Vyriausybės paprastai pačios vykdo narkotikų kontrabandą

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://thenewamerican.com/u-s... 2023-03-07 08:03:00, skaitė 312, komentavo 4

Vyriausybės paprastai pačios vykdo narkotikų kontrabandą

JAV vyriausybės ir didžiausio Meksikos narkotikų kartelio partnerystė

Daugiau nei dešimtmetį, valdant kelioms administracijoms, JAV vyriausybė buvo sudariusi slaptą susitarimą su negailestingu Meksikos Sinaloa narkotikų karteliu, kuris leido jam nebaudžiamai veikti, šią savaitę patvirtino išsamus vieno iš pagrindinių Meksikos laikraščių atliktas tyrimas. Mainais už informaciją ir pagalbą malšinant konkuruojančius nusikaltėlių sindikatus G. W. Busho ir B. Obamos administracijos leido Sinaloa karteliui į Jungtines Valstijas importuoti tonas narkotikų, kartu naikindamos Sinaloa konkurentus ir užtikrindamos, kad jo lyderiai nebus patraukti baudžiamojon atsakomybėn už ilgą svarbių nusikaltimų sąrašą. Kiti atskleisti faktai taip pat tvirtai rodo, kad JAV vyriausybė masiškai, bet slaptai dalyvauja narkotikų prekyboje.

Remdamasis daugiau kaip 100 interviu su abiejose sienos pusėse esamais ir buvusiais valdžios atstovais, taip pat oficialiais JAV ir Meksikos vyriausybių dokumentais, Meksikos laikraštis "El Universal" padarė išvadą, kad JAV kovos su narkotikais administracija (DEA), Imigracijos ir muitinės tarnyba (ICE) ir JAV teisingumo departamentas slapta bendradarbiavo su Meksikos narkotikų baronais. Dėl prieštaringai vertinamo sąmokslo padidėjo smurtas visoje Meksikoje, kur pastaraisiais metais buvo nužudyta ne viena dešimtis tūkstančių žmonių, nustatė laikraštis, atlikęs metus trukusį tyrimą. JAV agentai ir jų šešėliniai susitarimai su Meksikos narkotikų baronais netgi sukėlė tai, ką laikraštis pavadino "slaptu karu" Meksikoje.

Laikraščio tyrimas taip pat patvirtino seniai kilusius įtarimus, kad JAV valdžios institucijos pasirašinėjo slaptus susitarimus su Meksikos narkotikų karteliais - ypač Sinaloa, kurią, kaip teigė CŽV agentai, buvo mėgstama naudoti siekiant geopolitinių tikslų. Tariamai be Meksikos pareigūnų žinios ar pritarimo ICE ir DEA, gavusios žalią šviesą iš Vašingtono, sudarė susitarimus su nusikaltėlių bosais, leidžiančius jiems išvengti baudžiamojo persekiojimo už didžiulį nusikalstamumą, apimantį masines žmogžudystes, korupciją, kyšininkavimą, prekybą narkotikais, turto prievartavimą ir kt. Mainais už tai kartelių lyderiai tiesiog turėjo padėti JAV pareigūnams pašalinti savo konkurentus - neabejotinai abiem pusėms naudingas scenarijus nusikalstamo pasaulio bosams, kuriems labiau patinka veikti be konkurencijos ir baimės būti patrauktiems baudžiamojon atsakomybėn.

Kaip "The New American" pirmą kartą pranešė 2011 m. pradžioje, vienas aukšto rango Sinaloa kartelio veikėjas oficialiuose teismo dokumentuose išdėstė nusikalstamų susitarimų su JAV valdžios institucijomis elementus. "Jungtinių Valstijų vyriausybė ir įvairios jos agentūros jau seniai teikia lengvatas, leidimus ir imunitetą nusikaltėliams ir jų organizacijoms daryti nusikaltimus, įskaitant žmogžudystes, mainais už informacijos apie kitus nusikaltėlius ir kitas organizacijas gavimą", - "El Universal" cituotuose JAV teismo dokumentuose teigė prekeivis žmonėmis Jesus Vicente "El Vicentillo" Zambada-Niebla. Laikraštis "The New American" taip pat išsamiai rašė apie Zambada-Niebla bylą ir jos rezultatus.

