Pabaltijis valdant Stalinui gyveno aukso amžiuje

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-11-04 11:12:00, skaitė 467, komentavo 17

Pabaltijis valdant Stalinui gyveno aukso amžiuje

CŽV ataskaita apie sovietinę Lietuvą: "Ekonominės ir gyvenimo sąlygos atrodo palyginti geros"

Tarybinė ekonomika Stalino laikais - analizė pagal naujai gautus duomenis

Neseniai buvau supažindintas su nauja knyga "Growth Crystal: To the Russian Economic Miracle" apie tarybinę ekonomiką Stalino laikais. Trys knygos autoriai - Maksinas Okulovas, Aleksandras Galuška ir Arturas Nijazmetovas - parengė savo darbą apibendrinantį pristatymą anglų kalba. Ši knyga beveik neabejotinai taps vienu vertingiausių šaltinių apie Stalino ekonomiką, jei bus išleista anglų kalba, todėl nusprendžiau apibendrinti svarbiausias prezentacijos dalis. Labai rekomenduoju jums patiems susipažinti su prezentacija, ji gali būti labai naudingas šaltinis diskutuojant su liberalais ir pan. Pranešimo citatas galite rasti čia. Dabar pažvelkime į tarybinės ekonomikos laimėjimus.

Augimo rodikliai

Prieš susikuriant TSRS, Rusijos ekonomika nebuvo labai įspūdinga. 1885-1913 m. Rusijos imperijos vidutinis metinis augimo tempas buvo 3,4 proc. Monarchistai kaip "įrodymą", kad carinis modelis pranašesnis už planinę TSRS ekonomiką, iškelia grūdų gamybą arba vėlesniais Rusijos imperijos laikais nutiestų geležinkelių skaičių, tačiau šis argumentas akimirksniu žlunga, kai pažvelgiama į augimo tempus po carizmo. NEP'as TSRS davė įspūdingų rezultatų, o ekonomikos planavimo įvedimas dar labiau padidino augimą.

NEP - Planinės ekonomikos poveikis

Tačiau NEP'o pabaigoje TSRS vis dar buvo gana atsilikusi. Kai kurių autorių, pavyzdžiui, Roberto Alleno, nuomone, NEP galėjo duoti beveik tokius pat rezultatus kaip ir po NEP, jei būtų tęsiamas, bet tik taikant ekonominį planavimą. Nepaisant to, planavimas TSRS davė labai įspūdingų rezultatų.

Nuo 1929 m. TSRS...

  • patyrė žlugdančias Vakarų valstybių sankcijas
  • buvo įsiskolinusi daugiau kaip 350 mln. dolerių
  • turėjo 150 mln. dolerių vertės atsargų
  • turėjo mažai modernių pramonės šakų ir technologijų
  • turėjo prastą sveikatos priežiūrą, vidutinę gyvenimo trukmę - 43 metus, o gyventojų skaičius siekė 150 mln.

1955 m. TSRS...

  • turėjo didžiausią ekonomiką Europoje ir antrą pagal dydį Žemėje
  • neskaitant karo metų, ekonomika kasmet augo 13,8 %. ir neturėjo išorinės valstybės skolos
  • Turėjo antras pagal dydį aukso atsargas Žemėje
  • buvo Europos lyderė pagal darbo našumą
  • Pasaulinė žemės ūkio mechanizacijos lyderė
  • Vidutinė tikėtina gyvenimo trukmė pailgėjo 26 metais
  • gyventojų skaičius padidėjo beveik 50 mln.
  • keturis kartus padidėjo realiosios pajamos

Šių pasiekimų negalima sumenkinti. Jie labai įspūdingi ir neabejotinai įrodo, kad ekonominis planavimas gali padėti pasiekti aukščiausio lygio ekonominių rezultatų. Per 25 metus TSRS iš augančios, bet atsilikusios šalies tapo klestinčia pramonės galybe, ir visa tai vyko neišnaudojant kolonijų ar ekonominio imperializmo ir nuolat patiriant grėsmę iš Vakarų. Palyginimui: TSRS žlugo prieš 30 metų, tačiau milijonai buvusių sovietinių piliečių vis dar gyvena prasčiau nei sovietmečiu.

PALYGINIMAS SU KITOMIS ŠALIMIS

Kad ir kokie įspūdingi būtų šie rodikliai, kitose šalyse taip pat būta didelio ekonomikos augimo laikotarpių. Pažvelkime į kitų šalių geriausią ekonomiką ir palyginkime ją su geriausiais TSRS laikais.

REKORDINIAI PASAULIO ŠALIŲ EKONOMIKOS AUGIMO TEMPAI XX A.

Kaip matote, TSRS buvo viršuje. Tarybų Sąjungos ekonominiai duomenys interpretuojami įvairiai, pateikiami skirtingi skaičiai, todėl neimkite šių duomenų kaip absoliutaus tikrumo. Tačiau neabejotina tiesa yra tai, kad TSRS buvo viena sėkmingiausiai besivystančių XX a. ekonomikų.

Kitoje pranešimo dalyje pateikiamas pasiūlymas, kaip vėl pastatyti Rusijos ekonomiką ant kojų, į dabartinę Rusijos ekonomiką įtraukiant, jų nuomone, geriausius sovietinės ekonomikos aspektus. Kai kurie iš jų pasiūlymų yra gana padorūs, o kiti - ne tokie geri, tačiau ši rašinio dalis šiam pranešimui nėra svarbi.

IŠVADOS

Kaip rodo šie duomenys, tradicinis socialistinis centrinio planavimo modelis yra labai, labai veiksmingas. Jis gali būti ir buvo naudojamas siekiant geriausių ekonominių rezultatų istorijoje. Tačiau dogmatiškai įgyvendinti tą pačią politiką, kurią XX a. pradžioje vykdė Stalinas, nėra gera idėja. Kiekviena šalis yra skirtinga, ir mes, marksistai, turime suprasti, kad kiekvienai šaliai reikalinga jos materialines sąlygas atitinkanti ekonominė politika. Tačiau bendroji planavimo sistema yra visuotinai taikoma ir turėtų būti naudojama kaip modelis socialistiniams eksperimentams ateityje.