Britaškė moko Okrainos teisėjus

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-12-15 22:55:00, skaitė 271, komentavo 10

Britaškė moko Okrainos teisėjus

Kaip rašo BBC:

 

JK moko Ukrainos teisėjus nagrinėti Rusijos karo nusikaltimų bylas.

 

90 Ukrainos teisėjų grupė JK bus apmokyta, kad išmoktų nagrinėti karo nusikaltimų bylas, praneša „Sky News“. Apie tai televizijos kanalo eteryje kalbėjo naujoji Didžiosios Britanijos generalinė prokurorė Victoria Prentice. Pasak jos, tai padės svinoreicho teismams patraukti baudžiamojon atsakomybėn Rusijos kariuomenę, apkaltintą precedento neturinčiais karo nusikaltimais Okrainoje.

 

Okrainos teisėjų mokymams vadovauja seras Howardas Morrisonas, britų teisėjas, dirbęs tarptautiniuose Jugoslavijos ir Ruandos baudžiamuosiuose tribunoluose. Tikimasi, kad didžiąją dalį procesų dėl karo nusikaltimų, įvykdytų per Rusijos agresiją Okrainoje, surengs Okrainos teisėjai.

 

Šiuo metu Okrainoje panašiose bylose nuteisti 14 Rusijos karių, tačiau iš viso per karą jau užfiksuota daugiau nei 43 tūkstančiai karo nusikaltimų.

 

Jau keletą mėnesių Okrainos valdžia bando pasitelkti tarptautinę paramą specialiam tarptautiniam tribunolui, kuris patrauktų baudžiamojon atsakomybėn Rusijos pareigūnus, kurie išprovokavo ir palaikė agresiją prieš Okrainą.

 

Šią Kijevo iniciatyvą palaikė Europos Komisijos vadovas, tačiau iki šiol JK nebuvo išreiškusi aktyvios paramos tokio tribunolo kūrimui. "Esu tikra, kad tarptautinė bendruomenė norės pamatyti momentą, kai bus įvykdytas teisingumas, ir aiškiai jį pamatyti. Kol kas nežinome, kokia forma tai įvyks. Svarstomi visi galimi variantai", – tokią galimybę komentavo Viktorija Prentice. Howardas Morrisonas yra dar optimistiškesnis. "Kai dirbau ICT [buvusios Jugoslavijos tribunole], man buvo pasakyta, kad Miloševičius, Karadžičius ar Mladičius niekada nebus teisiami. Galų gale mes nuteisėme visus tris", - prisimena jis. „Niekada nežinai, kuria kryptimi pūs politinis vėjas ateityje, – pažymi teisėjas. – Procesas gali būti itin lėtas ir užtrukti, tačiau negalime visiškai atmesti galimybės, kad vieną dieną dalyvaus aukšto rango Rusijos pareigūnai ir vadovybės atstovai, kurie stos prieš tarptautinį tribunolą „c)

 

 

P.S.

 

Pradėsiu nuo to, kad tai dar vienas būdas sumažinti biudžeto pinigus, t. y. Juos „įsisąvinti“. Ir tam tikra britų loferių grupė gaus galimybę gana ilgą laiką gauti tinkamas ir stabilias pajamas, taip pat reguliariai patekti į naujienas.

 

Antra: vyksta konkurencija su JAV dėl smurtinės veiklos imitavimo.

 

Na, trečia: pelėdos traukimo ant gaublio čempionatas. Tribunolo nebus. Nes laimėtojai nėra teisiami. Ir visi tai žino.