Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 12 15 11:00

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/12/15/ru... 2022-12-16 15:52:00, skaitė 361, komentavo 3

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 12 15 11:00

Alkas.lt yra rekomenduojamas, rusofašisto Lauryno Ragelskio, internetinis šaltinis

 

Politinis strateginis lygmuo

Du JAV įstatymų leidėjai, vadovaujantys nepriklausomai JAV vyriausybės žmogaus teisių priežiūros institucijai, pristatė rezoliuciją, kurioje prezidentas Džo Baidenas raginamas pašalinti Rusiją iš Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos.

Dviejų partijų Helsinkio komisija, kuri spalio mėnesį paragino JAV valstybės sekretorių Antonį Blinkeną protestuoti prieš Rusijos kaip nuolatinės Saugumo Tarybos narės statusą, nori, kad Kongresas argumentuotų, kad Rusijos karas pažeidė „Jungtinių Tautų tikslus ir principus“, ir prašo JAV vyriausybinių agentūrų imtis priemonių apriboti Rusijos privilegijas Jungtinėse Tautose, nors administracijai suteikia tam tikrą laisvę spręsti, kaip ji galėtų veikti.

Na pagaliau. Suprantame, kad kol kas tai skamba kaip utopija, bet kažkas turi žengti pirmą žingsnį.

Ukrainos Aukščiausioji Rada patvirtino visas reformas ir rekomendacijas, kurių reikia prieš derybas dėl stojimo į ES.

Europos Komisija birželio mėnesį suteikė Ukrainai šalies kandidatės statusą su sąlyga, kad Kijevas imsis kelių siūlomų teisėkūros ir politikos priemonių. Viena jų – priimti teisės aktus dėl Konstitucinio Teismo teisėjų atrankos proceso, stiprinti kovą su korupcija, suderinti žiniasklaidos reguliavimą su ES standartais ir apsaugoti tautines mažumas.

„Galime drąsiai teigti, kad Aukščiausioji Rada atliko savo darbo dalį ir priėmė visus būtinus sisteminius įstatymų projektus, kuriais įgyvendinamos Europos Komisijos rekomendacijos“, – skelbiama Rados pirmininko Ruslano Stefančiuko pareiškime.

Rusijos naftos eksportas prieš G7 kainų ribojimą lapkritį padidėjo, tačiau dėl mažesnių pasaulinių kainų Maskvos pajamos sumažėjo 700 mln. dolerių – iki 15,8 mlrd. dolerių. Energetikos priežiūros institucija tikisi, kad dėl kainų apribojimo kitais metais Rusijos naftos gavyba sumažės 1,4 mln. barelių per dieną.

Ištekliais turtingiausia pasaulio valstybė, galinti kiekvieną šalies pilietį padaryti turtingesniu už 99 procentus viso pasaulio žmonių, iš jo daro karo mėsos faršą, stumia į skurdą ir neviltį. Tokia jau pagrindinė režimo sąlyga ir filosofija: skurdas ir tamsa – geriausi vergo valdymo įrankiai.

Ukrainoje temperatūrai ir toliau krentant iki -10 laipsnių Celsijaus, Tarptautinės migracijos organizacijos (TMO) duomenimis, tik septyni procentai ukrainiečių palieka šalį. TMO misijos Ukrainoje vadovė An Nguen teigia, kad 18 mln. žmonių – 40 proc. visų Ukrainos gyventojų – reikia skubios humanitarinės pagalbos.

43 proc. namų ūkių savo santaupas panaudojo išgyvenimui. Dar 63 proc. normuoja dujų, elektros energijos ir kietojo kuro naudojimą. Daugiau kaip 5 mln. žmonių, kurie buvo perkelti Ukrainoje ar už jos ribų, gruodžio mėnesį, nepaisant šalčių, grįžo namo. Kovo mėnesį Charkove gyveno 700 000 žmonių, o dabar jų yra daugiau kaip 1,1 mln. Žmonės grįžta į karo nuniokotus ir jo purtomus miestus, nes yra pasiryžę juose gyventi ir tvarkytis.

Nemažai Lietuvoje gyvenančių karo pabėgėlių pragyvenimui leidžia paskutinius už kilnojamąjį ar nekilnojamąjį turtą gautas lėšas. Daugelis nebeturi kur sugrįžti. Būkime atidūs ir jautrūs jų atžvilgiu.

