Kremlius planuoja teroro aktą Baltarusijoje

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/03/10/kr... 2023-03-11 17:06:00, skaitė 529, komentavo 6

Kremlius planuoja teroro aktą Baltarusijoje

Politinis strateginis lygmuo

Ukrainos pajėgų atstovas Sergejus Čerevatis pakomentavo NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo pareiškimą, kad Bachmutas kris artimiausiomis dienomis.

Kariuomenės atstovas švelniai sukritikavo NATO vadovybę. Jis sakė, kad „paskutinis karas, su kuriuo NATO turėjo svarbesnį ryšį, buvo karai buvusioje Jugoslavijoje, kurie buvo kur kas mažesni savo apimtimi, kariuomenės panaudojimu ir pan. Taigi jie labiau pripratę prie stabilizavimo, mokymo ar taikos palaikymo misijų“.

Karininko teigimu, NATO sunku suprasti Rusijos karo logiką ir motyvus. „Jie į jį žvelgia grynai pragmatiškai, vadovaudamiesi sausais skaičiavimais, kartais nesuprasdami, kad ukrainiečiai, metus laiko dalyvavę tokiame kare, yra sukaupę daug didesnį atsparumą ir taktinių sprendimų galią.

Todėl manau, kad NATO tai studijuoja, ir jiems reikia visa tai studijuoti toliau. Manau, kad į tokius pareiškimus reikia žiūrėti pagarbiai, bet suprantant, kad jie ne iki galo supranta visą situaciją”, – aiškino Ukrainos Rytų pajėgų grupės atstovas.

Mes manome, kad šiandieniniam Vakarų Europos gyventojui, nesvarbu, ar jis NATO dokumentų administratorius, politinis vadovas ar generolas štabe, suprasti ruso logiką yra praktiškai neįmanoma.

NATO štabe dirba išsilavinę inteligentai, kurie mėgina paaiškinti „Rusijos fenomeną“ per savo vakarietiško pasaulio suvokimo ir vertybių matricą.

Tas nepasiekiama, net dvidešimt du kartus peržiūrėjus filmą „Šuns širdis“, o įsigilinti į Šarikovo vidinį pasaulį jiems iš viso yra mission imposible (užduotis neįmanoma).

O štai jei Vakarų inteligentai, tokie, kaip ekonomistas Jensas Stoltenbergas, būtų dešimt ar penkiolika metų diena iš dienos gėrę vodkę su Serioga, gavę nuo jo į snukį, o po to būtų išbučiuoti už tai, kad gerbia Seriogą, Sraliną, Žukovą ir Suvorovą, dabar arba gulėtų profilaktoriume, arba žinotų, kad rusiška „logika“ paprasta kaip dvi rusiškos kapeikos: plėšimai, grobimai, vagystės, teroras, žudynės, gausiai aplieti alkoholiu, dvasinga „kultūra“, paremta prievartavimais ir sadizmu, kitų žmonių, ypač, ne rusų, menkinimas, visomis įmanomomis apraiškomis, o artimiausiai aplinkai, šeimai didžiausias galimas suteikiamas gėris yra kovo aštuntosios tulpės bobai ir ledai vaikams, ir tai, tik iš reikalo: kad boba – nezystų, o vaikai, na, taip daro kiti šarikovai.

Viskas. Tokia yra parasta okupanto ir plėšiko gyvenimo formulė, ir „logikos“ joje nėra ir nereikia ieškoti.

Rusijos teroro ir gynybos ministerija pareiškė, jog užvakar dienos apšaudymas buvo „Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų masinis atsakomasis smūgis“. Taip esą buvo atkeršyta Ukrainai už teroro aktą įsiveržiant į Briansko sritį ir įkaitais paimant vieno kaimo gyventojus.

Ukrainos žvalgybos valdybos teigimu, šiam smūgiui Rusija ruošėsi mėnesį laiko.

Mes nelabai suprantame, kuriam galų Putinui reikia tokių teroro aktų pateisinimo. Tai atgyvenusi Sralino laikų KGB „škola“, kuomet „Suomija užpuolė Sovietų Sąjungą“, o sovietai keršijo, arba naujųjų laikų Rasiejos daugiabučių sprogdinimai tam, kad užpultų Čečėniją.

Greičiausiai, kaip ir visiems diktatoriams, jam rūpi įeiti į istoriją, kaip kovotojui už tariamas vertybes, o ne būti įvardintam žudiku ir nusikaltėliu. Nevykėlis Putinas nesupranta, jog jis pasaulio istorijoje sau jau užsitarnavo vardą.

