Demaskuota: Buvę Izraelio šnipai, dirbantys aukščiausius postus "Google", "Facebook" ir "Microsoft"

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.mintpressnews.com/... 2022-11-06 10:48:00, skaitė 439, komentavo 14

Demaskuota: Buvę Izraelio šnipai, dirbantys aukščiausius postus

"MintPress" atlikto tyrimo metu nustatyta, kad šimtai buvusių liūdnai pagarsėjusios Izraelio šnipinėjimo organizacijos "Unit 8200" agentų užėmė įtakingus postus daugelyje didžiausių pasaulio technologijų bendrovių, įskaitant "Google", "Facebook", "Microsoft" ir "Amazon"

Izraelio gynybos pajėgų (IDF) padalinys 8200 liūdnai pagarsėjo dėl vietinių Palestinos gyventojų sekimo, kompromato apie asmenis rinkimo ir šantažo tikslais. Šnipinėdamas pasaulio turtinguosius ir garsiuosius, 8200 padalinys pateko į laikraščių antraštes praėjusiais metais, kilus "Pegasus" skandalui. Buvę "Unit 8200" pareigūnai sukūrė ir įdiegė programinę įrangą, kuri šnipinėjo dešimtis tūkstančių politikų ir tikriausiai padėjo nužudyti Saudo Arabijos žurnalistą Jamalą Khashoggi.

"Google"

Įdarbinimo svetainės "LinkedIn" duomenimis, šiuo metu "Google" dirba mažiausiai 99 buvę "Unit 8200" veteranai. Tačiau šis skaičius beveik neabejotinai neįvertina šių dviejų organizacijų bendradarbiavimo masto. Pirma, į šį skaičių neįtraukti buvę "Google" darbuotojai. Taip pat neįtraukti tie, kurie neturi viešos "LinkedIn" paskyros, arba tie, kurie paskyrą turi, bet neatskleidė savo ankstesnės priklausomybės aukštųjų technologijų Izraelio sekimo padaliniui. Tikėtina, kad tokių asmenų yra nemažai, nes agentams aiškiai uždrausta atskleisti savo priklausomybę 8200 padaliniui. Taigi, skaičius 99 rodo tik dabartinių (arba visai nesenų) "Google" darbuotojų, kurie įžūliai nesilaiko Izraelio karinių įstatymų, įtraukdami organizaciją į savo profilius, skaičių.

Tarp jų yra:

Gavrielis Goidelis: 2010-2016 m. G. Goidelis tarnavo 8200 padalinyje, tapo organizacijos mokymosi vadovu ir vadovavo didelei operatyvininkų komandai, kuri rinko žvalgybos duomenis, kad, jo paties žodžiais tariant, "suprastų priešiškai nusiteikusių aktyvistų elgesio modelius" ir perduotų šią informaciją vadovybei. Nežinia, ar tarp jų buvo kas nors iš daugiau kaip 1000 Gazos civilių gyventojų, kuriuos Izraelis nužudė 2014 m. bombarduodamas Gazos ruožą. Goidelis neseniai buvo paskirtas "Google" strategijos ir operacijų vadovu.

Jonathanas Cohenas: J. Cohenas buvo grupės vadovas, kai 2000-2003 m. dirbo 8200-ajame padalinyje. Nuo to laiko jis daugiau kaip 13 metų dirbo "Google" įvairiose vadovaujančiose pareigose, o šiuo metu yra Įžvalgų, duomenų ir matavimų skyriaus vadovas.

Ori Daniel: 2003-2006 m. Daniel dirbo 8200 padalinio techninių operacijų specialistu. Po darbo bendrovėje "Palantir" jis 2018 m. prisijungė prie "Google" ir tapo pasauliniu "Google Waze" savitarnos skyriaus vadovu.

Benas Bariachas: Beveik penkerius metus (2007-2011 m.) B. Bariachas tarnavo kibernetinės žvalgybos karininku, kur "vadovavo strateginėms elitinių karininkų ir specialistų komandoms". Nuo 2018 m. iki 2020 m. jis daugiausia dėmesio skyrė kovai su "prieštaringu turiniu, dezinformacija ir kibernetiniu saugumu". Šiandien jis yra "Google" produktų partnerystės vadovas Londone.

