Spartiečiai – antikiniai blaivininkai

Autorius: Kūlgrinda.lt Šaltinis: http://kulgrinda.lt/1201/spart... 2016-02-10 22:02:44, skaitė 2826, komentavo 0

Spartiečiai – antikiniai blaivininkai

Laisvieji Spartos gyventojai visiškai nevartojo alkoholio, bet jų vergai privalėjo išgerti ne mažiau kaip po keturias taures vyno per dieną. Greičiausiai dėl išsivysčiusios priklausomybės ir jos pasekmių, bet koks vergų sukilimas būdavo nesunkiai numalšinamas. Su alkoholiu siejamas ir senovės spartiečių ritualas, kurio metu jaunuoliai tapdavo kariais.

Viskas vykdavo maždaug taip: jauni vaikinai ir patyrę kariai išsirikiuodavo keturkampiu, kurio viduje stovėjo keletas vergų. Vergams duodavo gerti vyno, po kiekvienos taurės jie privalėjo atlikti įvairius pratimus su ginklu rankose. Įkaušę vergai nepataikydavo vienas į kitą, pradėdavo pykti, keiktis ir muštis, o jaunuoliai su pasibjaurėjimu stebėjo, kaip prarandamas bet koks žmogiškas pavidalas. Vėliau prisigėrusius vergus drabstydavo purvais, apspjaudydavo ir spardydavo juos kaip gyvulius. Įsisąmoninę ritualo esmę, vaikinai rungdavosi tarpusavyje, demonstruodami jėgą, vikrumą, narsą ir meistriškumą.

Laikui bėgant helenų visuomenė kiek „atsipalaidavo“: vyrams, turintiems anūkų, leista gerti skiestą vyną. Moterims ir jauniems vyrams tai buvo griežtai draudžiama, o vergams – privalu. Graikai ir makedoniečiai smerkė persus, kurie laisvai vartojo alkoholį.

Daug antikos kūrėjų aprašė kitą ritualą, kurio metu subrendusius vaikinus sodindavo už stalo, gausiai nukrauto įvairiausiais patiekalais ir gėrimais. Kitoje stalo pusėje sodindavo vergus ir jie privalėjo be saiko valgyti ir gerti. Tokiu būdu būsimieji kariai ir laisvieji Spartos piliečiai akivaizdžiai įsitikindavo apsirijimo ir girtuokliavimo žala.

www.istidom.lt