Bankų krizė pasiekė Europą? „Credit Suisse“ akcijos šiandien nukrito net 30 proc.

Autorius: Linas Karpavičius Šaltinis: https://www.facebook.com/linas... 2023-03-16 14:05:00, skaitė 303, komentavo 2

Bankų krizė pasiekė Europą? „Credit Suisse“ akcijos šiandien nukrito net 30 proc.

Bankų krizė pasiekė Europą?

„Credit Suisse“ akcijos šiandien nukrito net 30 proc. po to, kai didžiausias akcininkas pareiškė negalintis teikti tolesnės paramos.

Saudo Arabijos nacionalinis bankas (SNB), kuriam priklauso 9,88% „Credit Suisse“ akcijų , pareiškė, kad nepirks daugiau akcijų.

Kaip ženklą, kad reguliavimo institucijos seka pokyčius, Europos centrinio banko (ECB) pareigūnai susisiekė su jo prižiūrimais skolintojais ir perklausė apie finansinę padėtį „Credit Suisse“.

Tuo tarpu „Credit Suisse“ rinkos vertės kritimas taip pat paskatino politikus imtis veiksmų – Prancūzijos ministrė pirmininkė Elisabeth Borne pareiškė, kad finansų ministras Bruno Le Maire'as artimiausiomis valandomis pasikalbės su savo kolega Šveicarijoje.

„Su „Credit Suisse“ situaciją turi spręsti Šveicarijos valdžios institucijos“, – Prancūzijos Senate sakė Borne.

„Credit Suisse“ generalinis direktorius Ulrichas Koerneris ramino visus, sakydamas, kad banko likvidumo bazė išliko stipri ir gerokai viršija visus reguliavimo reikalavimus. Koerneris anksčiau šią savaitę teigė, kad pirmąjį šių metų ketvirtį „Credit Suisse“ likvidumo padengimo koeficientas vidutiniškai siekė 150%.

Šveicarijos nacionalinis bankas atsisakė komentuoti „Credit Suisse“ akcijų kritimą.

„Credit Suisse“ antradienį paskelbė savo 2022 m. metinę ataskaitą, kurioje teigiama, kad ji nustatė „esminius trūkumus“ finansinės atskaitomybės kontrolės srityje ir dar nesustabdė klientų nutekėjimo.

Antrojo pagal dydį Šveicarijos banko klientų indėlių atsiįmimo srautas ketvirtąjį ketvirtį išaugo iki daugiau nei 110 mlrd. Šveicarijos frankų (120 mlrd. USD).

„Exane“ analitikai teigė, kad „labiausiai tikėtinas scenarijus“, su kuriuo susiduria „Credit Suisse“, yra Šveicarijos nacionalinio banko ir finansų reguliavimo institucijos „Finma“ gelbėjimo priemonė, galbūt kartu su dar vienu ar keliais kitais bankais.

Smukusi „Credit Suisse“ akcijų kaina vėl sukėlė investuotojų nerimą dėl pasaulinės bankų sistemos atsparumo po Silicio slėnio banko (SVB) žlugimo praėjusią savaitę.

„Reikia imtis kažkokių ryžtingų veiksmų, kurie pakeistų žaidimą, kad būtų pakeista ir stabilizuota situacija“, – sakė „Exane“ analitikai.

Tarp didžiausių Europos bankų nuosmukių trečiadienį buvo Prancūzijos „Societe Generale“ - 12 proc. ir „BNP Paribas“ – 9 proc.