Pažymėtina, kad "Google" ne tik išskėstomis rankomis priima buvusius "Unit 8200" agentus, bet ir aktyviai verbuoja dabartinius prieštaringai vertinamos organizacijos narius. Pavyzdžiui, 2020 m. spalio mėn. Gai Gutherzas paliko "Unit 8200" projektų vadovo darbą ir pradėjo dirbti "Google" programinės įrangos inžinieriumi pilnu etatu. Atrodo, kad 2018 m. tą patį padarė ir Lior Liberman, kuri po 4 metų darbo karinėje žvalgyboje įsidarbino "Google" programų vadove. Šių metų pradžioje ji paliko "Google" ir dabar dirba "Microsoft".

Palestiniečių šnipinėjimas

Kai kas gali paprieštarauti, kad visi izraeliečiai privalo atlikti karinę tarnybą, todėl kokia problema, kad jaunuoliai civiliniame gyvenime naudoja IDF įgytus techninius įgūdžius. Trumpai tariant, kodėl šis 8200-ojo padalinio vamzdynas į Silicio slėnį yra problema?

Pirmiausia, 8200-asis dalinys nėra eilinis pulkas. Vadinamas "Izraelio NSA" ir įsikūręs milžiniškoje bazėje netoli Beer Ševos, Negevo dykumoje, 8200-asis dalinys yra didžiausias ir vienas išskirtiniausių IDF dalinių. Šviesiausi šalies jaunuoliai varžosi, kad būtų išsiųsti tarnauti į šį Izraelio Harvardą. Nors Izraelio žydams karinė tarnyba yra privaloma, arabų tautybės piliečiams griežtai draudžiama stoti į kariuomenę ir jiems iš esmės neleidžiama patekti į 8200 dalinį. Iš tiesų jie yra pagrindiniai apartheido valstybės stebėjimo operacijų taikiniai.

Laikraštis "Financial Times" 8200 padalinį pavadino "geriausiu ir blogiausiu Izraelio pavyzdžiu" - tai ir sparčiai augančios aukštųjų technologijų pramonės, ir represinio valstybės aparato centras. "Unit 8200" veteranai sukūrė daugelį labiausiai pasaulyje atsisiunčiamų programėlių, įskaitant žemėlapių paslaugą "Waze" ir ryšių programėlę "Viber". Tačiau 2014 m. 43 rezervistai, įskaitant kelis karininkus, nusiuntė laišką ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu, kuriame informavo, kad daugiau nebetarnaus jo gretose dėl jo dalyvavimo politiniame palestiniečių persekiojime.

Tai pasireiškė didžiųjų duomenų naudojimu, siekiant sudaryti dosjė apie didžiulį skaičių vietinių šalies gyventojų, įskaitant jų medicininę istoriją, lytinį gyvenimą ir paieškos istoriją, kad vėliau tai būtų galima panaudoti šantažui. Jei tam tikram asmeniui reikėdavo keliauti per kontrolės punktus, kad gautų svarbią medicininę pagalbą, leidimo galiojimas galėjo būti sustabdytas, kol jis to nepadarys. Informacija, pavyzdžiui, ar asmuo buvo neištikimas savo sutuoktiniui, ar buvo homoseksualus, taip pat naudojama kaip masalas šantažui. Vienas buvęs 8200-ojo būrio karys pasakojo, kad per apmokymus jam buvo pavesta įsiminti įvairius arabiškus žodžius, reiškiančius "gėjus", kad galėtų jų klausytis pokalbiuose.

Bene svarbiausia, pažymėjo disidentai, kad visi palestiniečiai laikomi valstybės priešais. "Nėra jokio skirtumo tarp palestiniečių, kurie dalyvauja ir nedalyvauja smurte", - rašoma laiške. Jame taip pat teigiama, kad daug žvalgybinės informacijos buvo surinkta ne Izraelio labui, o įtakingiems vietos politikams, kurie ją naudojo savo nuožiūra.

