Miestas, kuriame dirba visi, policijos nėra, o vidutinis atlyginimas – 1200 eurų

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/01/mies... 2016-01-25 02:43:08, skaitė 3421, komentavo 0

Miestas, kuriame dirba visi, policijos nėra, o vidutinis atlyginimas – 1200 eurų

Šiame Ispanijos miestelyje nėra policijos, nusikalstamumo, jame neegzistuoja nedarbas. Čia gyvena, viso, apie porą tūkstančių žmonių, kurie sugebėjo sukurti savo socialinę-demokratinę utopiją.

Kalba eina apie Marinaledą, esančią Sevilijos provincijoje, Andalūzijos regione. Miestelis klesti vieno, bendro visiems, žemės ūkio kooperatyvo dėka.

Iš pirmo žvilgsnio Marinaleda niekuo nesiskiria nuo bet kurio kito miesto šiame regione. Miestelis randasi vaizdingame Campina slėnyje ir yra iš visų pusių apsuptas žaliuojančių kalvų. Dešimtis kilometrų aplink jį driekiasi tik alyvuogių plantacijos ir auksiniai kviečių laukai. Miestelis – gražus ir ramus. Kaip ir visi kiti miestai Andalūzijoje, – pačiame skurdžiausiame ir labiausiai į pietus esančiame Ispanijos regione.

Jei pasidomėtume giliau, tai yra galimybė pastebėti dar kai ką. Pirma, vietos gyventojai sukūrė unikalią anti-kapitalistinę visuomenę. Antra, vietos meras kažkada net skatino vagystes iš parduotuvių.

2008 metų finansinės krizės metu, Marinaleda išrinko savo meru labai jau odiozinį politiką – Juan Manuel Sanchez Gordillo, tuo metu jau užsitarnavusį pravardę –  „Ispanijos Robinas Hudas“.

Šis vyriškis išgarsėjo tuo, jog organizavo seriją reidų į prekybos centrus, kurių metu, protesto ženklan, žmonės plėšė parduotuves, išsinešdami iš jų pačius paprasčiausius produktus: sviestą, ryžius, pupeles.

Bejėgės kasininkės stebėjo šią nevaldomą situaciją ir verkė.

Gordillo gi, visuose interviu kartojo, jog tai buvo ne vagystė, o neprievartinis pilietinio nepaklusnumo aktas.

„Yra daug šeimų, kurios negali sau leisti nueiti į parduotuvę, – aiškino jis. – XXI amžiuje – tai tiesiog gėda. Maistas nėra tas dalykas, kuriuo gali spekuliuoti turčiai“.

Jei kažkas panašaus būtų vykę Vokietijoje, JAV ar Rusijoje, Gordillo neabejotinai būtų patekęs į kalėjimą. Bet tik ne Ispanijoje. Čia jis tapo nedidelio miestelio meru ir sugebėjo įgyvendinti socialinę utopiją. Jis pastatė miestą, kuriame maisto ir kitų būtinų dalykų užtenka visiems.

Ispanija dabar išgyvena didelę ekonominę krizę. Vien tik Andalūzijoje stovi 690 tūkstančių tuščių gyvenamųjų namų. Juos visus bankai atėmė iš ankstesnių savininkų už skolas.

Tačiau Marinaledoje tokios problemos nėra. Gordillo priėmė sprendimą: norintys pasistatyti nuosavą namą, gali padaryti tai nemokamai. Bet tik su sąlyga, jog bendras jo plotas neviršys 192 kvadratinių metrų. Medžiagas ir darbo jėgą apmoka municipalitetas.

Kiekviena šeima, kuri norėjo pasinaudoti dosniu mero pasiūlymu, prisiimdavo sau tik vieną įsipareigojimą: mokėti valdžiai po 15 eurų į mėnesį visą likusį gyvenimą. Taipogi, šių namų, pastatytų už bendruomenės lėšas, jų savininkas negalėjo parduoti kam užsimanęs. Nori išvažiuoti – parduok turtą merijai.

Andalūzijoje šiandien tvyro didžiulis nedarbas. Jis pasiekė fantastišką 37% ribą, o jeigu tektų skaičiuoti tik jaunus žmones – tai ir visus 55% jaunimo tarpe. Marinaledoje gyvena 2700 žmonių, ir visi dirba. Vienoje ir toje pačioje vietoje: žemės ūkio kooperatyve.

Kooperatyvo pelną miestiečiai dalijasi po lygiai. Vidutiniškai gaunasi apie 1200 eurų į mėnesį kiekvienam. Regione, kur kas trečias žmogus negali rasti darbo – tai fantastiškas rezultatas. miestas kur nėra nedarbo

„Mes turime pervertinti savo vertybes, vartotojiškos visuomenės vertybes. Jeigu kuriam laikui pavyktų pamiršti apie pinigus, egoizmą ir individualizmą, – tai galima būtų sukurti kur kas laimingesnę ir teisingą gerovės visuomenę“, – teigia Gordillo.

„Marinaleda – tai tik vienas nedidelis pavyzdys. Mes norime paskleisti jo patirtį po visą pasaulį“, – reziumuoja jis.

funnyreps.com