Ligonių kasos: pats metas pasiskiepyti nuo gripo

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ligo... 2022-11-07 18:53:00, skaitė 180, komentavo 1

Ligonių kasos: pats metas pasiskiepyti nuo gripo

2022-2023 m. gripo sezonui skirta gripo vakcina sėkmingai išdalinta visoms Lietuvos gydymo įstaigoms. Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) ragina rizikos grupėms priklausančius žmones nedelsti nemokamai pasiskiepyti bei taip apsaugoti save ir artimuosius.

Lietuvoje gripo sezonas įprastai prasideda spalį, o sergamumo pakilimo piką pasiekia sausio-vasario mėnesiais. Pasak epidemiologų, pasiskiepijus gripo vakcina, imunitetas susiformuoja maždaug per 2 savaites, o didžiausias antikūnų kiekis susidaro 4–6 savaitę po injekcijos, todėl nuo gripo skiepytis reikėtų nieko nelaukiant.

Ši vakcina tampa ypač aktuali koronaviruso pandemijos laikotarpiu, nes sergant, pavyzdžiui, ir gripu, ir Covid-19 infekcija gydymas yra sudėtingesnis, išauga sunkių komplikacijų tikimybė.

Ruošdamasi būsimam peršalimo ligų sezonui, VLK rekordiškai anksti – dar vasarį nupirko daugiau nei 201 tūkst. gripo vakcinos dozių. Privalomojo sveikatos draudimo fondui (PSDF) pirkinys atsiėjo kiek daugiau nei 1,5 mln. eurų. Palyginus su pernai, vienos dozės kaina sumažėjo net 13 proc.

Pasaulio sveikatos organizacija, žinomi Lietuvos medikai bei epidemiologai ne kartą yra pabrėžę, kad sezoninė gripo vakcina yra gyvybiškai svarbi siekiant apsaugoti visuomenę nuo sunkių gripo formų, hospitalizacijos, komplikacijų ir mirties. Ypač šis skiepas aktualus rizikos grupių asmenims, kuriems gripas yra daug pavojingesnis ir gali būti net mirtinas.

PSDF lėšomis įsigyta vakcina kaip ir kasmet, taip ir šiais metais skiepijami rizikos grupių žmonės: 65 metų ir vyresni žmonės, nėščiosios, socialinės globos ir slaugos įstaigų gyventojai, taip pat sergantieji lėtinėmis ligomis. Be to, kompensuojamąja vakcina skiepijami ir sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.

Norintys pasiskiepyti rizikos grupėms priklausantys gyventojai, turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją. Vieno vizito metu galima pasiskiepyti ir gripo vakcina, ir nuo pneumokokinės infekcijos bei COVID-19. Dėl to rekomenduojama individualiai pasitarti su savo gydytoju.

VLK primena, kad kiekvienam gripo sezonui vakcina yra gaminama iš naujo, o gydymo įstaigoms paskirstoma pagal iš anksto nurodytą poreikį. Vadovaujantis Nacionaline imunoprofilaktikos 2019–2023 metų programa, šiam, kaip ir buvusiam, gripo sezonui nupirkta keturvalentė gripo vakcina.

Rūpimus klausimus galima pateikti info@vlk.lt arba (8 5) 232 2222.