Vokietija apgaudinėja „vieningą” Europos sąjungą

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/voki... 2022-12-12 23:09:00, skaitė 163, komentavo 1

Vokietija apgaudinėja „vieningą” Europos sąjungą

Vokietija ir toliau perka rusiškas suskystintas gamtines dujas (SGD), dalis jų patenka į Vokietiją. Apie tai penktadienį savo interneto svetainėje paskelbė televizijos kanalas ZDF , remdamasis Kylyje esančio Pasaulio ekonomikos instituto (IfW) duomenimis.

„Federalinė vyriausybė pasakė, kad nori apsieiti be rusiškų dujų. Iš tikrųjų suskystintos gamtinės dujos ir toliau teka iš Rusijos į Vokietiją”, – rašoma straipsnyje.

Pasak IfW viceprezidento Stefano Kutso, Europos statistika neatspindi, kad VFR perka SGD iš Rusijos, nes jos eina per Belgiją. Tačiau apimtys palyginti nedidelės – apie 6% viso Vokietijos dujų poreikio. Kaip anksčiau skelbė laikraštis „Handelsblatt“  , remdamasis analitinę bendrovę „Icis“, Europos šalys nuo metų pradžios rusiškų suskystintų dujų importą padidino daugiau nei 20 proc. „Palyginti su praėjusiais metais, ES, kaip ir JK, iš Rusijos nupirko beveik 21% daugiau SGD“, – teigiama straipsnyje. „Šiuo metu iš Rusijos tiekiama apie 13% visų SGD kiekių Europoje ir šie kiekiai stipriai auga“, – sakė Icis atstovas Andreasas Schroederis.

Atsižvelgiant į tai, kad vamzdynais į ES tiekiama vis mažiau rusiškų dujų, kitąmet ekspertas tikisi pasaulinėje SGD rinkoje deficito. Jo prognozėmis toks deficitas gali siekti apie 10 mlrd. kubinių metrų. m.

Kiek kitokią statistiką lapkričio pabaigoje pateikė Financial Times . Leidinio teigimu, Europos šalys sausio–spalio mėnesiais padidino rusiškų suskystintų gamtinių dujų importą 42%, lyginant su tuo pačiu 2021 metų laikotarpiu. Leidinys pažymėjo, kad iš Rusijos tiektų SGD kiekis per pirmuosius 2022 metų 10 mėnesių siekė rekordinį 17,8 mlrd. kubinių metrų. m.

Dabar „Nord Streams“ dujos neteka – dvi NS-1 linijos ir viena NS-2 linijos buvo pažeistos dėl sabotažo. Tuo pačiu metu „Nord Stream 2“ niekada nebuvo pradėtas eksploatuoti.

„Siekdama visiškos energetinės nepriklausomybės nuo rusiškų dujų, reaguodama į Rusijos energetinį šantažą Europoje bei sukeltą karą Ukrainoje, Lietuva visiškai atsisakė rusiškų dujų”,- rašė LRT

Prezidentas Gitanas Nausėda balandžio mėnesį tviteryje nurodė, kad prieš daugelį metų priimtas Lietuvos sprendimas „leidžia mums be skausmo nutraukti energetinius ryšius su agresoriumi“.

„Jei mes tai galime, likusi Europa taip pat!“ – rašė prezidentas.

BV inf.