Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 11 27 11:30

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/11/27/ru... 2022-11-28 15:55:00, skaitė 300, komentavo 3

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 11 27 11:30

Alkas.lt yra rekomenduojamas, rusofašisto Lauryno Ragelskio, internetinis šaltinis

 

Politinis strateginis lygmuo

Minint 90-ąsias Holodomoro pradžios metines, Europos vadovai pažadėjo paramą Ukrainai. „Rusija sumokės už sovietmečio badą, per kurį 1932-33 m. žiemą mirė milijonai ukrainiečių ir atsakys už šiandienos nusikaltimus“, – pareiškė Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas.

Ukrainos misijos prie JT nuolatinis atstovas Sergejus Kyslyčia pagerbdamas Holodomoro aukas teigė, kad Ukrainos patirtos kančios dėl Rusijos agresijos yra „nepasveriamos“. Ambasadorius pridūrė, kad Rusijos agresija „tik stiprina mūsų tautą“.

Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola Holodomoro metinių proga išreiškė paramą Ukrainai. Ji prilygino dabartinį karą Ukrainoje ir prieš 90 metų vykusį badą sakydama, kad „ukrainiečiai vėl kovoja, kad išsaugotų savo gyvybes“.

Holodomoro ir šiandieninė ukrainiečių tautos genocido sąšauka neatsitiktinė. Tai tos pačios teroristinės, imperialistinės Rusijos agresijos pasekmė. Mes nuolat pabrėžame, jog norėdami ateityje išvengti panašių tragedijų, privalome galutinai ir negrįžtamai demontuoti visą nusikalstamą Kremliaus režimą.

FSB, GRU, SVR, „Jedinaja Rosija“ politikus, „žurnalistus“, visus, kurie prisidėjo prie karo nusikaltimų privalo būti ne tik pasmerkti, bet ir nuteisti. Taip, kaip fašistinės Vokietijos nacių nusikaltėliai.

Jei to nepadarysime dabar ir pasitenkinsime tik Putino rokiruote, tai prilygs Hitlerio pakeitimu Gebelsu ar Himleriu, paliekant funkcionuoti visą nusikalstamą represinę, propagandinę mašiną.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija paragino tarptautinius partnerius „atkurti istorinį teisingumą ir pripažinti Holodomorą ukrainiečių tautos genocidu“.

Šiuo metu badmetį genocidu pripažįsta Australija, Brazilija, Čekija, Ekvadoras, Gruzija, Estija, Kanada, Kolumbija, Latvija, Lietuva, Meksika, Paragvajus, Peru, Lenkija, Portugalija, JAV, Vatikanas ir Vengrija.

Vokietijos kancleris Olafas Šolcas pažymėjo Holodomorą, arba Didįjį badmetį, vesdamas paraleles su karo Ukrainoje poveikiu pasaulio rinkoms.

„Šiandien mes vieningai teigiame, kad badas niekada daugiau neturi būti naudojamas kaip ginklas“, – sakė O. Šolcas vaizdo pranešime. „Todėl negalime taikstytis su tuo, ką matome: didžiausia per daugelį metų pasauline maisto krize, kurios pasekmės milijonams žmonių – nuo Afganistano iki Madagaskaro, nuo Sahelio iki Afrikos Kyšulio – yra siaubingos.“

Zelenskis surengė aukščiausiojo lygio susitikimą maisto saugos ir eksporto klausimais „Grūdai iš Ukrainos“. Į susitikimą, skirtą maisto saugumui ir žemės ūkio gaminių eksportui, atvyko Lietuvos, Lenkijos ir Belgijos premjerai – Ingrida Šimonytė, Mateušas Moravieckis ir Aleksandras De Kro bei Vengrijos prezidentė Katalin Novak.

