Nelaimė ar kriminalas? Pirmieji būsimo sostinės Molenbeko gyventojai?

Autorius: Blogeris Zeppelinusas Šaltinis: https://www.facebook.com/bloge... 2016-02-14 00:22:34, skaitė 2758, komentavo 0

Nelaimė ar kriminalas? Pirmieji būsimo sostinės Molenbeko gyventojai?

Delfio kriminalų ir nelaimių skiltyje skaitau žinią apie tai, kaip pirmoji pabėgėlių šeima integruojasi Lietuvoje. Ir minčių kyla įvairių

Vos gruodžio mėnesį į Lietuvą dėl religinių persekiojimų atvykusi keturių jaunų irakiečių šeima - vyras, žmona ir du vaikučiai nelaukė trijų mėnesių pradinės integracijos Rukloje termino pabaigos. 
Pabėgėlių šeima artimiausiu metu ketina iš Ruklos pabėgėlių priėmimo centro kraustytis į Vilnių, kur susirado darbą ir būstą.

Kaip rašoma, vyras labai norėjo įsidarbinti kirpykloje, ir jau gavo darbą bandomajam laikotarpiui. Apie žmonos įsidarbinimo planus nepranešama. Matyt, tokių ir nėra.

Persikėlusi į Vilnių šeima šalia uždarbio pusmetį gaus ir 150 eurų pašalpą bei vienkartinę išmoką įsikurti. Visos pašalpos dar prieš jiems atvykstant buvo sumažintos.

Ką gi, skaitant šią žinią, matyt, derėtų lengviau atsidusti.

Pirmieji pabėgėliai Lietuvon atrodo visai padorūs žmonės ir skuba tapti savarankiški. Ne veltui mūsų tarpinstitucinė pabėgėlių atrankos komisija valgė komandiruotpinigius Graikijos stovyklose.

Rinko, rinko - ir per porą mėnesių atrinko. Bent vieną šeimą.  Tiesa, rašoma, kad kartu su šita šeima jau buvo atrinkta dar 10 pabėgėlių, kurie turėjo atvykti tą patį mėnesį.

Tačiau tie kiti Lietuvos atrinktieji netikėtai... dingo. Mat užsiregistravę Graikijoje jie pusmetį gali kur panorėję laisvai judėti ES. Tad į Lietuvą tie atrinktieji geriausiu atveju atvyktų kovą, po poilsinių kelionių po Europą.

Beje, Graikijos valdžia yra labai nepatenkinta, kad pačios ES šalys renkasi pabėgėlius ir reikalauja, kad klientai imtu visus siūlomus paeiliui - be jokių atrankų. Logikos tame yra - juk akivaizdiems kriminalams, fundamentalistams ir veltėdžiams irgi galioja mamos Merkel kvietimas apsigyventi Europoje. Tai negi dabar jiems vietoje ES šalių sostinių reiks tenkintis Graikijos užkampiais?

Grįžtant į Lietuvą ir stebint vyksmą, minčių kyla įvairių. Džiaugsmingomis jau pasidalinau aukščiau, dabar kitos.

Pirma, prisiminiau mūsų darbdavių organizacijų šūkius, kad Lietuva nesunkiai gali integruoti kelias dešimtis tūkstančių pabėgėlių - kvalifikuotų specialistų. Kad nūnai nėra kam dirbti statybose, kad siūlomo pusantratūkstantiniai euriniai atlyginimai - ir nerandama norinčių juos uždirbti darbininkų.

Ir štai - atvyko pirmoji pabėgėlių šeima, apie kurios galvos kvalifikaciją buvo pranešamą štai kas:

"Dviejų mažamečių vaikų tėvas mokėsi aukštesniojoje vadybos mokykloje, turi vadybos, statybų darbo patirties, motina niekur nėra dirbusi. Šeima kalba angliškai.."

Angliškai kalbantis statybininkas ir vadybininkas su patirtimi. Darbdaviai turėtų prie Ruklos vartų rikiuotis su darbo pasiūlymais ir pundeliais eurų rankose.

Ir kuo gi Vilniuje įsidarbina šis anglakalbis kvalifikuotas specialistas, kuriam reikės nuomotis būstą bei išlaikyti nedirbančią žmoną ir du vaikus sostinėje? Ogi ...kirpėju.

Suprantu, kad A.Rytuose tai yra vyriška profesija, sudaranti galimybę savarankiškam užimtumui. Bet juk mūsų darbdaviai iš pabėgėlių tikisi kitokio tipo darbo vietų užpildymo?

Kiek kalbų buvo apie neužimtas darbo vietas lengvosios ir kt. pramonės įmonėse, žemės ūkyje ir pan. Kiek rožinių muilo burbulų apie vėl pilnėjančius pabėgėlių vaikučiais ištuštėjusius provincijos miestelius paleido ponas Romas Sadauskas-Kvietkevičius. Kiek provincijos merams išsukinėjo rankas, idant šie atrastu kur dėti šimtus pabėgėlių.

Pasirodo, kad visi tie tauškalai buvo verti tiek pat, kiek ir kitos tolerantiškos pasakos. O bus taip, kaip sakė sveiko proto nepametę ir minimalų supratimą turintys žmonės:

  • a) jokioje provincijoje Lietuvoje pasilikę pabėgėliai negyvens - visi jie atsidurs sostinėje. Ir stengsis apsigyventi viename rajone, kuris po keliolikos metų virs Vilniaus Molenbeku;
  • b) jokiose siuvimo, statybos, maisto ir žemės ūkio pramonės įmonių darbininkais už minimalų atlyginimą jie nedirbs. Darbuosis Gariūnų, kebabų ir barzdų skutimo pramonėje, t.y. mažmeninės prekybos, visuomeninio maitinimo ir pan. paslaugų sferose, kuriose paplitęs savarankiškas užimtumas;
  • c) žmonos darbo neieškos, jos prižiūrės gausius augančius vaikus. Tam, kad nuomotis būstą sostinėje, išlaikyti nedirbančią žmoną ir tris-keturis vaikus vien kirpėjo, pardavėjo ar kebabų vyniotojo algos gali ir nepakakti.

Šeimos galvoms teks rūpintis visai kito pajamų lygio užtikrinimu. Kur tokias lengviausiai galima užsidirbti vietinės kalbos nelabai mokantiems ir rimtos kvalifikacijos neturintiems žmonėms?

Na, nenoriu būti blogu pranašu, tačiau yra tokia gyvenvietė netoli nuo oro uosto, kurios gyventojams kažkada irgi buvo iškilusios panašaus pobūdžio problemos. Ir jie jas išsprendė.

--------------------------
Šaltiniai ir literatūra: