Jei ne nafta, tai antikvariniai daiktai; JAV toliau grobia Sirijos turtus

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://english.almayadeen.net... 2023-04-06 07:14:00, skaitė 362, komentavo 11

Jei ne nafta, tai antikvariniai daiktai; JAV toliau grobia Sirijos turtus

Vietos šaltiniai iš vakarinės Kamislio teritorijos rodo, kad Sirijos istoriniam paveldui ir antikvarinėms vertybėms padaryta didelė žala, ypač šiaurinėje dalyje, praneša SANA.

Naujoje Sirijos naujienų agentūros SANA ataskaitoje atskleidžiama, kad teritorijose, kuriose dislokuotos JAV okupacinės pajėgos, bendradarbiaujant su JAV remiamais SDF kovotojais, karo draskomame Džaziros regione ir šiaurinėje Rakos provincijoje buvo plačiai plėšiamos Sirijos archeologinės vertybės.

Vietos šaltiniai vakariniame Kamišlio kaime SANA patvirtino, kad JAV okupacinės pajėgos, dislokuotos Tell Mozano pusėje, suintensyvino senovės Sirijos artefaktų vagystes. JAV okupacinės pajėgos taip pat išplėtė teritorijas, kurias neteisėtai vadina "draudžiamomis karinėmis zonomis" ir kuriose taikomos griežtos saugumo priemonės, kad būtų galima lengvai kontrabanda išgabenti pagrobtus artefaktus į nenustatytas vietas.

Ataskaitoje taip pat pabrėžiama, kad JAV pajėgos yra užėmusios kai kurias svarbiausias archeologines vietas pasaulyje, įskaitant Tell Baidar, Al-Hamma vietovę, Gyvybės akmenį, Tell Mozan ir keletą kalvų rytinėje Kamišlio vietovėje. Informuoti šaltiniai Rakos provincijos Al-Kahtanijos kaime tvirtina, kad JAV okupacinės pajėgos iš Tell Leilano archeologinės vietovės pavogė artefaktus, pavyzdžiui, antspaudus ir statulas, ir perkėlė juos į savo nelegalias bazes Sirijos šiaurės rytų Hasakos provincijoje, iš kur jie vėliau bus kontrabanda išgabenti iš šalies. Ginkluoti SDF nariai taip pat paėmė neįkainojamą statulą iš Qasrok miesto Al-Ya'rubiyah kaime ir perkėlė ją į nenustatytą vietą, sakoma pranešime.

Pažymėtina, kad JAV ilgą laiką naudojo tariamą "ISIS grėsmę" kaip pretekstą tęsti neteisėtą Sirijos šiaurės rytų teritorijų okupaciją. JAV okupacinės pajėgos dažnai grobia naftą iš Sirijos dujų telkinių ir neteisėtais perėjimais gabena ją į kitas okupacines bazes Irake.

Kovo pradžioje JAV Atstovų Rūmai balsavo prieš teisės aktą, kuriuo J. Bidenas įpareigojamas nutraukti JAV okupaciją Sirijos Al-Tanfo regione ir išvesti maždaug 900 karių.

Šiuo metu JAV kariuomenė ir kitos užsienio pajėgos, dalyvaujančios vadinamojoje "tarptautinėje koalicijoje", Sirijoje yra užėmusios ne mažiau kaip 28 paskelbtus karinius objektus, išsidėsčiusius trijose gubernijose: Al Hasakos (17 objektų), Deir Ezoro (9 objektai) ir Homso (2 objektai) provincijose.