Prancūzijos prezidentas Emanuelis Makronas ir Europos Komisijos vadovė Ursula fon der Lejen pasakė kalbas, kurios buvo rodomos per vaizdo įrašą.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas palankiai įvertino Turkijos ir JT veiklą, tęsiant Juodosios jūros grūdų susitarimą. Aukščiausiojo lygio susitikime „Grūdai iš Ukrainos“ Stoltenbergas džiaugėsi, jog šiuo metu iš Ukrainos uostų gabenamas maistas, grūdai ir trąšos pažeidžiamiems žmonėms.

Stoltenbergas taip pat kalbėjo apie „siaubingą“ Holodomoro tragediją, per kurią prieš 90 metų žuvo milijonai ukrainiečių.

„Šiandien Rusija naudoja badą kaip karo prieš Ukrainą ginklą, siekdama sukelti susiskaldymą bei tolesnį nestabilumą likusiame pasaulyje“, – sakė Aljanso vadovas.

Zelenskio teigimu, Kijevas iš daugiau kaip 20 šalių bei Europos Sąjungos surinko apie 150 mln. dolerių grūdams eksportuoti į tokias šalis kaip Etiopija, Sudanas, Pietų Sudanas, Somalis ir Jemenas.

M. Moravieckis po susitikimo socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė: „Arba nugalės Ukraina, arba visa Europa bus prarasta. Kartu esame stipresni.“

Pinga ir mažėja prekybos nafta apimtys. G7 grupės šalių ir Europos Sąjungos diplomatai diskutuoja dėl Rusijos naftos kainos apribojimo 65-70 JAV dolerių už barelį, taikant numatytas sankcijas.

Viršutinė riba nelabai daug skiriasi nuo realios kainos, tačiau tai gali būti laikina, sumažėjus pasauliniam naftos vartojimui. Tolesni Covid-19 apribojimai Kinijoje turės įtakos naftos kainoms, nes Pekinas visoje šalyje uždarė miestus. Šis žingsnis gali sumažinti naftos paklausą.

Rusijos užsienio teroro reikalų ministras Sergejus Lavrovas šeštadienį transliuotame dokumentiniame filme pareiškė, kad ukrainiečiai nusipelno draugiškų santykių su broliais slavais ir bus išvaduoti iš neonacių.

„Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas kalba apie kitos laisvos tautos pavergimą ir demokratiškai išrinktos vyriausybės sunaikinimą. Jis yra karo nusikaltimų prieš Ukrainą dalyvis ir turėtų būti teisingai nubaustas tribunolo“, – pareiškė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas.

Kartuvės Lavrovui būtų per švelni bausmė. Išsigimėlis kalėjimo kameroje iki gyvenimo pabaigos turėtų nenutrūkstamai žiūrėti vaizdus apie įvykdytus nusikaltimus ir girdėti žūvančių bei kankinamų žmonių klyksmus.

Neaiškiomis aplinkybėmis mirus Vladimirui Makėjui, Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka naujuoju šalies užsienio reikalų ministru paskyrė savo 18-metį sūnų Nikalojų.

Baltarusijos kolūkio savininkas teigia, jog esant nestabiliai pasaulinės politikos situacijai šaliai reikia naujų veidų, kurie sugebėtų priimti netradicinius sprendimus.

„Norėčiau priminti, kad Gaidaras vadovavo pulkui būdamas 16 metų. Tai buvo laikas, kai žmonės buvo vertinami ne pagal amžių, o pagal gebėjimus“, – priminė Lukašenka, pristatydamas naująjį ministrą žurnalistams. „Dabar viską tvarkysime taip pat. Nesvarbu, kiek jums metų, svarbu, ką galite padaryti savo šaliai“.

Štai kas nutinka kaimyninei valstybei, kai ją ima valdyti būtybė, stovinti ant žemiausios homo sapiens vystymosi pakopos. Beje, Makėjaus mirtis gali ir greičiausiai bus naudinga Kremliui.

Operacinis lygmuo

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos valdyba praneša, jog informacija apie planuojamą invaziją iš Baltarusijos teritorijos yra gandai, dezinformacija, siekiant išprovokuoti Ukrainą.

