Šnipinėjimo programinė įranga "neteisėtai" naudojama keturiose ES valstybėse

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.barrons.com/news/s... 2022-11-09 12:52:00, skaitė 397, komentavo 7

Šnipinėjimo programinė įranga

Antradienį Europos Parlamento pateiktame ataskaitos projekte teigiama, kad šnipinėjimo programinė įranga "neteisėtai" buvo naudojama sekimui vykdyti mažiausiai keturiose ES šalyse - Graikijoje, Ispanijoje, Lenkijoje ir Vengrijoje.

"Piktnaudžiavimas šnipinėjimo programine įranga ES valstybėse narėse kelia didelę grėsmę viso žemyno demokratijai", - spaudos konferencijoje sakė ataskaitos rengimui vadovavusi EP narė iš Nyderlandų Sophie in 't Veld.

Ji sakė, kad demokratinėje valstybėje žmonių sekimas turėtų būti išimtis.

"Neturėtų būti įmanoma tuo piktnaudžiauti politiniais tikslais... arba siekiant išsilaikyti valdžioje, manipuliuoti rinkimais, arba siekiant nuslėpti korupciją", - sakė S. in 't Veld.

Ji pridūrė, kad nacionalinės vyriausybės turėtų "būti atskaitingos piliečiams, atskaitingos visuomenei, žinote, atskaitingos asmenims, į kuriuos buvo neteisėtai nukreiptas dėmesys". Šis klausimas tapo dar svarbesnis ES teisėkūros institucijoje, nes atsirado įrodymų, kad kelios šalys, tarp jų ir ES valstybės narės, naudoja šnipinėjimo programas, įdiegtas į žmonių mobiliuosius telefonus, kad slapta stebėtų jų bendravimą.

Daug dėmesio skirta Izraelio bendrovės "NSO Group" sukurtai šnipinėjimo programinei įrangai "Pegasus", kuri parduodama viso pasaulio vyriausybėms. Praėjusiais metais tarptautinis žurnalistinis tyrimas atskleidė, kad "Pegasus" buvo naudojama prieš žmogaus teisių aktyvistus, politikus, žurnalistus ir kitus asmenis.

Tačiau naudojamos ir kitos šnipinėjimo programos. Europoje Graikijos vyriausybė buvo pričiupta dėl įtarimų, kad ji naudojo programinę įrangą "Predator", bandydama šnipinėti opozicijos lyderį. Dėl to buvo priversti atsistatydinti Graikijos žvalgybos vadovas ir artimas ministro pirmininko Kyriakos Mitsotakis padėjėjas. Graikijos žurnalistai taip pat ėmėsi teisinių veiksmų, nustatę, kad jie taip pat buvo šnipinėjimo programos taikinys.

Gegužės mėn. buvo atleistas Ispanijos šnipinėjimo tarnybos vadovas už jo vaidmenį vyriausybę apėmusiame skandale dėl įsilaužimo į politikų ir Katalonijos separatistų lyderių mobiliuosius telefonus.

In 't Veld sakė, kad Lenkijoje ir Vengrijoje, dviejose ES šalyse, kurias valdo populistinės vyriausybės, vykdančios politiką, prieštaraujančią Briuselio požiūriui į teisinę valstybę, "šnipinėjimo programinė įranga yra neatsiejamas sistemos, ... skirtos kontroliuoti ir net engti piliečius, elementas". Ji taip pat pažymėjo, kad Kipre reikia atidžiau tikrinti šnipinėjimo programas, nes esama požymių, kad ten naudojamos šnipinėjimo programos, ir teigė, kad ši šalis yra "šnipinėjimo programų eksporto centras". Ji taip pat kritikavo atitinkamų vyriausybių nepakankamą bendradarbiavimą su ES parlamentiniu tyrimu.

In 't Veld paragino paskelbti moratoriumą šnipinėjimo programų pardavimui, įsigijimui, perdavimui ir naudojimui ES, kuris būtų panaikinamas tik kiekvienu konkrečiu atveju, jei būtų įrodytos visuotinai pripažintos nacionalinio saugumo priežastys ir būtų atliekami patikrinimai. Kai Parlamento ataskaita dėl šnipinėjimo programų bus baigta rengti, dėl jos priėmimo bus balsuojama, tikimasi, kad ji bus priimta ne anksčiau kaip kitų metų kovo mėn.