Generalinei prokurorei palinkėta sėkmės, ginant valstybę nuo vasalų ir kolaborantų

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/generalin... 2023-01-02 21:36:00, skaitė 300, komentavo 2

Generalinei prokurorei palinkėta sėkmės, ginant valstybę nuo vasalų ir kolaborantų

Nida Grunskienė (gim. 1969 05 21 Kupiškio raj.), lietuvių teisininkė, prokurorė. 1995 baigė Vilniaus universiteto Teisės fakultetą. 1992–98 dirbo Kupiškio rajono apylinkės prokuratūroje stažuotoja, tardytoja, prokurore, 1998–2021 01 – Panevėžio apygardos prokuratūroje (1999–2006 ir 2011–13 Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė, 2006–11 šio skyriaus vyriausiojo prokuroro pavaduotoja, 2013–2021 01 Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausioji prokurorė). Nuo 2021 01 14 Lietuvos Respublikos generalinė prokurorė.

Generalinė prokuratūra gruodžio 30 d. paskelbė pranešimą „Priimti būtini veiksmai užkirsti kelią dezinformacijos skleidimui“.

Deja, iš šio abstraktaus, be jokių konkrečių detalių pranešimo ne viską buvo galima suprasti.

Tačiau Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyr. specialistė Rita Stundienė, tą pačią gruodžio 30 d. paprašyta plačiau pakomentuoti šį prokuratūros pranešimą, pasakė, kad nieko daugiau nežino ir pakomentuoti negali, todėl ekspertai.eu kreipiasi į Generalinę prokurorę Nidą Grunskienę.

skirt.png

CITATA iš Generalinės prokuratūros pranešimo: Generalinėje prokuratūroje yra išnagrinėtas Kauno tardymo izoliatoriuje laisvės atėmimo bausmę atliekančio Algirdo Paleckio viešas (YouTube platformoje) interviu, skleidžiantis dezinformaciją, dėl kurio į Generalinę prokuratūrą kreipėsi Teisingumo ministerija.

1 KLAUSIMAS. Generalinė prokuratūra gruodžio 30 d. 14 val. 5 min. prokuraturos.lt tinklalapyje prie naujienų skiltyje „Ikiteisminiai tyrimai ir viešojo intereso gynimas“ paskelbė pranešimą „Priimti būtini veiksmai užkirsti kelią dezinformacijos skleidimui“. Apie kokį „interviu“ kalbama Generalinės prokuratūros pranešime? Kas konkrečiai ėmė „interviu“ iš A. Paleckio? Kokie klausimai skambėjo šiame interviu?

Išvardinkite visus pateiktus klausimus A. Paleckiui. (Interviu (angl. interview 'pokalbis') – dviejų, kartais daugiau žmonių pokalbis, kurio metu užduodant klausimus renkama informacija tam tikra tema. Tai paplitęs žiniasklaidos ir kai kurių humanitarinių mokslų tyrimo metodas.)
Vieta atsakymui:

2 KLAUSIMAS. Nurodykite, kur minėtą „interviu“ galima pamatyti, kokie šaltiniai šį vieną „interviu“ skelbė?
Vieta atsakymui:

3 KLAUSIMAS. Kelintą dieną buvo paskelbtas tas „interviu“?
Vieta atsakymui:

4 KLAUSIMAS. Kelintą dieną tas „interviu“ pastebėtas viešojo intereso gynėjos Generalinės prokuratūros?
Vieta atsakymui:

5 KLAUSIMAS. Generalinės prokuratūros pranešimo pavadinimas – „Priimti būtini veiksmai užkirsti kelią dezinformacijos skleidimui“. Kokie konkrečiai veiksmai priimti? (Išvardinkite visus tuos priimtus veiksmus)
Vieta atsakymui:

6 KLAUSIMAS. Ar iki minėto A. Paleckio „interviu“, Generalinė prokuratūra nebuvo priėmusi būtinų veiksmų užkirsti kelią dezinformacijos skleidimui? Jei nebuvo, tai kodėl?
Vieta atsakymui:

skirt.png

CITATA: Pagal Visuomenės informavimo įstatymo nuostatas prokuroras turi teisę imtis priemonių siekiant įpareigoti kompetentingas institucijas tinkamai vykdyti neskelbtinos informacijos kontrolės funkciją ir taikyti šiame įstatyme nurodytas poveikio priemones.

7 KLAUSIMAS. Džiaugiamės, kad turite teisę pagal Visuomenės informavimo įstatymo nuostatas prokuroras turi teisę imtis priemonių siekiant įpareigoti kompetentingas institucijas tinkamai vykdyti neskelbtinos informacijos kontrolės funkciją ir taikyti šiame įstatyme nurodytas poveikio priemones.

Išvardinkite prašom tas visas kompetentingas institucijas abėcėlės tvarka, kurios turi tinkamai vykdyti neskelbtinos informacijos kontrolės funkciją ir taikyti įstatyme nurodytas poveikio priemones.
Vieta atsakymui:

skirt.png

CITATA: Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras, vadovaudamasis Visuomenės informavimo įstatymu, kreipėsi į Lietuvos Respublikos radijo ir televizijos komisiją (toliau – Komisija), prašydamas atlikti tyrimą ir pateikti informaciją apie jo rezultatus.