Meksikos laikraštyje cituojami ekspertai antrino kitiems analitikams, kurie pastaraisiais metais pasisakė, kad JAV vyriausybės intrigos de facto suteikė Sinaloa karteliui pagrindinės jėgos statusą. Iš tikrųjų tuo laikotarpiu, kai, pasak "El Universal", Amerikos pareigūnų ir Sinaloa vadeivų santykiai buvo aktyviausi, t. y. 2006-2012 m., Meksikoje smurtas dėl narkotikų karo išaugo iki neregėto lygio. Yra daugybė požymių, kad, nepaisant oficialių neigimų, aukščiausi Meksikos pareigūnai galėjo žinoti apie šias schemas ar net dalyvauti jose.

Meksikos laikraštyje cituojami ekspertai pritarė kitiems analitikams, kurie pastaraisiais metais prabilo apie tai, kad JAV vyriausybės intrigos de facto suteikė Sinaloa karteliui pagrindinės jėgos statusą. Iš tikrųjų tuo laikotarpiu, kai, pasak "El Universal", Amerikos pareigūnų ir Sinaloa vadeivų santykiai buvo aktyviausi, t. y. 2006-2012 m., Meksikoje smurtas dėl narkotikų karo išaugo iki neregėto lygio. Yra daugybė požymių, kad, nepaisant oficialių neigimų, aukščiausi Meksikos pareigūnai galėjo žinoti apie šias schemas ar net dalyvauti jose.

Analitikai ir Zambada-Niebla teigė, kad JAV vyriausybės sandėrio su Sinaloa dalis taip pat buvo B. Obamos administracijos vykdyta "Greito ir įnirtingo" ginklų gabenimo programa, pagal kurią JAV mokesčių mokėtojų lėšomis buvo ginkluojami Meksikos karteliai. Visai neseniai Alkoholio, tabako, šaunamųjų ginklų ir sprogmenų biuro (ATF) informatorius pareiškė, kad JAV pasienio patrulių agentą Brajaną Terį, nužudytą "Fast and Furious" ginklu, nužudė FTB dirbę nusikaltėliai. "Akivaizdu, kad FTB ir kiti valdžios atstovai sąmoningai leido, kad dalis ginklų atsidurtų Sinaloa kartelio rankose", - teigiama Zambados-Nieblos gynybos komandos JAV teismui pateiktame prašyme ir priduriama, kad JAV vyriausybė turi dokumentų, įrodančių, jog valdžios institucijos ginklus pateikė pagal susitarimą su Sinaloa.

Buvusių pareigūnų ir narkotikų prekeivių teigimu, Sinaloa ir Vašingtono susitarimai taip pat leido nusikalstamai imperijai per sieną į Jungtines Valstijas gabenti daugiatonius kiekius sunkiųjų narkotikų. Iš viso, "El Universal" teigimu, Meksikoje įvyko mažiausiai 50 JAV vyriausybės agentų ir aukštų Sinaloa bosų susitikimų, taip pat daug daugiau telefoninių pokalbių ir elektroninių laiškų. Nusikalstamo sindikato lyderiams "buvo suteikta "carte blanche" toliau gabenti tonas nelegalių narkotikų į Čikagą ir kitas Jungtines Valstijas, be to, JAV vyriausybė juos saugojo nuo arešto ir baudžiamojo persekiojimo", - teigiama Zambada-Niebla teismo dokumentuose ir priduriama, kad JAV vyriausybė turi tai įrodančių dokumentų. "Iš tiesų Jungtinių Valstijų vyriausybės agentai padėjo Sinaloa kartelio vadovams".

Nenuostabu, kad nė viena į machinacijas įsitraukusi Amerikos federalinė agentūra nenorėjo komentuoti šių atskleidimų. Tačiau remdamasis teismo dokumentais ir oficialiais įrašais, kuriuos paskelbė internete, taip pat daugybe interviu su federaliniais agentais, nuteistaisiais ir analitikais, laikraštis sugebėjo galutinai patvirtinti tai, ką ekspertai ir net pareigūnai tvirtino jau daugelį metų: JAV vyriausybė yra glaudžiai susijusi su prekyba narkotikais. Nebuvo aišku, kokie įstatyminiai ar konstituciniai įgaliojimai, Vašingtono nuomone, leidžia jo pareigūnams dalyvauti beatodairiškoje nusikalstamoje veikloje, ją saugoti ir palengvinti.

