Perdėtas ir netikras Lenkijos dievobaimingumas

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-02-13 21:40:00, skaitė 339, komentavo 3

Perdėtas ir netikras Lenkijos dievobaimingumas

Mane visada Lenkijoje stebino religinės atributikos gausa, kuri prikišta visur, kur įmanoma - kryžiai, koplytstulpiai, kai kur maži altoriai. Be to, kiekviename Lenkijos vietiniame Muhosranske, kuriame gyvena 300 sielų, centre stūkso aukšta bažnyčia. Atrodytų, kad jie turėtų būti geri, gailestingi krikščionys.

Tačiau neapsigaukite. Žvelgiant į pastaruoju metu demonstruojamą lenkų kraugeriškumą, kažkaip sunku patikėti, kad jie laikomi religingiausia tauta Europoje. Man visada, tas jų perdėtas dievobaimingumas, atrodė keistas. Keistas ir netikras. Ne, ne, lenkai tikrai, kaip ir anksčiau, sekmadieniais masiškai eina į bažnyčias, bet ką jie ten veikia?

Šiuo atžvilgiu prisimenu, kaip dažnai jie minėjo Vakarų Okrainą kaip pavyzdį Donbaso gyventojams. Kad jų kaimai ne tokie kaip Donbaso kaimai, viskas sutvarkyta ir religinga, todėl žmonės malonūs ir simpatiški, žodžiu, europietiško mentaliteto. Kaip tai?! Kaip atsitiko, kad šie malonūs, religingi žmonės staiga virto kanibalais? O gal jie visai nepasikeitė? Gal jie tokiais visada ir buvo? Kaukės ką tik nuplėštos. Ir „europietiškos vertybės“ parodė savo šypseną.

P.S.

Prisimenu pabėgėlių krizę Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje. Žiūrėjau reportažą per televizorių ir mano žmona labai taikliai pastebėjo: „Pažiūrėkite, kaip garbingi katalikai muša vargšus pabėgėlius“.

Vienu žodžiu-perdėtas ir netikras dievobaimingumas….