Švedų politologas: Švedija turi pasakyti “ne” pabėgėliams

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://sauksmas.lt/svedu-polit... 2016-01-06 19:28:40, skaitė 2603, komentavo 0

Švedų politologas: Švedija turi pasakyti “ne” pabėgėliams

Na ir kas galėjo paliegusioje nuo tolerancijos Europoje dar prieš pusmetį pagalvoti, kad švedų politologas, dėstantis Lundo ir Linnaeus universitetuose, tas liberalizmo ir visokių tolerancijų guru, gyvenantis pačioje tolerantiškiausioje ES valstybėje Švedijoje, priimančioje daugiausiais pabėgėlių (lyginant su gyventojų skaičiumi joje), atviru laišku, pavadintu – „Švedija turi būti pajėgti pasakyti ne pabėgėliams“, kreipsis į visuomenę, ragindamas stabdyti „pabėgėlių“ srautą?

Nors sausio 4 dieną Švedija ir įvedė pasienio pasų kontrolę, šis praeitų metų gruodžio 18 dieną Švedų laikraštyje „EUobserver“ paskelbtas atviras švedų politologo  laiškas, buvo ženkliu reiškiniu, tuojau pat sukėlusiu liberalų širšalyne didelį sąmyšį ir diskusijas. Įvyko tiesiog protu nesuvokiamas dalykas. Liberalas pareikalavo sustabdyti pabėgėlių srautą. 

„Man 33 metai ir aš gyenu Landskrona mieste pietų Švedijoje, 45 kilometrai į šiaurę nuo Malme. Landskrona priėmė daugiausiais migrantų ir pabėgėlių“,- rašo atviro laiško autorius.

„Landskronoje, jau nevyksta karšti ginčai apie segreguotas mokyklas ir būstą, nes integracinis procesas – kuris realiai – tai greičiau separacijos procesas – dabar eina į pabaigą. Nei aš, nei mano vaikai niekada negyvenome nei vienos dienos vieningoje visuomenėje. Ką mes dabar matome Landskronoje ir kituose Švedijos miestuose yra pripažinta paralelinė visuomenė, kuri atsirado paraleliai tradicinei švedų visuomenei, su segreguotais pliažais, maisto parduotuvėmis, restoranais ir sporto renginiais. Trumpai kalbant, aš gyvenu segreguotoje visuomenėje…“

Autoriaus nuomone, karalystės politika paralyžiuota, bet pagrindinė problema tame, kad net pats kylančių problemų aptarimas priešingų integracijos ir tolerancijos idealams yra tabu. Daugelį dešimtmečių valstybė vykdo migrantų atžvilgiu tą pačią politiką, nekreipdama dėmesio į tai, kad vidaus ir išorės aplinkybės pasikeitė.

Vien per paskutinį dešimtmetį švietimo sistema, palikta savieigai, pasikeitė nepažįstamai ir žymi dalis dabartinių mokinių yra prarasta karta.

„Pažangūs mokiniai, kurie dažniausiai yra etniniai švedai, pereina į mokyklas Landskrono priemiesčiuose, tuo tarpu kai blogai besimokantys emigrantų vaikai lieka mieste.“, – rašo Persson

Dauguma Švedijos miestų, politologo nuomone, jau išsėmė savo galimos integracijos galimybę, o likę, matomai, išsems ją per dabartinį migrantų antplūdį. Švedai neturi daugiau atverti savo širdžių, o turi „įjungti smegenis“.

„Šiandien švedų politikas nieko negali pasakyti 20-mečiui imigrantui bedarbiui, net neturinčiam vidurinio mokslo atestato, ką šiam veikti gyvenime“.- pažymi autorius

„Protaujantys švedai jau senai suprato, kad atotrūkis tarp darbo rinkos poreikio ir to, ką gali pasiūlyti dauguma migrantų/pabėgėlių tik augs greitėjant globalizacijai ir augant konkurencijai iš Azijos pusės.“

Nejaugi švedams pagaliau „dašuto“? Nejaugi jie ima suprasti, kad jiems sionistų gudriai pakištas liberalizmas yra nuodas jų tautai ir valstybei? Duok dieve jiems pasveikti, kaip ir mums, lietuviams, nuolatos tuo brūdu sargdinamiems neatgulti.

Algimantas Lebionka

Šauksmas