Vyriausybės kanclerė Balčytytė dezinformacijai pasiryžusi perpjauti gerklę

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/-vyriausy... 2023-03-03 18:26:00, skaitė 324, komentavo 1

Vyriausybės kanclerė  Balčytytė dezinformacijai pasiryžusi perpjauti gerklę

Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Rusijos karas Ukrainoje dar labiau išryškino socialinių tinklų reikšmę Vakarų visuomenių viešosioms diskusijoms, o kartu ir grėsmes, keliamas agresoriaus dezinformacijos ir piktnaudžiavimo šiomis platformomis, tarptautiniame renginyje Vilniuje, skirtame Baltijos šalių patirčiai kovoje su dezinformacija, pažymėjo Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė. Apie tai skelbiama Vyriausybės pranešime visuomenei „Vyriausybės kanclerė: negalėdama laimėti mūšio lauke, Rusija nepristigs motyvacijos investuoti į dezinformaciją – turime gebėti užkirsti jai kelią“.

„Rusijai pradėjus brutalų karą prieš Ukrainą, režimo finansuojami Rusijos televizijos kanalai Vakaruose buvo sustabdyti, tad dar daugiau resursų nukreipta į socialinius tinklus. Rusija supranta, kad vienintelis būdas jai laimėti Ukrainoje yra priverčiant demokratines visuomenes prarasti susidomėjimą karu, kuris Rusijai kainuoja milijardus, tad motyvacijos investuoti į dezinformaciją ji nepristigs“, – renginio „Tackling Disinformation Online: Baltic approach“ sveikinimo kalboje pasakė Vyriausybės kanclerė.

Moteris atskleidė, kad „kovodami su dezinformacijos sklaida Vakaruose turime nemažų iššūkių, mat ir blokuotų rusiškų TV kanalų turinys nesunkiai prieinamas socialiniuose tinkluose, o gausybės netikrų paskyrų pagalba – pasitelkiant „trolių fermas“ – jis gali sklisti plačiai ir netrukdomai, išnaudojant socialinių tinklų algoritmus“.

Vyriausybės kanclerė pasidalijo pastarojo meto Lietuvos patirtimi – Vyriausybės kanceliarija dar praėjusiais metais inicijavo dialogą su kompanija „Meta“ dėl pastebimo turinio filtravimo ir Ukrainai palaikymą reiškiančių, Rusijos vykdomą karą ir jo nusikaltimus viešinančių autorių, tarp jų ir nuomonės formuotojų su daugybe sekėjų, blokavimo.  

G. Balčytytė pažymėjo, kad „socialinių tinklų moderavimo taisyklės neturėtų skatinti savicenczūros diskusijose ir suteikti Rusijos propagandai daugiau erdvės sklisti“.

Ji atkreipė dėmesį, kad „nors paprastų ir lengvų sprendimų šioje srityje nesama, siekti išeičių būtina demokratinių šalių audinio apsaugos labui“.

„Socialiniai tinklai turi potencialą padedant kurti demokratiškesnes visuomenes, kuriose kiekvieno balsas gali būti išgirstas. Tačiau, kad tai būtų pasiekta, kad šios platformos išliktų reikšmingomis ir šiuo tuo daugiau nei vieta dalijimuisi mielomis augintinių nuotraukomis, jos turi rasti būdų suteikti daugiau laisvės atvirai, kartais ir emocingai, tačiau faktais grįstai diskusijai, ir užkirsti kelius destruktyviam piktnaudžiavimui“, - nurodė Vyriausybės kanclerė.

Informuojama, kad „tarptautinė konferencija skirta Baltijos šalių patirties kovoje su dezinformacija pasidalijimui ir tarpsektorinio bendradarbiavimo šioje srityje Europos Vidurio ir Rytų regione stiprinimui“.

Keli susiję:

Balčytytė diskutavo apie dezinformacijos sklaidą COVID-19 pandemijos ir karo kontekste

Nepaisant karo, Lietuva intensyviai kimba į Ukrainos atstatymo darbus

Balčytytė: duomenimis grįstas valdymas reikalingas jau šiandien – ir jis skinasi kelią

Naujasis Lietuvos krizių valdymo modelis – dar vienas Lietuvos pažangos liudijimas

Vyriausybės kanclerė su Moldovos gynybos ministru pasitarė apie grėsmes ir COVID-19