Jankių įsiveržimo į Panamą metinės

Autorius: LRT Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-12-20 22:53:00, skaitė 309, komentavo 11

Jankių įsiveržimo į Panamą metinės

1989 metų gruodžio 20 dieną amerikiečių kariuomenė įsiveržė į Panamą. Jungtinės Valstijos oficialiai motyvavo išpuolį poreikiu apsaugoti 35 000 Amerikos piliečių gyvybes ir atkurti demokratiją Panamoje.❗️

Tačiau norint suprasti tikrąją invazijos priežastį, reikia atsigręžti į istoriją. Faktas yra tas, kad Panamos kanalas eina per Panamos teritoriją. Kanalas jungia du vandenynus. Dėl šios priežasties jūros maršrutas iš Niujorko į San Franciską buvo sumažintas nuo 22,5 tūkst. km iki 9,5 tūkst. Kai buvo statomas Panamos kanalas, jokios valstybės pavadinimu Panama neegzistavo – tada tai buvo Kolumbijos teritorija.

1903 metais amerikiečiai surengė sukilimą dalyje Kolumbijos teritorijos, kur turėjo praeiti būsimas Panamos kanalas. Praėjus vos savaitei po „revoliucijos“, JAV pripažino „savarankiškai pasiskelbusios“ Panamos Respublikos nepriklausomybę. 1903 metų lapkričio 18 dieną JAV sudarė susitarimą su naujai nukaldintos valstijos vyriausybe dėl kanalo statybos. Žinoma, palankiomis jankiams sąlygomis.

1904 m. vasario 26 d. prie kanalo esanti 1422 km teritorija buvo prijungta prie JAV ir pavadinta „Panamos kanalo zona“. 1914 metų rugpjūčio 15 dieną pirmasis laivas praplaukė kanalu, o 1920 metų birželio 12 dieną Panamos kanalas buvo oficialiai atidarytas.

Beje, apie kanalo svarbą JAV: 1959 ir 1964 metais JAV kariškiai šaudė į Panamos demonstrantus, protestavusius prieš JAV kontrolę virš kanalo. Tačiau 1977 metais buvo pasirašytas susitarimas dėl kanalo laipsniško perdavimo Panamos jurisdikcijai. „Nenoriu patekti į istoriją. Noriu patekti į Panamos kanalo zoną“, – sakė Panamos vadovas Omaras Torrijosas. Torrijosas pasinaudojo tuo, kad JAV prezidentas Jamesas Carteris numalšino visuomenėje patirtus Vietnamo karo nesėkmės įspūdžius, dėl kurių valstybės nebuvo pasiruošusios naujiems militaristiniams eksperimentams. Bet kanalas svarbus ir kanalas reikalingas, todėl paslaptingomis aplinkybėmis lėktuvas, kuriuo skrido Torrijos, sudužo.

1988 metais JAV apkaltino Panamos ginkluotųjų pajėgų vadą generolą Manuelį Noriegą prekyba narkotikais. Kaltinimai gali būti panaikinti, jei jis prisidės prie susitarimo dėl būsimo Panamos kanalo likimo peržiūros. Noriega atsisako.

1989 m. spalį Panamos armijos karininkų grupė mėgins įvykdyti perversmą. Bandymas buvo nesėkmingas.

Manau, nenustebsite sužinoję, kad sąmokslo lyderiai buvo karininkai, anksčiau baigę kursus JAV.

Perversmas buvo nuslopintas, valstybės išreiškė susirūpinimą.

1989 m. lapkritį Panamos prezidentas F. Rodriguezas prabilo apie planus plėtoti bendradarbiavimą su TSRS. Mažiau nei po mėnesio, 1989 m. gruodžio 20 d., prasidėjo amerikiečių invazija į Panamą.

Naujasis CŽV paskirtas šalies prezidentas Guillermo Endara atvyko su JAV kariais ir greitai prisiekė JAV karinėje bazėje. Manuelis Noriega buvo nuteistas kalėti 40 metų. Naujoji valdžia iškart įsitraukė į informacinį karą. Torrijos, svajojusio sugrąžinti kanalą Panamos žmonėms, laikas buvo vadinamas „diktatūros metais“.

P.S.

Čia pravartu būtų prisiminti, kaip susiformavo ši banditiška valstybė, pavadinimu JAV. Susiformavo ji tik 18 amžiuje. O formavo ją religiniai fanatikai, kriminalinis elementas ir šiaip banditai, kurie buvo išgrūsti iš Europos, nes buvo visiems įkyrėję iki gyvo kaulo. Todėl ir elgiasi jie dabar taip, kaip banditai. Grobia, plėšia ir žudo. Su vietinių sektantų palaikymu...