Teroristas Nr. 1, karo nusikaltėlis, vaikų ir jų motinų prievartautojas, tėvų žudikas, miestų griovėjas.

Pasaulio žiniasklaidos priemonės paskelbė Lietuvos žvalgybos Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos direktoriaus Elegijaus Paulavičiaus raginimą būti budriems, „nes Rusija kare dar nenugalėta“.

Lietuvos pareigūnas pabrėžia, kad Rusija dabar turi išteklių tęsti intensyvų karą dvejus metus.

Taip, Rusija gali tęsti karą dvejus metus, o gali ir devynis, kaip skaičiuojame mes. Džiugu, kad mūsų karinė žvalgyba skaičiuoja ir prognozuoja.

Šiuo atveju, ne tiek svarbu prognozės tikslumas, kiek pats faktas, stengiantis numatyti priešo ėjimus ir pasekmes į priekį. Tai, kad pagrindiniai žiniasklaidos kanalai pasigavo šią žinutę rodo, jog Vakaruose apskritai ir iš esmės stinga racionalių, pagrįstų įžvalgų ir prognozių, kuriomis remiantis galima būtų organizuoti planavimą ir veiksmus ant žemės.

Šis faktas demonstruoja, kad Lietuva, jos politiniai lyderiai galėtų būti vedliais Vakarų valstybių vadovams, skaidrinant perspektyvas ir rodant gaires kovai su Rusija. Kol kas mes vis dar esame kompleksuotas kaimukas, kuriame šiuo metu dabar vyksta rinkiminis „sakė – pasakė, susiaurino – paplatino, šnekėjo – nusišnekėjo“ šou ir, deja, nematoma toliau savo nosies.

Tiesa, kaimuky kartais nutinka šventė, kai kokį jojo seniūną parodo BBC ir tada visi giminės džiūgauja, kad Petriukas gražiai pasirišo „šlipsą“ ir taisyklingai pakalbėjo angliškai. Iš tiesų, didelis pasiekimas ES ir NATO šaliai, kurioje pasitaiko ministrų, nekalbančių angliškai.

Propagandistas Solovjovas pagrasino kerštu Urzulai fon der Lejen ir Analenai Berbok, teigdamas , jog norėtų „pamatyti, kaip su jumis susidoroja rusų kariai”. „Palaukite to! Priešais jūsų šūdiną Reichstagą stovės T-90!” – įgarsina savo svajas propagandistas.

Mes tikimės, jog ponios suvokia, kad šie žodžiai ne šiaip sau ir ne veltui – rusų marodieriai svajoja žaginti ir žudyti Berlyno ir Briuselio ponias jų vyrų ir vaikų akivaizdoje.

Pranešama, jog mobilizuoti rusai iš Kaliningrado srities atsisako eiti šturmuoti ukrainiečių pozicijų. Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašai, kuriose rusų kariai atsisako kariauti, rinkdamiesi pasyvų pozicijų gynimą arba kalėjimą. Rusų kariai teigia, jog mielai rinksis 5-7 metus už grotų, nei mirti neaišku už ką.

Mes ne kartą rašėme, jog tai pats racionaliausias rusų kareivio pasirinkimas: keli metai kalėjime – labiau apsimoka nei amžiams likti ukrainietiškų kukurūzų ir saulėgrąžų trąša.

Ukrainos žvalgyba perspėja apie rengiamą didžiulę provokaciją Ukrainos ir Baltarusijos pasienyje. Teigiama, kad į Baltarusiją vyksta kelios rusų diversinės grupės, kurios planuoja Baltarusijos infrastruktūros naikinimą ir galimas civilių žmonių aukas.

Provokacijos tikslas – sukurti priešišką Baltarusijos piliečių nuomonę Ukrainos atžvilgiu ir užtikrinti visavertį šalies ginkluotųjų pajėgų dalyvavimą kare prieš Ukrainą.

Kartu su diversantais ir provokatoriais į Baltarusiją esą vyksta Putino propagandisto Solovjovo vadovaujami žurnalistai, kurie „nušvies“ įvykius pagal iš anksto parengtą scenarijų.

Artistai. Pavojingi artistai.

Kol Rusija stiprina savo karines pajėgas Baltarusijos teritorijoje, Ukraina stiprina savo pasienio zonas. Juosta palei Ukrainos sieną didinama iki 2 km pločio.

