Federalinis teismas nusprendė, kad "dezinformacija" gali būti nusikaltimas

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://thefreethoughtproject.... 2022-11-10 11:17:00, skaitė 239, komentavo 4

Federalinis teismas nusprendė, kad

Kas nuspręs, kas yra dezinformacija, laikys jūsų laisvę savo rankose

(CN) - Naujojo Hampšyro įstatymų leidėjai nepažeidė Konstitucijos, nustatydami, kad tyčiojimasis iš žmonių melagingais pareiškimais yra nusikaltimas, antradienį nusprendė pirmoji apygardos teismas, tačiau vienas teisėjas sakė, kad Aukščiausiajam Teismui laikas panaikinti savo precedentą šioje srityje.

"Ši byla gali tapti priemone Aukščiausiajam Teismui pirmą kartą per daugiau nei 50 metų peržiūrėti nusikalstamo šmeižto doktriną", - sakė Džefris Hantas (Jeffrey Hunt), "Parr Brown" pirmosios pataisos ekspertas iš Solt Leik Sityje, Jutos valstijoje.

Būtent 1964 m. Aukščiausiasis Teismas, nagrinėdamas Naujojo Orleano apygardos prokuroro Džimo Garisono (Jim Garrison) baudžiamąjį persekiojimą dėl žodinio kelių teisėjų užpuolimo, nusprendė, kad šmeižtas gali būti nusikaltimas. Garrisoną 1991 m. Oliverio Stone'o filme "JFK" įkūnijo Kevinas Costneris. Tačiau antradienį JAV apygardos teisėjas O. Rogeriee Thompsonas savo pritariančioje nuomonėje paragino peržiūrėti šią idėją. Tokie įstatymai "negali būti suderinami su mūsų demokratijos idealais - aktyviomis diskusijomis ir nevaržoma žodžio laisve", - teigė O. Tompson.

"Šie įstatymai atsirado nedemokratinėse sistemose, kurios kriminalizavo bet kokią valstybės pareigūnų kritiką", - pridūrė ji. "Man atrodo, kad neatitinka tikrovės teiginys, jog šiais įstatymais nėra selektyviai naudojamasi arba kad šie įstatymai nėra itin jautrūs... piktnaudžiavimui."

Sprendimas priimtas praėjus mažiau nei trims mėnesiams po to, kai Krašto saugumo departamentas išformavo Dezinformacijos valdymo valdybą, kuri nesėkmingai bandė federalizuoti melagingų pareiškimų kontrolę. Šiandien Naujajame Hampšyro Aukščiausiajame Teisme nagrinėjama byla susijusi su internete paskelbtu komentaru prie laikraščio straipsnio. Ekseterio priekabų parke gyvenantis 67 metų Robertas Frezas (Robert Frese) straipsnyje aprašytą policijos pareigūną apkaltino korumpuotumu ir teigė, kad pareigūno dukra yra prostitutė.

Po to, kai jis buvo suimtas už šį komentarą, pagal valstijos įstatymus jis neturėjo teisės į prisiekusiųjų teismą ar teismo paskirtą advokatą. Tačiau galiausiai kaltinimai buvo panaikinti. Savo ruožtu Frese'as ir ACLU pateikė ieškinį, kad būtų panaikintas įstatymas, draudžiantis melagingus pareiškimus, dėl kurių kam nors kyla "vieša neapykanta, panieka ar pasityčiojimas".

Dėl pirmosios pataisos klausimo pirmoji apygarda teigė, kad jai privalomas 1964 m. Aukščiausiojo Teismo precedentas. JAV apygardos teisėjas Džefris Hovardas (Jeffrey Howard) 27 puslapių nutartyje taip pat atmetė ACLU teiginį, kad įstatymas yra nekonstituciškai neaiškus. Įstatymas "suteikia tinkamas gaires teisėsaugos institucijoms", - rašė J. Howardas. "Abejojame, kad protingiems asmenims bus labai sunku objektyviai nustatyti, ar dėl melagingo pareiškimo auka patiria viešą neapykantą, panieką ar pasityčiojimą".

