Už 495 mln. dolerių Lietuvos politikai iš JAV perka HIMARS sistemas

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/uz-4... 2022-11-10 20:19:00, skaitė 685, komentavo 13

Už 495 mln. dolerių Lietuvos politikai iš JAV perka HIMARS sistemas

Lapkričio 9 dieną JAV Valstybės departamentas patvirtino leidimą Lietuvai įsigyti didelio mobilumo raketines artilerijos sistemas M142 (HIMARS). Sutartis dėl sistemų įsigijimo planuojama pasirašyti iki šių metų pabaigos. Planuojama įsigyti 8 paleidimo įrenginius su kovine ir mokomąja amunicija, kurią sudarys skirtingų tipų ir kovinių charakteristikų valdomų raketų komplektai įskaitant ir 300 km efektyvaus šūvio nuotolio sistemas ATACMS. Taip pat bus įsigyta mokomoji bei sistemų priežiūrai reikalinga įranga, personalo apmokymo bei sistemų įdiegimo ir integravimo į NATO ilgojo nuotolio raketinės gynybos tinklą paslaugos. Preliminari sandorio vertė 495 mln. JAV dolerių. Sutartį įgyvendins JAV įmonė „Lockheed Martin“.

„Tai visiškai naujas ir galingas pajėgumas, kurio Lietuva niekada neturėjo. Lietuvos kariuomenėje šio pajėgumo atsiradimas pakels žvalgybos, elektroninės kovos ir kitus pajėgumus į dar aukštesnį lygį“, – teigia krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Sprendimas priimtas siekiant padėti Lietuvai, kaip NATO narei, stiprinti savo gynybinius pajėgumus. Perkama artilerijos raketų sistema yra suderinama su kitomis Lietuvos kariuomenės naudojamomis technologijomis, todėl nebus problemų ją integruoti į esančius gynybos planus ir taip padidinti atgrasymą. HIMARS sistemų įsigijimas planuojamas ir Latvijos bei Estijos, todėl toks pajėgumas neabejotinai sustiprins ne tik Lietuvos, bet ir viso regiono saugumą.

Parengta pagal KAM inf.