JAV prezidento Džo Baideno administracija pristatė 2024 fiskalinių metų biudžetą, kuriame Valstybės departamento ir JAV tarptautinės plėtros agentūros prašoma skirti 63,1 mlrd. dolerių, įskaitant specialų finansavimą Ukrainai.

Tai yra beveik 5 mlrd. dolerių daugiau nei patikslintame 2023 fiskalinių metų biudžete.

Į prašymą įtraukta 1,7 mlrd. dolerių, skirtų „padėti Ukrainai laimėti karą ir padėti pamatus reformoms bei atstatymui, kad būtų pasiekta taika, taip pat padėti kitiems nuo karo nukentėjusiems partneriams stabilizuoti savo ekonomiką ir pasirengti atsigavimui”.

Naujajame biudžete 1,5 mln. dolerių padidintas finansavimas, skirtas kovai su Rusijos propaganda ir dezinformacija.

Po Amerikos aukščiausio rango diplomato vizito Ankaroje Turkijos muitinė staiga prisiminė, kad sankcijų apėjimas yra neteisėtas. Turkija netikėtai sustabdė „sankcionuotų prekių” gabenimą į Rusiją, praneša „Reuters“.

Teigiama, jog oficialaus Turkijos paaiškinimo nebus, nes taip Ankara pripažintų, kad padeda Rusijai apeiti sankcijas.

Kai kurie pašnekovai leidiniui išsakė mintį, kad sankcionuotų krovinių tranzito sustabdymas yra tiesiogiai susijęs su neseniai įvykusiu JAV valstybės sekretoriaus Entonio Blinkeno vizitu Turkijoje.

Pastaruoju metu Turkija padėjo Rusijai apeiti sankcijas, tiekiant ES ir kitose valstybėse pagamintus pažangius lustus ir mikroschemas. JAV pareigūnai aiškiai įspėjo Turkiją, kad jei ji ir toliau padės Rusijai apeiti sankcijas, gali sulaukti nemalonių pasekmių.

Atskira Turkijos pagalbos agresorei sritis – Turkijos bendrovių vykdomi didelio masto rusiškos naftos pirkimai. Dalis šios naftos perdirbama Turkijos naftos perdirbimo gamyklose, o dalis perparduodama toliau.

Turkai skaičiuoti gerai moka. Todėl, be jokios abejonės, neprieštaraus dėl Suomijos ir Švedijos narystės NATO.

Ukraina įtraukta į ES bendro dujų pirkimo schemą, kad iki kitos žiemos įsigytų 2 mlrd. kubinių metrų šio kuro. ES šalys planuoja susivienyti ir artimiausiais mėnesiais pasirašyti pirmąsias bendras dujų sutartis, kad padėtų užpildyti saugyklas prieš didžiausią žiemos paklausą, kai šalys pakeis rusiškas dujas.

NATO ir ES yra vienintelis Lietuvos išsigelbėjimas. Jei ne galinga Europos ekonomika, kurios dalis esame, ir jei ne NATO, šiandien mūsų ekonomiką jau būtų ištikęs kolapsas, o nepriklausomybė kabotų ant plauko prieš išvieptus Rusiškos meškos nasrus.

ES energetikos vadovas liepia šalims nepratęsti rusiškų SGD sutarčių. „Raginu visas valstybes nares ir visas bendroves nustoti pirkti rusiškas suskystintas gamtines dujas ir nepasirašyti jokių naujų dujų sutarčių su Rusija, kai baigsis galiojančių sutarčių galiojimo laikas”, – teigia Kadri Simsonas.

ES įsipareigojo iki 2027 m. atsisakyti rusiško iškastinio kuro ir pernai pakeitė maždaug du trečdalius rusiškų dujų.

Nors Maskva sumažino dujų srautus vamzdynais, rusiškų suskystintų gamtinių dujų tiekimas į Europą pernai padidėjo iki 22 mlrd. kubinių metrų, palyginti su maždaug 16 mlrd. kubinių metrų 2021 m., rodo ES analizė.

JAV ėmė taikyti sankcijas Kinijoje įsikūrusiam tinklui, kuris tiekia dalis Rusijos kariuomenės naudojamiems Irano bepiločiams lėktuvams. JAV iždo departamentas vakar paskelbė sankcijas Kinijos bendrovėms, bandydamas stabdyti Kremliaus karo mašinos rėmimą ir Irano režimo finansavimą, nes abi šalys pastaruoju metu gerina tarpusavio santykius.