2012 m. Fresas taip pat buvo apkaltintas ir turėjo sumokėti 372 dolerių baudą po to, kai Craigslist'e kažkieno gyvybės koučingo verslą pavadino "apgavyste". Policija teigė, kad nebuvo įrodymų, jog jo teiginiai buvo teisingi, tačiau Naujojo Hampšyro teisingumo departamentas įsikišo po to, kai byla sukėlė vietos atgarsį. Jis teigė, kad net jei teiginiai buvo melagingi, Fresas neturėtų būti persekiojamas, jei tikėjo, kad jie yra teisingi.

Baudžiamieji šmeižto įstatymai susiformavo kaip "žvaigždžių rūmų" proceso prieš Henriko VIII politinius priešus dalis. JAV jie iš pradžių buvo laikomi ne tokia drastiška alternatyva dvikovoms, tačiau jų populiarumas palaipsniui mažėjo dėl Pirmosios pataisos ir galimybės pateikti civilinius ieškinius dėl šmeižto.

Šiandien 13 valstijų vis dar galioja tokie įstatymai: Aidaho, Kanzaso, Luizianos, Mičigano, Minesotos, Naujojo Hampšyro, Naujosios Meksikos, Šiaurės Karolinos, Šiaurės Dakotos, Oklahomos, Jutos, Virdžinijos ir Viskonsino valstijose. Dar keliolikoje valstijų už neapykantos kalbą prieš mažumas numatyta baudžiamoji atsakomybė. Mičigane, Oklahomoje ir Virdžinijoje konkrečiai draudžiama abejoti moters nekaltybe, nors Oklahomoje bauda už moters pavadinimą paleistuve yra tik 25 doleriai.

Naujajame Hampšyre policija gali nuspręsti, ar patraukti asmenį baudžiamojon atsakomybėn už šmeižtą, nedalyvaujant neutraliam teisėjui, o tai, ACLU teigimu, sukuria interesų konfliktą, kai asmuo kaltinamas policijos pažeminimu.

Dažnai kritikuojami baudžiamieji šmeižto įstatymai, nes jie dažnai naudojami politinei opozicijai nutildyti, kaip tai buvo daroma Henriko VIII laikais. Teksaso teisės apžvalgoje atliktas tyrimas parodė, kad beveik pusė tokių baudžiamųjų bylų yra "iš esmės politinės", o kitas tyrimas, kuriame buvo išnagrinėtos 77 bylos 1965-2002 m., parodė, kad 68,8 % bylų buvo susijusios su viešais asmenimis ir visuomenei rūpimais klausimais, o dažniausi skundėjai buvo policininkai ir politikai.

"Sunku suderinti Naujojo Hampšyro statute įtvirtintą įžeidžiančio nusikalstamo šmeižto sąvoką su mūsų šiuolaikine Pirmosios pataisos samprata ir jos griežta politinės kalbos apsauga", - sakė Hantas.

Neseniai Džordžijos valstijoje buvo suimta ir uždaryta į kalėjimą moteris, kuri socialiniame tinkle "Facebook" pasiskundė, kad jos vyras, šerifas, nenupirko gripu sergančiam vaikui "Tylenol". Byla buvo nutraukta, nes Džordžijos baudžiamojo šmeižto įstatymas buvo panaikintas.

ACLU teigimu, baudžiamųjų bylų dėl šmeižto daugėja dėl socialinės žiniasklaidos, nes policijai ir kitiems asmenims lengviau sužinoti, kas juos kritikuoja, - tai Thompson pabrėžė savo sutikime.

"Kai, kaip pastaruoju metu atsitiko šioje šalyje, dažnai atrodo, kad tiesą galima tikėtis, o objektyviai tikslūs faktai atmetami, kad būtų iškeltos alternatyvios versijos, atitinkančios tam tikrą pasakojimą, nustatyti ribą tarp tiesos ir melo - ir dar piktybiško melo - yra itin sudėtinga", - rašė B. Obamos paskirta M. Thompson.

"Nėra lengvai pastebimos ribos tarp to, kas yra nusikalstama, ir to, kas nėra nusikalstama. ... Ir tai kelia nerimą, nes pabrėžia paprastą tiesą, kad nusikalstamą šmeižto įstatymą gali naudoti, ginkluoti asmuo, kuris nesutinka su bet kokia pasakyta kalba."