Nors labai daug „pranešimų“ apie galimas atakas iš oro ir puolimą ant žemės, ši informacija tikslingai skleidžiama Kremliaus čiulptukų.

Dezinformacija siekiama sulaukti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų reakcijos, sukelti paniką tarp Ukrainos gyventojų, pademonstruoti tariamus ukrainiečių ketinimus pulti Baltarusiją. Šiuo metu Baltarusijos teritorijoje nėra smogiamųjų pajėgumų, kurie galėtų atlikti puolamąsias užduotis.

JAV žiniasklaida skelbia, jog 20 iš 30 NATO valstybių narių beveik išnaudojo savo išteklius ginklams Ukrainai tiekti. Tačiau 10 šalių, įskaitant Prancūziją, Vokietiją, Italiją ir Nyderlandus, gali perduoti Ukrainai daugiau ginklų.

Nuo Rusijos invazijos pradžios NATO iš viso jau perdavė Ukrainai ginklų už 40 mlrd. dolerių, kurie yra metinis Prancūzijos gynybos biudžetas. Pripažįstama, jog tokiam amunicijos tiekimo tempui Vakarai nebuvo pasirengę.

Vasarą okupantai į Ukrainos teritoriją paleisdavo apie 40-50 tūkst. užtaisų per dieną, o ukrainiečiai atsakydavo 6-7 tūkst. artilerijos šūvių. Palyginimui, JAV per mėnesį pagamina tik apie 15 000 artilerijos užtaisų.

Nieko baisaus, NATO šalys tikrai nėra likusios plikos ir basos, be ginkluotės ir įrangos. Visuomenės yra ruošiamos ženkliam karinės gamybos didinimui, o tai yra būtina, norint sutriuškinti teroristinę Rusiją.

Taktinis lygmuo

Rusų teroristai pergrupuoja karius, kad sustiprintų karinius dalinius Lymano, Avdijevkos ir Novopavlovkos kryptimis.

Okupantas 3678 kartą šturmavo Kransogorovką Donecko srityje ir, žinoma, 3768 kartą ją užėmė, bet joje vis plevėsuoja Ukrainos vėliava.

Per pastarąją parą Ukrainos gynybos pajėgų daliniai atrėmė okupantų atakas visuose fronto ruožuose.

Priešas smogė 2 raketų smūgius į civilinius objektus Dnepro mieste ir surengė 38 atakas iš salvinių raketų sistemų.

Šios dienos rytas prasidėjo apšaudymais keliuose Ukrainos regionuose. Rusija sudavė raketinį smūgį Kryvoj Rogui Dnepro srityje. Dvi raketos pataikė į transporto infrastruktūros objektą. Oro pavojus taip pat skelbtas Poltavos, Čerkasų, Dnepro, Zaporožės, Kirovogrado ir Lugansko srityse.

Turimais duomenimis, teroristinė Rusijos Federacija nuo šių metų gruodžio 10 d. planuoja pradėti vykdyti dar vieną slaptą mobilizaciją.

Per pastarąją parą Ukrainos artileristai pataikė į 2 okupantų kontrolės punktus, 11 personalo, ginkluotės ir karinės technikos koncentracijos vietų, taip pat į vieną svarbų priešo objektą.

Nuotrauka: pasiduodantys rusų profesionalai keičia pasiduodančius rekrūtus. Žiema, be jokios abejonės, tam daro didelę įtaką.

 

Dėkojame mūsų skaitytojams ir sekėjams bei rėmėjams. Tik Jūsų, mielieji, dėka, esame nepriklausomi ir galime sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis (be jokių įsipareigojimų). Atskirai sakome ačiū: UAB „RCS LT“, Silvijai T. ir Lietuvos aludarių gildijai. 2022 10 01 – 12 31 kasdienės apžvalgos yra projekto „Aštuonkojis“ dalis.

Projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624