8 KLAUSIMAS. Koks prokuroras (vardas, pavardė) ir konkrečiai kelintą dieną kreipėsi į Komisiją? Koks to kreipimosi turinys?
Vieta atsakymui:

skirt.png

CITATA: Komisija informavo prokuratūrą, jog nustatė, kad dalijimosi vaizdo medžiaga platformos YouTube kanalas, kuris paskelbė A. Paleckio pasisakymus, užsakomąsias audiovizualines žiniasklaidos paslaugas teikia neteisėtai, nepranešęs Komisijai apie tokios veiklos pradžią. Komisija pagal savo kompetenciją kreipėsi į teismą dėl tokios veiklos nutraukimo.

9 KLAUSIMAS. Čia iki galo neaišku – ar Komisija ir prokurorai tiria A. Paleckio pasisakymų turinį, ar tuos kanalus, kurie tą turinį transliuoja? Nes jūs turbūt gerai suprantat, kad uždarius vieną ar kitą kanalą esmė nuo to nepasikeis – A. Paleckio pasisakymai vis tiek bus pasiekiami viešojoje erdvėje visiems, kas tik to panorės. Tad sukonkretinkit, ką prokuratūra su ta Komisija tiria – A. Paleckio pasisakymų turinį, ar tik kažkokį vieną ar kitą viešą šaltinį?
Vieta atsakymui:

skirt.png

CITATA: Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroro vertinimu, Komisija ėmėsi visų būtinų veiksmų tiek pažeidimų įvertinimui, tiek jų pašalinimui, todėl priėmė nutarimą atsisakyti taikyti viešojo intereso gynimo priemones.

10 KLAUSIMAS. Kaip ir kur būtų galima išsamiai susipažinti su minėtu Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroro vertinimu?
Vieta atsakymui:

skirt.png

CITATA: Generalinė prokurorė Nida Grunskienė, atsižvelgdama į vykdomos karinės agresijos prieš Ukrainą metu ypatingą svarbumą visapusiškai vertinti informaciją, galinčią kelti grėsmę Lietuvos nacionalinio saugumo interesams, ir būtinybę imtis efektyvių priemonių užkirsti kelią bet kokiam galimam veikimui prieš valstybę, dar spalio mėnesį kreipėsi į Teisingumo ministeriją, siūlydama peržiūrėti Lietuvos Respublikos bausmių vykdymo kodekso ir Lietuvos Respublikos suėmimo vykdymo įstatymus bei imtis priemonių, kad asmenys, atliekantys laisvės atėmimo bausmes, neturėtų galimybės tęsti ar vykdyti neteisėtas veiklas, ir užtikrinti demokratinėje visuomenėje valstybės saugumo ir viešosios tvarkos interesus bei užkirsti kelią teisės pažeidimams ar nusikaltimams.

11 KLAUSIMAS. Viešojoje erdvėje buvo skelbta atvirkščiai, kad Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska kreipėsi į prokuratūrą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas.

citata%20is%20straipsnio.jpg

Kaip yra iš tikrųjų, tai kas į ką ir kada konkrečiai kreipėsi? Ar pirmiau E. Dobrowolska į Generalinę prokuratūrą, ar Generalinė prokuratūra, kažkur pamačiusi minėtą A. Paleckio „interviu“ į E. Dobrowolską, ar vienas į kitą vienu metu? Nurodykite tikslias datas ir pakomentuokite plačiau.
Vieta atsakymui:

skirt.png

CITATA: Generalinė prokuratūra atkreipia valstybės institucijų dėmesį, kad, nustačius panašius atvejus, Visuomenės informavimo įstatymo 19 straipsnio 5 dalis numato galimybę pačiai institucijai pagal kompetenciją kreiptis į Lietuvos radijo ir televizijos komisiją su motyvuotu prašymu atlikti tyrimą, priimti sprendimą ir taikyti objektyviai būtinas poveikio priemones neskelbtinos informacijos paskelbimo ir (ar) skleidimo atveju.

12 KLAUSIMAS. Kokių konkrečiai valstybės institucijų dėmesį atkreipia Generalinė prokuratūra (išvardinkite tas institucijas abėcėlės tvarka).
Vieta atsakymui:

13 KLAUSIMAS. Apie kokius panašius atvejus kalbama prokuratūros pranešime (pateikite bent dešimt tokių atvejų pavyzdžių susipažinimui).
Vieta atsakymui:

Iš anksto dėkojame už labai operatyvius ir ypač išsamius bei konstruktyvius atsakymus. Sėkmės naujuose 2023-iuose metuose, ginant valstybę nuo vasalų ir kolaborantų!

Pagarbiai,
ekspertai.eu

P. S. 14 KLAUSIMAS. Kaip sekasi ikiteisminis tyrimas dėl prezidento Valdo Adamkaus įkurto slaptojo kankinimų (dar kitaip vadinamo CŽV) kalėjimo? Kada planuojate perduoti bylą teismui? Papasakokite plačiau, su kokiais rūpesčiais susiduriate ilgus metus vykstančio tyrimo metu, kad niekaip negalite jo užbaigti?
Vieta atsakymui:

Keli susiję:

Teisėja Sigita Fomičiova aiškinsis dėl ministrės Ewelinos Dobrowolskos kuklumo

Tikslinamasi, ar Dobrowolska pateiks informaciją dėl Adamkaus kalėjimo

Generalinė prokurorė Grunskienė atkreipė dėmesį į pavojingą informaciją, tačiau nieko nesukonkretino