Laiškas, nepaisant to, kad jis sąmoningai nekonkretus ir jame niekas neįvardijamas, buvo laikomas tokia grėsme, kad gynybos ministras Moshe Ya'alonas paskelbė, jog su jį pasirašiusiais asmenimis bus "elgiamasi kaip su nusikaltėliais".

Taigi, trumpai tariant, 8200 padalinys iš dalies yra šnipinėjimo ir šantažo organizacija, kuri naudojasi prieiga prie duomenų, kad šantažuotų ir šantažuotų apartheido valstybės oponentus. Tai, kad ši organizacija turi tiek daug agentų (tiesiog šimtus), užimančių svarbiausius postus didelėse technologijų bendrovėse, kurioms pasaulis patiki slapčiausius mūsų duomenis (medicininius, finansinius ir kt.), turėtų kelti rimtą susirūpinimą. Ypač dėl to, kad jie, atrodo, neskiria "blogiukų" nuo likusių mūsų. Atrodo, kad 8200-ajam padaliniui bet kas yra tinkamas žaidimas.

Projektas "Nimbus"

"Google" jau palaiko glaudžius ryšius su Izraelio vyriausybe. Praėjusiais metais ji kartu su "Amazon" pasirašė 1,2 mlrd. dolerių vertės sutartį su Izraeliu dėl karinio stebėjimo technologijų paslaugų teikimo - technologijų, kurios leis IDF toliau neteisėtai šnipinėti palestiniečius, naikinti jų namus ir plėsti neteisėtas gyvenvietes.

Dėl šio sandorio abiejose bendrovėse kilo darbuotojų maištas - apie 400 darbuotojų pasirašė atvirą laišką, kuriame atsisakė bendradarbiauti. "Google" išvarė vieną darbuotoją žydę Ariel Koren už tai, kad ji pasipriešino sandoriui. Vėliau A. Koren sakė "MintPress" kad,

"Google" sistemingai slopina palestiniečių, žydų, arabų ir musulmonų balsus, susirūpinusius dėl "Google" bendrininkavimo pažeidžiant palestiniečių žmogaus teises - iki oficialaus keršto darbuotojams ir baimės aplinkos sukūrimo... Mano patirtis rodo, kad toks dialogo ir nesutikimo nutildymas padėjo "Google" apsaugoti savo verslo interesus, susijusius su Izraelio kariuomene ir vyriausybe."

Kitas "Google" ir Izraelio saugumo valstybės ryšys - kibernetinio saugumo grupė "Team8", kurioje bendradarbiauja buvęs "Google" generalinis direktorius ir pirmininkas Ericas Schmidtas ir trys buvę "Unit 8200" pareigūnai, įskaitant buvusį jos vadovą Nadavą Zafrirą. Pranešime spaudai teigiama, kad "Team8" misija - "panaudoti Izraelio kibernetinio karo veteranų puolamuosius ir gynybinius įgūdžius kuriant naujus saugumo startuolius".

Meta

Bendrovė "Meta", kuriai priklauso "Facebook", "Instagram" ir "WhatsApp", taip pat aktyviai samdė darbuotojus iš 8200 padalinio gretų. Neabejotinai vienas įtakingiausių "Meta" žmonių yra Emi Palmor. E. Palmor yra viena iš 23 asmenų, priklausančių "Facebook" priežiūros valdybai. Marko Zuckerbergo apibūdinta kaip "Facebook" "Aukščiausiasis teismas", Priežiūros valdyba kolektyviai sprendžia, kokį turinį priimti ir skatinti platformoje, o kokį cenzūruoti, ištrinti ir slopinti.

Palmoras yra "Unit 8200" veteranas, o vėliau tapo Izraelio teisingumo ministerijos generaliniu direktoriumi. Eidama šias pareigas ji tiesiogiai prižiūrėjo palestiniečių teisių atėmimą ir sukūrė vadinamąjį "interneto nukreipimo padalinį", kuris surasdavo ir agresyviai spaudė "Facebook" ištrinti palestiniečių turinį iš savo platformos, kuriam Izraelio vyriausybė prieštaravo.

