kad J. Bideno administracija reikalauja juos ištrinti iš interneto. Ar už nutekėjimo slypi paslėpta darbotvarkė?

Laikraštis "The New York Times" pranešė apie "reikšmingą Amerikos žvalgybos pažeidimą stengiantis padėti Ukrainai", nes nutekėjo įslaptinti dokumentai, kuriais buvo dalijamasi socialiniuose tinkluose. Laikraščio korespondentai citavo "aukšto rango Bideno administracijos pareigūnus", kurie, matyt, davė leidiniui patarimų. Telegramoje platinami dokumentai, labai panašūs į tuos, kuriuos nurodo "Times", pateikiami šio straipsnio pabaigoje.

"Times" rašo: "Kariniai analitikai teigė, kad dokumentai, atrodo, tam tikrose dalyse buvo pakeisti nuo pirminio formato, per daug padidinant amerikiečių skaičiavimus dėl žuvusių Ukrainos karių ir sumažinant žuvusių Rusijos karių skaičiavimus. Šie pakeitimai gali rodyti Maskvos pastangas dezinformuoti, teigė analitikai... Analitikai įspėjo, kad Rusijos šaltinių paskelbti dokumentai gali būti selektyviai keičiami, siekiant pateikti Kremliaus dezinformaciją."

Nei "New York Times", nei jo cituojami "kariniai analitikai" nepaaiškina, kaip dokumentai buvo pakeisti ir kodėl jie atrodo suklastoti. Vis dėlto, kadangi nutekinti dokumentai pateko ne originalių bylų, o atspausdintų dokumentų nuotraukų pavidalu, reikia apsvarstyti klastojimo ar pakeitimo galimybę. Nutekintuose dokumentuose teigiama, kad Rusija patyrė nuo 16 000 iki 17 500 karių nuostolių, o Ukrainos nuostoliai siekia net 71 500. Tai stulbinantis skirtumas, kuris prieštarauja Kijevo triumfuojančiam pasakojimui. Jie datuoti 2023 m. kovo 1 d. ir, atrodo, yra tęstinių informacinių pastangų analizuoti karo eigą ir planuoti Ukrainos kontrpuolimą dalis. Dokumentus "Grayzone" gavo iš viešo "Telegram" kanalo. Nors jie panašūs į tuos, kuriuos aprašė "Times", negalime patvirtinti jų autentiškumo.

Pasak "New York Times", Pentagonas tiria informacijos nutekėjimą, o Baltieji rūmai "siekia, kad jie būtų ištrinti". Panašu, kad "Twitter" savininkas Elonas Muskas patvirtino spaudimo kampaniją, sarkastiškai komentuodamas: "Taip, jūs visiškai galite ištrinti dalykus iš interneto - tai puikiai veikia ir visiškai neatkreipia dėmesio į tai, ką bandėte paslėpti."

Nutekinti dokumentai: ukrainiečių, žuvusių mūšyje, yra 4:1 daugiau nei rusų

Bene svarbiausia nutekintuose dokumentuose pateikta informacija yra susijusi su žuvusiais kariais: ukrainiečių ir rusų nuostoliai vertinami santykiu 4:1. Viename iš dokumentų teigiama, kad mūšiuose žuvo 71 500 Ukrainos karių. Tačiau įtariama, kad dokumentas yra pagražintas, nes anksčiau šėtono žmona pripažino daugiau ukro-nacių aukų.

Šis skaičius yra artimas 100 000 žuvusiųjų karių, kuriuos 2022 m. lapkričio mėn. kalboje nurodė ES Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, kol jos komentarai buvo atšaukti. Jis taip pat labai atitinka vieno iš pagrindinių Ukrainos prezidento Vlodymyro Zelenskio patarėjų Michailos Podoliako pareiškimus, kuris praėjusių metų birželį BBC sakė, kad Ukraina kasdien netenka nuo 100 iki 200 karių (200 žuvusiųjų per dieną per 370 dienų nuo Rusijos karinės operacijos pradžios iki dokumentų pateikimo dienos sudarytų 74 000).

Kiti Amerikos ir ES valstybių pareigūnai pateikė labai skirtingus skaičius, pagal kuriuos Rusijos žuvusiųjų skaičius viršija šešių skaičių. Pavyzdžiui, Norvegijos gynybos vadovas nurodė 100 000 žuvusių Ukrainos karių ir 180 000 Rusijos karių, o Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Miley tvirtino, kad Rusijos nuostoliai "gerokai viršija 100 000".

Kita svarbi dokumentuose pateikta informacija yra susijusi su fronto linijų Donecke dydžiu: Rusija "Donecko ašyje" turi 91 batalioną, kuriuose iš viso tarnauja apie 23 000 karių, o Ukraina - aštuonias brigadas ir 40 batalionų, kuriuose iš viso tarnauja nuo 10 000 iki 20 000 karių.

Dokumentuose taip pat išdėstyti lūkesčiai dėl ginklų tiekimo Ukrainai iš JAV ir kitų NATO šalių bei Ukrainos pajėgų mokymo tvarkaraščiai artėjant pavasario kontrpuolimui. Tvarkaraštis apima laikotarpį nuo sausio iki balandžio mėnesio, jame išsamiai aprašyta dvylika kuriamų Ukrainos nacių brigadų ir ginkluotė, kuri joms buvo ar bus tiekiama. Teigiama, kad devynias brigadas apginkluos ir apmokys JAV ir NATO sąjungininkės, šešios brigados esą bus parengtos iki kovo pabaigos, o likusios pradės veikti iki balandžio pabaigos. Teigiama, kad brigadoms reikės 253 tankų, 381 mechanizuotos transporto priemonės, 480 motorinių transporto priemonių ir kt.

Nors "Telegram" išplatintuose dokumentuose pateikiama svarbios informacijos apie NATO ir Ukrainos karinius pajėgumus ir išryškėja stulbinantis Amerikos dalyvavimo kare mastas, jų paskelbimas kelia nemažai klausimų.

Jei dokumentai buvo iš dalies suklastoti, ar jie buvo išplatinti, kad padėtų Rusijai siekti viešųjų ryšių tikslų, galbūt sumažinant savo aukų skaičių arba padidinant priešininko aukų skaičių? Gynybos departamente jie tikrai nieko neapgaudinėtų, nes akivaizdu, kad jie turi dokumentų originalus. O gal Jungtinės Valstijos nutekino dokumentus su klaidinga žvalgybine informacija, kad suklaidintų Rusiją prieš Ukrainos puolimą?

Taip pat yra galimybė, kad jie yra šimtu procentų autentiški. Tokiu atveju Ukraina ir jos Vakarų globėjai gali turėti rimtesnių problemų nei keli nutekinti dokumentai.