Kas vyksta Meksikoje?

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-01-07 01:51:00, skaitė 482, komentavo 4

Kas vyksta Meksikoje?

Apie kovą tarp kariuomenės ir narkotikų kartelių Meksikoje po eilinio vieno iš Sinaloa kartelio lyderių arešto.

Situacija 2022 m. sausio 6 d.

Remiantis oficialiais Meksikos valdžios pareiškimais, šiuo metu šalies šiaurėje vyksta teisėsaugos operacija, sulaikant Ovidio Guzmaną Lópezą, vieną iš buvusio Sinaloa kartelio lyderio El Chapo sūnų.

Ovidio Guzmán López, Ivan Archivaldo Guzmán Salazar ir Alfredo Guzmán Salazar yra Los Chapitos grupės lyderiai. Struktūra teigia esanti Sinaloa kartelio dalis, tačiau kitos frakcijos jų nepripažįsta kartelio dalimi.

Šie bendražygiai turi neabejotiną reputaciją – visi didžiausi smurto protrūkiai valstybėje yra užfiksuoti Los Chapitos sąskaitoje, dėl kurios net vietiniai nusikaltėliai pripažįstami nesugebančiais susiderėti.

Daugelis žmonių Sinaloa buvo pasiruošę „netikėtam“ Guzmano areštui – iš anksto paruošė prieglaudas kalnuose arba išvyko iš šalies.

Prieš mėnesį karinė technika buvo pradėta perduoti valstybei, o danguje patruliavo JAV Narkotikų kontrolės administracijos lėktuvai.

Likus kelioms valandoms iki Guzmano užgrobimo, Sinaloa valstijos krašto apsaugos sekretoriato 9-osios karinės zonos vyriausiasis vadas pasikeitė – ir tai iš tikrųjų įvyko nakties metu.

Kartelio nariai ir toliau priešinasi, nors ir traukiasi, degindami civilines transporto priemones ir su gydytojais perimdami ligonines.

Yra žinoma, kad specialioje operacijoje Kuljakane dalyvauja amerikiečių specialistai.

Smurto protrūkiai užfiksuoti Sinaloa, Sonoros ir Nayarit valstijose – blokuojami keliai, nesiliauja susišaudymai, uždaromi oro uostai ir atšaukiami masiniai renginiai.

Visuomenę labiau šokiruoja tai, kad karteliai oro mūšyje dalyvavo lygiaverčiai Meksikos kariams.

Tuo pačiu metu tai, kad banditų žinioje buvo sraigtasparniai ir lėktuvai, nenuostabu, jei prisiminsime, kad kai kuriose valstijose ištisi daliniai palieka kariuomenę ir pereina į kartelius - ir pasiima viską, ką gali. Kai kurie netgi eina į kariuomenę, kad gautų reikiamą mokymą tarnybai narkomanams.

Pastebėtina, kad Meksikoje, ruošiantis Šiaurės Amerikos viršūnių susitikimui (jame turėtų dalyvauti Joe Bidenas ir Justinas Trudeau), kilo chaosas. Be to, praėjus vos kelioms valandoms nuo specialiosios operacijos pradžios, buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė vaizdo žinutę, apie būtinybę panaudoti JAV kariuomenę kovojant su narkotikų karteliais.

Tiesą sakant, galime stebėti dalinį vietinės narkotikų rinkos apsivalymą ir sustiprėjusią Amerikos struktūrų kontrolę Meksikoje ir kitose Vakarų pusrutulio šalyse. Čia naudingas ne tik narkotikų rinkos (beje, palyginti nedidelės) perskirstymas, bet ir teritorijų išlaisvinimas iš Europos perkeltų įmonių veiklai.

Tuo pačiu, baigus specialiąją operaciją, čia netaps saugiau – bet tai jau bus civilių gyventojų sunkumai.