Kiti buvę 8200-ojo padalinio nariai užima įtakingas pareigas. Pavyzdžiui, Eyalas Kleinas, nuo 2020 m. dirbantis "Facebook Messenger" duomenų mokslo vadovu, visus šešerius metus tarnavo kapitonu prieštaringai vertinamame Izraelio kariniame dalinyje. Šiandien jam pavesta spręsti milijardų "Meta" platformų naudotojų privatumo klausimus.

Kitas buvęs "Unit 8200" vadovas, šiuo metu dirbantis Amerikos didžiųjų technologijų srityje, yra Eli Zeitlinas. Praėjus dvejiems metams po to, kai paliko "Unit 8200", E. Zeitlinas įsidarbino "Microsoft" ir tapo šios korporacijos vyresniuoju plėtros vadovu, tapdamas, jo paties žodžiais tariant, "žmogumi, į kurį kreipiamasi failų apdorojimo ir debesų apsaugos klausimais". Tačiau pastaruosius šešerius metus jis dirbo įmonėje "Meta", kur vadovavo bendrovės veiklai, susijusiai su "trečiųjų šalių piktnaudžiavimo duomenimis prevencija", t. y. būtent tokiai veiklai, kurią greičiausiai ir toliau vykdo dabartiniai "Unit 8200" pareigūnai.

Kiti "Unit 8200" veteranai, užimantys įtakingus postus "Facebook", yra Šiaurės Amerikos smulkaus verslo aktyvacijos ir gamybos vadovas Tomas Chetas, "Meta" vadovas Giladas Turbanas, inžinerijos vadovas Ranenas Gorenas, programinės įrangos inžinieriai Gilas Ošeris ir Joavas Goldšteinas, saugumo inžinerijos vadovė Dana Baril ir programinės įrangos kūrėjas Omeras Goldbergas. Tuo tarpu, kaip teigiama Yonatano Ramoto "LinkedIn" biografijoje, šių metų pradžioje jis tuo pat metu dirbo "Meta", tebebūdamas aktyviosios tarnybos vadovu 8200 padalinyje.

Pasaulio šnipinėjimas

Kodėl tai, kad buvę "Unit 8200" karininkai vadovauja kai kurių svarbiausių pasaulio ryšių bendrovių saugumui, plėtrai ir programinės įrangos kūrimui, yra problema? Pirmiausia, viena iš pagrindinių karinio padalinio funkcijų - naudoti savo technologines žinias šnipinėjimo operacijoms visame pasaulyje vykdyti. Kaip savo tyrime pažymėjo Izraelio laikraštis "Haaretz", "Izraelis tapo pagrindiniu civilių šnipinėjimo priemonių eksportuotoju", parduodamas invazinę sekimo programinę įrangą dešimtims vyriausybių, iš kurių daugelis yra didžiausi pasaulyje žmogaus teisių pažeidėjai. Pavyzdžiui, Indonezijoje ši programinė įranga buvo naudojama gėjų duomenų bazei sukurti.

"Unit 8200" taip pat šnipinėja amerikiečius. Informatorius Edwardas Snowdenas atskleidė, kad NSA reguliariai perduoda JAV piliečių duomenis ir ryšius Izraelio grupei. "Manau, kad tai nuostabu... Tai vienas didžiausių piktnaudžiavimų, kuriuos esame matę", - sakė E. Snowdenas.

Geriausiai žinomas Izraelio šnipinėjimo programinės įrangos pavyzdys yra "Pegasus" - "NSO Group", techniškai privačios bendrovės, kurioje daugiausia dirba "Unit 8200" veteranai, kūrinys. Šia programine įranga buvo pasiklausoma daugiau kaip 50 000 žymių žmonių visame pasaulyje. Tarp jų buvo dešimtys žmogaus teisių gynėjų, beveik 200 žurnalistų, keli arabų karališkieji asmenys ir daugiau kaip 600 politikų, įskaitant Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną, Pakistano ministrą pirmininką Imraną Khaną ir Irako prezidentą Barhamą Salihą.

Tuo tarpu Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi naudojosi programine įranga, kad iškastų purvo apie savo asmeninius oponentus. Kiti jo vyriausybės nariai įsilaužė į moters, kaltinančios Indijos vyriausiąjį teisėją jos išprievartavimu, telefoną.

