Baimės metai nesibaigė. Oleg Šurajev išpuolis Knygų mugėje

Autorius: Sveikatos teisės institutas STI Šaltinis: https://www.facebook.com/sveik... 2023-02-26 19:39:00, skaitė 777, komentavo 21

Baimės metai nesibaigė. Oleg Šurajev išpuolis Knygų mugėje

2020 - 2022 per šiuos metus ne tik pasikeitė įvairios elgesio normos ir žmonių santykiai. Per juos priimta daug precedento neturinčių politinių sprendimų, kurie sukėlė didelių diskusijų ir iki šiol kelia klausimų dėl jų pagrįstumo. Mokyklų uždarymas, galimybių pasai, jautrių asmens sveikatos duomenų išviešinimas, visuotiniai karantinai, įtampos kėlimas žiniasklaidoje, cenzūra ir daug kitų naujovių ne tik Lietuvos visuomenę atvedė iki virimo taško ir gyventojų protestų. Pandemija baigėsi, tačiau jos pėdsakai ir atmintis liko.

Knygą „Baimės metai" sudaro pandemijos metų dienoraštis ir penkiolika interviu su įvairių sričių ekspertais: mokslininkais, gydytojais, teisininkais ir kitais žinomais visuomenės veikėjais. Tai unikalus bandymas išsamiai ir visapusiškai pažvelgti į pandemijos ir ją lydėjusių suvaržymų laikotarpį, įvertinti išgyventas patirtis ir pasimokyti iš savų ir svetimų klaidų.

2023 metų Vilniaus knygų mugė dedikuota 700 eilučių laisvei. Ką realiai turime:

Akyla kontrolė.

Skundai.

Cenzūra.

Baimės metai nesibaigė. Jie tęsiasi.

Obuolio leidyklos stende ristatydami knygą "Baimės metai", kurios taip išsigando LR premjerė, knygų mugėje mes pastatėme paminklą pandemijos (ne)valdymui. Kaip simbolį sienų, kurios buvo statomos ne nuo viruso, bet nuo žmonių.

Tačiau pro plytų plyšius drąsos daigai nesugebėjo išdygti.

Kai šį paminklą pamatė oficialus LR premjerės juokdarys, vadinamas "valstybės kūrėju", knygos "Baimės metai" stendas turėjo būti skubiai išmontuotas. Olego Šurajevo "tiesa" ir "laisvė" vėl triumfavo.

Akyla kontrolė.

Skundai.

Cenzūra.

Tai jau vyko baimės metais 2020-2022. Tai vyko ir totalitarinėje visuomenėje, iš kurios mes išsivadavome prieš daugiau nei 30 metų.