Tuo tarpu Meksikos valdžios institucijos, kaip pranešama, iš esmės nebuvo informuojamos apie DEA susitikimus ir susitarimus su garsiausių Meksikos nusikalstamų sindikatų aukščiausiais lyderiais. Meksikos pareigūnai taip pat teigė nežinoję apie B. Obamos administracijos programą apginkluoti kartelius JAV ginklais. Pasak "El Universal" pranešime cituojamų analitikų, jei tiesa, kad Meksikas nežinojo, tai tik dar labiau sustiprina nerimą keliančius JAV pareigūnų ir nusikalstamo pasaulio bosų nuo Meksikos ir Kolumbijos iki Afganistano ir Pietryčių Azijos neteisėtų intrigų padarinius.

Be kitų susirūpinimą keliančių dalykų, ekspertai atkreipė dėmesį į žmogaus teisių pažeidimus, kitų valstybių suvereniteto pažeidimus ir kt. Tai taip pat padėjo pakurstyti niokojantį smurtą, kuris per mažiau nei dešimtmetį nusinešė nuo 50 000 iki 100 000 žmonių gyvybių. Jei Meksikos valdžios institucijos iš tiesų pritarė JAV vyriausybės narkotikų prekybos Meksikoje schemoms, jos taip pat pažeidė įstatymą, laikraščiui sakė teisės ekspertai, teigdami, kad Meksikos konstitucijos negali pakeisti dvišaliai susitarimai ar kas nors kitas.

Naujausi "El Universal" ataskaitoje pateikti atskleidimai pasirodė praėjus vos kelioms dienoms po to, kai buvo paskelbta daugiau sprogstamosios informacijos, pagal kurią CŽV vėl buvo įpainiota į prekybą narkotikais. Narco News paskelbtame tiriamajame straipsnyje "DEA byla grasina atskleisti JAV vyriausybės sankcionuotą prekybą narkotikais" (angl. "DEA Case Threatens to Expose US Government-Sanctioned Drug-Running") narkotikų karo veteranas žurnalistas Billas Conroy'us atkreipia dėmesį į dar vieną JAV vyriausybės tyrimą, kuris galbūt netyčia baigėsi tuo, kad liūdnai pagarsėjusi Amerikos žvalgybos agentūra vėl buvo įtraukta į stambias kokaino prekybos operacijas. Straipsnyje, cituojant oficialius dokumentus ir daugybę JAV pareigūnų, taip pat pažymima, kad CŽV remiamas narkotikų gabenimas yra nuolatinė ir tęstinė problema.

Tiesą sakant, tai būtų ne pirmas kartas, kai DEA užklumpa dideles CŽV narkotikų gabenimo operacijas. Netgi buvęs DEA vadovas Robertas Bonneris, duodamas sprogstamąjį interviu CBS, atskleidė, kad jo vadovaujama agentūra sužinojo, jog JAV žvalgybos padalinys, bendradarbiaudamas su Venesuelos vyriausybe, neteisėtai į JAV įvežė toną kokaino. Pasak agentūros generalinio inspektoriaus, CŽV iš tiesų bendradarbiavo su prekeiviais, tačiau iš Teisingumo departamento gavo "išimtį", neva leidžiančią išlaikyti vyriausybės nusikalstamą veiklą paslaptyje. Neseniai Meksikos pareigūnas apkaltino CŽV "valdant" pasaulinę prekybą narkotikais.

Meksikos tyrimas pradėtas po dešimtmečius trukusių kraupių atskleidimų ir kaltinimų, kurių daugelį užfiksavo "The New American", rodančių, kad Vašingtonas atlieka lemiamą vaidmenį palengvinant tarptautinę prekybą narkotikais. Tiesą sakant, ne vienas pareigūnas, narkotikų baronai ir analitikai netgi teigė, kad CŽV ir kitos slaptos JAV bei užsienio agentūros iš tikrųjų vadovauja pasaulinei prekybai narkotikais, plauna pelną ir kt. Praėjusiais metais Kongresas net tyrė DEA dėl pagalbos plaunant narkotikų pinigus, o ATF buvo demaskuota tiekianti JAV ginklus Meksikos karteliams. Pranešama, kad ICE įsileisdavo kartelių samdomus žudikus į Jungtines Valstijas žudyti. Iki šiol nė vienas iš aukšto rango pareigūnų, atsakingų už šią neteisėtvarką, iš tiesų nebuvo patrauktas atsakomybėn.