Romos Popiežius Pranciškus paragino žmones šiemet mažiau išleisti Kalėdų šventėms ir dovanoms, o likusius pinigus nusiųsti ukrainiečiams, kad jie galėtų išgyventi badą ir žiemos šaltį.

„Broliai ir seserys, sakau jums, Ukrainoje tiek daug kančių, tiek daug, tiek daug…“, – kalbėjo pontifikas.

„Gražu švęsti Kalėdas, bet sumažinkime kalėdinių išlaidų lygį. Pasidarykime kuklesnes Kalėdas, su kuklesnėmis dovanomis, o tai, ką sutaupysime, siųskime Ukrainos žmonėms, kuriems to reikia“, – sakė jis, sukeldamas ovacijas klausytojų salėje.

„Nepamirškime. Kalėdos – taip. Ramybė su Viešpačiu – taip. Tačiau su ukrainiečiais mūsų širdyse. Padarykime jiems šį konkretų gestą“.

Telaimina Dievas Ukrainą, o mes padėkime tą padaryti, kaip kas mokame ir galime.

Vengrija atsisakė pretenzijų dėl ES paskolos Kijevui, po to, kai ES iš dalies įšaldė finansinę paramą Vengrijai. Vakar Europos Parlamentas antruoju svarstymu, be papildomo balsavimo ar diskusijų, priėmė sprendimą 2023 m. Ukrainai suteikti 18 mlrd. eurų nepaprastąją makrofinansinę pagalbą.

2023 m. Paskolos grąžinimo terminas – 10 metų su galimybe jį pratęsti, o paskolos garantijos bus mokamos iš Europos Sąjungos biudžeto rezervų.

Parama Ukrainai, įskaitant sankcijas Rusijai, bus teikiama ir stiprinama tol, kol prezidentas Vladimiras Putinas tęs karą prieš Kijevą, pareiškė Vokietijos kancleris Olafas Šolcas.

JAV valstybės departamentas reagavo į Kremliaus atsisakymą išvesti savo karius Kalėdoms, tai anksčiau Maskvai buvo pasiūlęs Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Kiekvieną kartą į Ukrainos raginimą siekti teisingos taikos rusai atsakydavo dar didesne eskalacija ir labai aiškiai pripažindavo, kad Rusija nėra nusiteikusi konstruktyviam dialogui“, – sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Praisas.

„Mes reikalaujame, kad Rusija būtų atskaitinga, o NATO gynybos ir atgrasymo pajėgumai – tai strategija, kurią ketiname ir toliau įgyvendinti.“

N. Praisas pridūrė, kad Vašingtonas taip pat toliau teiks karinę pagalbą Ukrainai. Tarp naujausių siuntų – oro gynybos sistemos „Patriot“.

Kremlius labai jautriai sureagavo į JAV priešraketinės gynybos sistemų „Patriot“ galimą tiekimą Ukrainai, nes anksčiau buvo skelbęs, kad tai raudona linija, kurios peržengti nevalia.

Kremliaus teigimu, tai būtų teisėtas Rusijos atakų prieš Ukrainą taikinys, jei Jungtinės Valstijos pristatytų jas Ukrainai.

Cha. Tarsi gali būti kitaip. Du kart cha cha – raudona linija peržengiama ir ką Kremlius? Ogi nieko. Inkščia ir gąsdina.

Pirmomis karo dienomis mes garsiai sakėme, kad Ukrainai būtina suteikti oro gynybos sistemas, sunkiąją ginkluotę, artileriją, uždengti dangų – ir buvome vadinami bepročiais karo kurstytojais.

Mat didieji kabinetiniai „strategai“ posėdžiavo virpančiais keliais ir prakaituojančiais delniukais. Ir tada, ir dabar yra aišku, kad Kremlius gerbia ir bijo tik jėgą. Kuo greičiau, kuo stipriau gaus į dantis – tuo greičiau baigsis karas.

Po paliaubų Vakaruose ir mūsuose bus apsiputojus pliurpiama – „reikėjo iškart jiems vožt – būtume išvengę daugybės aukų“.