Taip pat nustatyta, kad "Pegasus" buvo įdiegta nužudyto "Washington Post" žurnalisto Džamalio Chašodžijaus kompiuteryje, o tai reiškia, kad NSO bendradarbiavo su Saudo Arabijos vyriausybe, padėdama jai nutildyti nesutarimus ir kritiką.

"Pegasus" veikia siųsdamas teksto žinutę į tikslinį įrenginį. Jei naudotojas paspaudžia pateiktą nuorodą, automatiškai atsisiunčiama šnipinėjimo programa. Užkrėtus galima sekti asmens buvimo vietą ir judėjimą, daryti ekrano nuotraukas, įjungti telefono kamerą ir mikrofoną, gauti žinutes ir pavogti slaptažodžius.

Tačiau nors NSO "Pegasus" pateko į pasaulines naujienas, kita įmonė, kelianti didesnį nerimą ir pavojingumą, praslydo pro radarus. Tai buvusio Izraelio gynybos ministro ir ministro pirmininko Ehudo Barako įkurta įmonė "Toka", kuriai padėjo keli "Unit 8200" karininkai. "Toka" gali įsiskverbti į bet kokį prie interneto prijungtą įrenginį, įskaitant "Amazon echo", televizorius, šaldytuvus ir kitus buitinius prietaisus. Praėjusiais metais žurnalistas Whitney Webb leidiniui "MintPress" sakė, kad ši bendrovė iš tikrųjų veikia kaip Izraelio vyriausybės šnipinėjimo operacijų priedangos grupė.

Trečioji privati šnipinėjimo įmonė, kurioje dirba "Unit 8200" absolventai, yra "Candiru". Ši Tel Avive įsikūrusi įmonė oficialiai beveik neegzistuoja. Ji neturi interneto svetainės. O nuvykus į jos būstinę nėra jokių ženklų, kad esate tinkamoje vietoje. Nepaisant to, plačiai paplitusi nuomonė, kad "Candiru" yra atsakinga už Saudo Arabijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Singapūre, Katare ir Uzbekistane pastebėtas kenkėjiškų programų atakas.

Bendrovė pavadinta parazituojančios Amazonės žuvies, kuri, kaip teigiama (apokrifiškai), plaukia žmogaus šlapimo srovėmis ir per šlaplę patenka į organizmą, vardu. Tai tinkama analogija įmonei, kuri leidžia laiką ieškodama saugumo spragų "Android" ir "iOS" operacinėse sistemose ir naršyklėse, pavyzdžiui, "Chrome", "Firefox" ir "Safari", ir naudodamasi šiomis žiniomis šnipinėja nieko neįtariančius taikinius.

Šios techniškai privačios Izraelio šnipų grupės, kuriose dirba buvę karinės žvalgybos darbuotojai, naudingos tuo, kad leidžia vyriausybei įtikinamai paneigti, jog ji vykdo išpuolius prieš užsienio valstybes. Kaip aiškina "Haaretz", "nėra aišku, kam priklauso [šios šnipinėjimo bendrovės], tačiau jų darbuotojai nėra kariai. Vadinasi, jie gali išspręsti kariuomenės problemą, net jei jų pateiktas sprendimas yra netobulas".

"Microsoft"

"LinkedIn" duomenys rodo, kad bent 166 buvę "Unit 8200" nariai pradėjo dirbti "Microsoft". Be jau minėtų, tarp jų yra buvusi "Microsoft" pasaulinių strateginių aljansų vadovė Ayelet Steinitz, vyresnysis programinės įrangos inžinierius Tomeris Levas ir vyresnieji produktų vadovai Maayana Mazig, Or Serok-Jeppa ir Yuvala Derman.