Šis Kinijos tinklas tiekia dalis Irano orlaivių gamybos pramonės įmonei, kuri, pasak JAV vyriausybės, padeda gaminti bepilotį orlaivį „Shahed-136″, kuris buvo eksportuotas į Rusiją ir naudojamas kare prieš Ukrainą.

Mes vis dar tikime, kad kinai neprarado sveiko proto ir neketina kariauti su Vakarais Rusijos rankomis, tuo pačiu prekiaujant su abejomis pusėmis. Keista, jog Pekinas renkasi partnerį, sudarantį 1 % pasaulio ekonomikos.

Tai, greičiausiai, Putino sindromas, senatvinis Si marazmas, nemąstant apie ateities pasaulį, o tik apie asmeninį gyvenimą iki pasaulio pabaigos.

Operacinis lygmuo

Be esminių pakitimų.

Išlaikyti Bachmutą kasdien tampa vis svarbiau, teigia Ukrainos sausumos pajėgų vadas generolas pulkininkas Oleksandras Syrskis.

Esą Ukrainos svarba išlaikyti rytinį Bachmuto miestą „nuolat didėja”, nes kiekviena nuolatinio pasipriešinimo diena leidžia Kijevo pajėgoms mažinti Rusijos puolamuosius pajėgumus. „Mūšiuose dėl šios tvirtovės priešas praranda labiausiai apmokytą ir kovai pasirengusią savo kariuomenės dalį – „Wagner”, teigia O. Syrskis. Užėmus Bachmutą, esą Rusijai atsivertų plataus masto puolimo galimybės.

Šiuo metu rusiškieji okupantai, kriminaliniai nusikaltėliai ir valkatos jau įsitvirtinę rytinėje miesto dalyje iki Bachmutkos upės.

Su visa pagarba Ukrainos vadams ir kiekvienam kariui, besikaunančiam už savo žemę ir mūsų laisvę – tik dėl ukrainiečių karių gyvybių siekiame, kad šalies ginkluotosios pajėgos pereitų prie NATO standartų, kad sausumos pajėgų kariai nebūtų palikti vieni kautis su valkatomis, be palaikymo iš oro ir artilerijos.

Pranešama, kad Lenkijoje baigti Ukrainos karių mokymai valdyti tankus „Leopard 2″, o Ukraina gavo likusius 10 iš 14 žadėtų tankų. Be 14 lenkiškų tankų „Leopard 2″, batalione yra 4 tankai iš Kanados, 8 iš Norvegijos ir 6 iš Ispanijos”.

Ukraina po truputį augina raumenis planuojamam puolimui. Lauksime „leopardų“ pasirodymo mūšio lauke.

Taktinis lygmuo

Praėjusią parą teroristinė Rusija sudavė dar vieną masinį raketinį smūgį Ukrainos kritinės infrastruktūros ir civiliams objektams.

Iš viso per praėjusią parą okupantai į Ukrainos teritoriją paleido 95 įvairių tipų raketas. Šalies oro gynybos pajėgos sunaikino 34 raketas. Rusai sudavė 31 aviacijos smūgį, įskaitant bepiločius „Shahed-136″, iš kurių pusė buvo numušta. 65 kartus apšaudyta iš reaktyvinių ugnies sistemų.

Raketų grėsmės lygis visoje Ukrainoje išlieka aukštas.

Praėjusią parą Ukrainos kariai atrėmė 102 driskių atakas. Priešas ir toliau aktyviai braunasi į Bachmutą, tarsi šis miestas būtų toks svarbus, kaip „Naujasis Berlynas“.

Per pastarąją parą Ukrainos karo aviacija sudavė 13 smūgių okupantų personalo ir karinės technikos telkiniams, sukalė priešlėktuvinių raketų komplekso pozicijas.

Raketinės kariuomenės ir artilerijos daliniai smogė driskių valdymo punktui, 6 rusų gyvosios jėgos susitelkimo vietoms, 2 logistikos centrams, 3 šaudmenų sandėliams, 6 radioelektroninės kovos stotims ir 2 priešlėktuvinės gynybos sistemoms ugnies pozicijose.

Dėkojame, kad remiate ir suteikiate mums galimybę sakyti tai, ką iš tiesų galvojame.

Ypatingas ačiū rėmėjams DT Artelė, UAB ir Lietuvos aludarių gildijai. Kasdienės apžvalgos yra „Pažinti Rusiją“ projekto dalis, kurią remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Norėtumėte pakviesti diskusijai ar mokymams? Rašykite: info@visagentura.com