Vakar laikraštis „New York Post“ išplatino propagandinį Rusijos gynybos ministerijos filmuką apie naujos branduolinės raketos „Yars“ montavimą Kozelsko karinio komplekso bunkeryje Kalugos srityje.

Paskelbta, kad Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas ruošia galingą branduolinę raketą, kuri galėtų pasiekti Jungtines Valstijas ir Didžiąją Britaniją. Esą tarpžemyninės balistinės raketos nuotolis – 7500 mylių. „Yars“ yra raketų sistemos „Topol-M“ modifikacija, kuri pirmą kartą buvo išbandyta 2009 m.

„Rusijos propagandistai tvirtina, kad „Yars“ raketa yra 12 kartų galingesnė už amerikiečių bombą, sunaikinusią Hirosimą.“ Rusijos raketinių pajėgų vadas pulkininkas Aleksejus Sokolovas teigia, kad naujausios pratybos turėjo būti signalas Vakarams, nes tiek JAV, tiek Europa yra šios raketos veikimo zonoje.

Jei Semui nesusuks vidurių, „Patriot“ pasieks Ukrainą laiku.

CNN paskelbė Donecko milicijos vado Aleksandro Chodakovskio kreipimąsi per Rusijos valstybinę televiziją, raginant greičiau panaudoti branduolinius ginklus, nes Rusija nebeturi pakankamai išteklių karui Ukrainoje laimėti.

Vienintelis likęs pranašumas – branduoliniai ginklai. Iš pirmo žvilgsnio – tai klikbaitinio užribinio personažo kliedesiai. Tačiau būtent tokie pareiškimai ir yra skirti Vakarams gąsdinti.

Tikėkimės, kad kabinetų pilotai jau įgijo imunitetą šioms Kremliaus kaliausių žinutėms.

Baltarusijoje nusileido Rusijos karinių oro pajėgų lėktuvas A-50U, naudojamas raketoms nukreipti. Keturi tokie lėktuvai Baltarusijoje buvo nuo pirmųjų karo dienų. Ankstyvojo perspėjimo orlaivis gali būti naudojamas oro ir antžeminiams taikiniams aptikti ir sekti, valdyti naikintuvus ir smogiamuosius orlaivius, nukreipiant juos į oro, sausumos ir jūros taikinius, ir atlikti oro pajėgų vadavietės funkciją.

Turkija tęs derybas su Rusija ir Ukraina, kad būtų nutrauktas vykstantis karas, pareiškė prezidentas Redžepas Tajipas Erdoganas. „Kartu su susitarimu dėl grūdų ir apsikeitimu kaliniais tapome liudininkais, kad kelias į taiką gali būti nutiestas, jei diplomatijai bus suteikta galimybė“, – sakė Turkijos valdovas.

Tą kelią Erdoganas tiesia jau dešimtas mėnuo, karas, bet regione didėja Turkijos galia ir įtaka.

2023 m. Vokietijai prognozuojama recesija greičiausiai bus švelnesnė, nei manyta iki šiol. Tikimasi, kad kitais metais ekonomikos produkcijos augimas susitrauks tik 0,1 %, pranešė Miunchene įsikūręs institutas, palyginti su iš pradžių jų numatytu 0,3 % susitraukimu.

Tai lėmė po kelis mėnesius trukusio staigaus infliacijos didėjimo sulėtėjęs jos augimas. Lapkričio mėnesį infliacija sudarė 10 %, o prieš mėnesį buvo 10,4 %. 2022 m. bendra infliacija buvo 7,8 %, o 2023 m. ji greičiausiai sumažės iki 6,4 %, nes įsigaliojo vyriausybės priemonės energijos kainoms stabilizuoti.

Nepaisant kylančių kainų, Vokietijos gamybos sektoriaus prekių paklausa išlieka labai didelė, o tai didelė paspirtis ekonomikai. Šie rodikliai labai svarbūs tiek Lietuvai, tiek visai Europos Sąjungai, kovojančiai su bendra infliacija ir energetikos krize. Lietuvoje infliacija lapkričio mėnesį buvo 22,9 procento.

Operacinis lygmuo

Be esminių pakitimų.

