Donecko liaudies respublika patvirtino, kad Rusijos pajėgos užėmė Soledaro miestą

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/done... 2023-01-17 21:36:00, skaitė 182, komentavo 1

Donecko liaudies respublika patvirtino, kad Rusijos pajėgos užėmė Soledaro miestą

2023m. sausio 12d.  Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tikino, kad šalies prioritetu išlieka Soledaro, Bachmuto ir kitų rytinių teritorijų išlaikymas.

„Svarbiausias klausimas – Soledaras, Bachmutas, kova dėl Donecko krypties apskritai. Išsamiai išanalizavome, kokių sprendimų reikia, kokių pastiprinimų reikia, kokių veiksmų vadai turėtų imtis artimiausiomis dienomis.

CNN tuomet pranešė, kad Rytų Ukrainoje esančiame Soledare, druskos kasyklų mieste, tebevyksta kovos, nors Rusija tvirtina, kad perėmė regiono kontrolę.

Soledaro reikšmė kariniu požiūriu yra minimali. Tačiau jo užėmimas leistų Rusijos pajėgoms, ypač samdinių grupei „Wagner“, sutelkti dėmesį į netoliese esantį Bachmutą, kuris nuo vasaros yra taikinys.

2023m. sausio 17 d. Rusijos kariuomenė užėmė Soledarą Donecko Liaudies Respublikos teritorijoje“, – antradienį pranešė štabo „ Telegram “ kanalas.

„Soledaras“ yra maždaug 100 km į šiaurę nuo Donecko ir iki šiol buvo vieningos Ukrainos ginkluotųjų pajėgų  Artemovskas – Soledar – Severskas gynybos linijos dalis. Sausio 11-osios naktį bendrovės „Wagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas pareiškė, kad miestas, dėl kurio pastarosiomis savaitėmis buvo ginčijamasi, buvo užimtas. Sausio 12-osios vakarą Rusijos kariuomenė užbaigė Soledaro užėmimą. Pasak oficialaus Rusijos Federacijos gynybos ministerijos atstovo generolo leitenanto Igorio Konašenkovo, visiška šio miesto kontrolė leidžia nutraukti Ukrainos karių tiekimo kelius Artemovske, o vėliau blokuoti ir apsupti ten likusius dalinius.

Ukraina atsisako pripažinti „Soledaro“ praradimą. Kaip žiniasklaidai pareiškė tarpparlamentinių ryšių su DLR Liaudies tarybos koordinatorius, Valstybės Dūmos NVS reikalų, Eurazijos integracijos ir santykių su tautiečiais komiteto pirmininko pirmasis pavaduotojas Viktoras Vodolatskis, Kijevui bus sunku pripažinti. Taip pat Soledaro praradimą nutylės ir NATO, kuri pumpavo Ukrainą ginklais, nes miesto kontrolė turi didelę, įskaitant geopolitinę, reikšmę.

SN inf.