PREMJERĖ IR FINANSŲ MINISTRĖ VENGIA PASIAIŠKINTI DĖL RRF LĖŠŲ SKYRIMO SUSTABDYMO LIETUVAI

Autorius: Laima Nagienė Šaltinis: https://www.facebook.com/Nagie... 2023-03-09 15:15:00, skaitė 350, komentavo 4

PREMJERĖ IR FINANSŲ MINISTRĖ VENGIA PASIAIŠKINTI DĖL RRF LĖŠŲ SKYRIMO SUSTABDYMO LIETUVAI

PREMJERĖ IR FINANSŲ MINISTRĖ VENGIA PASIAIŠKINTI DĖL RRF LĖŠŲ SKYRIMO SUSTABDYMO LIETUVAI

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos Seime atstovai, sulaukę atsakymo, kad Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė ir finansų ministrė Gintarė Skaistė nepanoro atvykti į parlamentarų posėdį pasiaiškinti, dėl kokių priežasčių Lietuvai sustabdytas daugiau nei 500 milijonų eurų skyrimas iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (RRF), teigia, kad taip Vyriausybės atstovės nedrįsta pripažinti, kad negeba tvarkytis valstybės valdyme.

„Tenka apgailestauti, kad Vyriausybės vadovė ir finansų ministrė neatranda laiko ateiti ir paaiškinti. Tiesiog žmogiškai sunku suprasti, kas atsitiko, kad Lietuva, kuri iki tol buvo teigiamai vertinama įgyvendinant numatytas RRF sąlygas, dabar tampa pirmoji šalis žemyne, kuri rizikuoja prarasti dalį pinigų. Tai yra išskirtinis atvejis, kitų tokių Europos Sąjungos valstybių nėra“, – pastebi Seimo narys, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis.

Demokratai primena, kad Europos Komisija dėl nepasiektų dalies kriterijų Lietuvai pritaikė mokėjimo sustabdymo procedūrą ir iki gegužės vidurio atidėjo 565 milijonų eurų išmokos skyrimą iš RRF.

Parlamentarai po tokios žinios nedelsiant kreipėsi į premjerę ir ministrę, kurias pakvietė į frakcijos posėdį atsakyti, kodėl mūsų šalies institucijoms nepavyko įgyvendinti reikalavimų, kas už tai atsakingi, kad yra sustabdomas daugiau nei pusės milijardo eurų skyrimas Lietuvai, ir ar ši valdančioji dauguma sugebės įgyvendinti tai, ką pažadėjo padaryti Lietuvos gyventojams bei Europos Sąjungai.

Pasak frakcijos seniūno Luko Savicko, nuo pat šio Seimo kadencijos pradžios demokratai kartojo, kad dabartiniai valdantieji nesugebės laiku panaudoti RRF lėšas, o tai jau trečius metus iš eilės kainuoja Lietuvai ir jos ekonomikai nerealizuotas naujas ekonomikos stiprinimo, jos transformacijos galimybes.

„Su kiekviena diena tiesiog sunku suprasti, ką daro ši Vyriausybė, ir kokią Lietuvą po šios kadencijos ji planuoja palikti. Ši Vyriausybė ir valdančioji dauguma dirba jau trečiuosius metus, o per rinkimus žadėtos reformos ir toliau lieka tik pažadais. Reali ankstesnių Vyriausybių praktika rodo, kad esminiai darbai įgyvendinami per pirmuosius metus. Tuo tarpu dėl laiku neatliekamų darbų, kurie būtini mūsų šalies proveržiui ir turėtų turėti ilgalaikį poveikį mūsų ekonomikai ir žmonių gyvenimo gerovei, Lietuva tampa precedento neturinčiu atveju – galime nebegauti Europos Komisijos skiriamų milijardinių lėšų. Taip Lietuvos klestėjimas yra nebekuriamas, o paprasčiausiai stekenamas“, – sako L. Savickas.