„Opozicinė“ Kremliaus žiniasklaida skelbia, kad Rusijos armija esą perėmė iniciatyvą beveik visoje fronto linijoje, „Wagner“ padaliniai įžengė į Bachmuto gyvenamuosius rajonus, o į rytus nuo miesto esanti pramoninė zona beveik visiškai užimta.

Rusijos karinės pajėgos siekia apsupti mieste įsitvirtinusius ukrainiečius. Bachmuto mūšiai vadinami „Bachmuto mėsmale“, nes čia abi pusės patiria daugiausia nuostolių. Teigiama, kad rusų pajėgos baigia apsupti ir Avdijevką.

Šią informaciją reikia vertinti labai atsargiai. Taip, įnirtingi mūšiai dėl Bachmuto vyksta. Čia milžiniškus nuostolius patiria puolančioji rusų armija. Būtent dėl okupantų karinių dalių išsekinimo ukrainiečiai ir laikosi aktyvios gynybos taktikos, nes paties beveik sugriauto miesto gynyba neturi jokios prasmės.

Tuo tarpu driskių ordos per kalnus lavonų čia veržiasi vien tam, kad koks nors žioplys su antpečiais genštabe džiugiai raportuotų, kad miestas užimtas.

Ta pati sveiku protu nepaaiškinama taktika „liuboi cenoi“ (bet kokia kaina) užimti vietovę, buvo taikoma šturmuojant Lysyčianską ir Severodonecką.

Ukrainos kariuomenė nemeta savo karių į mėsmales ir koncentruoja pajėgas kitai didelei karinei operacijai, galbūt, proveržiui Zaporožės srityje. Pastaruoju metu čia stebimas intensyvus HIMARS „darbas“.

Manoma, kad Rusijos armija sausį gali pradėti didelį puolimą Donecke vakarų kryptimi, siekiant užimti visą Donecko sritį. Taip pat Kremliaus planuose išlieka puolimas Kijevo kryptimi.

Abi puolimo operacijas lengva planuoti ant žemėlapio, tačiau tikrovėje jas įgyvendinti bus labai sudėtinga.

Taktinis lygmuo

„Antroji armija pasaulyje“ ir toliau šimtais lavonų beviltiškai puola Bachmuto ir Avdijevkos kryptimis.

Stengiamasi pagerinti taktinę padėtį Kupjansko, Lymano ir Zaporožės apylinkėse.

Per pastarąją parą ukrainiečių kariai atrėmė visas rusų okupantų atakas Donecko srityje.

Agresorius surengė 31 oro ir 8 raketų smūgius Donecko srities civilinei infrastruktūrai, taip pat 61 atakas iš salvinių ugnies sistemų.

Okupantai Chersono srities Oleški miesto vilų teritorijose, Konkos bei Čaikos upių pakrantėse rausia gynybinius įtvirtinimus.

Per praėjusią parą Ukrainos aviacija sudavė 13 smūgių į priešo personalo, ginklų ir karinės technikos koncentracijos vietas ir 5 smūgius į priešlėktuvinių raketinių kompleksų pozicijas.

Ukrainos raketinių pajėgų ir artilerijos daliniai smogė 2 driskių kontrolės punktams, 8 gyvosios jėgos telkiniams ir degalų sandėliui.

Nuotrauka: RF oficialių institucijų teigimu, sprogimas šiąnakt didžiausioje naftos perdirbimo „Angarsko naftos chemijos įmonėje“ įvyko dėl susikaupusių dujų. Na, ką galime pasakyti? Prisibezdėjus rūkyti tikrai pavojinga.

 

RUSIJOS IR BALTARUSIJOS INVAZIJA. SITUACIJOS APŽVALGA 2022 12 15 / 11:00

Politinis strateginis lygmuo

Du JAV įstatymų…

Posted by Aurimas Navys on Thursday, December 15, 2022

Dėkojame mūsų skaitytojams ir sekėjams bei rėmėjams. Tik Jūsų, mielieji, dėka, esame nepriklausomi ir galime sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis (be jokių įsipareigojimų).

Atskirai sakome ačiū: UAB „RCS LT“, Silvijai T., Sauliui G. ir Lietuvos aludarių gildijai.

2022 10 01 – 12 31 kasdienės apžvalgos yra projekto „Aštuonkojis“ dalis. Projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624