Pažymėtina, kad Sietle įsikūrusi milžinė, kurdama ir prižiūrėdama savo pasaulinį saugumo aparatą, taip pat labai remiasi buvusiais "Unit 8200" specialistais. Šio reiškinio pavyzdžiai: saugumo tyrėjai Lia Yeshoua, Yogev Shitrit, Guni Merom, Meitar Pinto ir Yaniv Carmel, apsaugos nuo grėsmių programinės įrangos inžinierius Gilron Tsabkevich, duomenų mokslininkė Danielle Poleg, grėsmių žvalgybos specialistas Itai Grady ir saugumo produktų vadybininkė Liat Lisha. Meromo, Karmelio ir Pinto atvejais jie iš 8200 padalinio perėjo tiesiai į "Microsoft" komandą, o tai vėlgi rodo, kad "Microsoft" aktyviai verbuoja darbuotojus iš šio pulko.

Kitus "Microsoft" saugumo produktus, tokius kaip "Microsoft Defender Antivirus" ir "Microsoft Azure" saugi debesų kompiuterija, taip pat kuria ir prižiūri buvę "Unit 8200" darbuotojai. Tai buvęs vyresnysis architektas Michaelas Bargury, vyriausiasis programinės įrangos inžinerijos vadovas Shlomi Haba, vyresnieji programinės įrangos inžinerijos vadovai Yanivas Yehuda, Assafas Israelis ir Michalas Ben Yaacovas, vyresnysis produktų vadybininkas Talas Rosleris, programinės įrangos inžinierius Adi Grieveri ir produktų vadybininkė Yael Genut.

Tai pastebėtina, nes buvo pranešta, kad "Unit 8200" sukurta kenkėjiška programinė įranga buvo naudojama "Microsoft" produktams, pavyzdžiui, "Windows" operacinei sistemai, atakuoti. Pranešama, kad ji pasinaudojo rastomis spragomis, kad galėtų atakuoti valdymo sistemas, ištrinti kietuosius diskus ir išjungti pagrindines sistemas, pavyzdžiui, Irano energetikos infrastruktūrą.

Didelės technologijos, didelės vyriausybės

Visa tai nereiškia, kad visi ar net bet kuris iš šių asmenų yra šnipai ar net ne pavyzdiniai darbuotojai. Tačiau vien tai, kad žmonės, baigę tokią organizaciją kaip "Unit 8200", daro įtaką didžiausioms pasaulio ryšių bendrovėms, neabejotinai kelia susirūpinimą.

8200-asis padalinys neabejotinai turi puikią reputaciją savo srityje. Bėda ta, kad jų amatas apima šnipinėjimą, šantažą, šiurkščius asmens teisių pažeidimus ir įsilaužimą būtent į tas technologijų bendroves, kurios dabar juos masiškai samdo. Tačiau neatrodo, kad tai būtų brakonieriaus, tapusio žaidėju, scenarijus; nėra jokių požymių, kad Silicio slėnis samdytų informatorius.

Žinoma, Izraelis toli gražu nėra vienintelė šalis, kuri bando šnipinėti priešus ar manipuliuoti visuomene. Tačiau buvę šnipai iš tokių priešiškų šalių kaip Venesuela ar Iranas nėra šimtais samdomi kurti, prižiūrėti ir kontroliuoti didžiausius visuomenės komunikacijos kanalus. Tiesą sakant, šiame tyrime nepavyko rasti pavyzdžių, kad Silicio slėnio korporacijose dirbtų buvę FSB (Rusija), buvę SEBIN (Venesuela) ar buvę Irano žvalgybos ministerijos agentai.

"MintPress" jau anksčiau rašė apie tai, kaip pastaraisiais metais didžiosios technologijų bendrovės, tokios kaip "Twitter", "Facebook", "Google", "TikTok" ir "Reddit", pasamdė šimtus šnipų iš CŽV, NSA, FTB, Slaptosios tarnybos, NATO ir kitų žvalgybos agentūrų. Tai, kad "Unit 8200" taip pat yra įdarbinimo rezervas, pabrėžia, kokiu stipriu sąjungininku Vakaruose laikomas Izraelis.

Tačiau tai taip pat pabrėžia vis didėjančią Silicio slėnio ir didžiosios vyriausybės sankirtą ir dar labiau pakerta bet kokias pretenzijas, kad didžiosios technologijų bendrovės yra mūsų pusėje kovojant už privatumo internete saugumą ir išsaugojimą.